Japonya’da bilindiği gibi çok deprem oluyor. Son yıllarda 2011 Tōhoku depremi, 2016 Kumamoto depremi ve son olarak 2018 Hokkaido Doğu Iburi depremi gibi büyük felaketler yaşamıştır. Bu depremlerin tümü Japon sismik ölçeğinde 7 puan aldı… Bu, “ayakta durmanın imkansız olduğu, hareket etmenin mümkün olmadığı, ağır ve yıkıma neden olabilecek sarsıntılar¨ olarak kategorize edilen tehlikeli bir seviyedir.
¨The Japan Tourism Agency¨, özellikle yabancı turistler için “Güvenlik İpuçları” adında yararlı bir rehber hazırladı ve depremler, tsunamiler vb. İle ilgili acil durum bültenleri hakkında bilgilendirdi. Uygulamaya aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;
“Safety Tips¨ (dil: İngilizce, Çince, Korece)
Hastalanmanız veya aniden kendinizi iyi hissetmeniz durumunda, acil servise gidebilir veya ambulans çağırabilirsiniz. Acil durumlarda, 119 numarasından ambulans çağırabilirsiniz.
Arama, cep telefonlarından, sabit hatlardan ve telefon kabinlerinden ücretsiz olarak yapılabiliyor. Kendi telefonunuzu kullanamıyorsanız ve genel bir telefon bulamıyorsanız, çevredekilerden bir kyūkyūsha (“ambulans”) isteyin.
Japon olmayan vatandaşlar dahil iambulanslar ücretsizdir, ancak tıbbi masraflardan siz sorumlu olursunuz. Yurtdışı seyahat sağlık sigortanıza göre nakitsiz hizmet sunan hastaneler var. Önceden sigortanızın ayrıntılarını kontrol ettiğinizden emin olun. Tıbbi faturalar büyük hastanelerde kredi kartı ile de yapılabilir, ancak daha küçük klinikler genellikle sadece nakittir.
¨The Japan Tourism Agency¨, turist dostu sağlık kurumlarının bir listesine ve Japonya’nın sağlık kurumlarına ilişkin bir rehbere sahiptir.
¨The Japan Tourism Agency¨ Ana Sayfası (İngilizce, Çince, Korece)
https://www.jnto.go.jp/emergency/eng/mi_guide.html
Japonya’da kullanılan meşhur ve çok sevdiğim bir söz vardır; ¨iyi hazırlanmışsa sorun yok demektir.¨ Aslında hepsi bu kadar… Bilgileri öğrenip iyi planladığınız bir tatil ile Japonya’nın tadını çıkarın. 🙂