Japonya’nın en uzun tatillerinden birine girdik; ¨Golden Week¨ yani altın hafta. Normalde bir çok festivali de beraberinde getiren bu özel tatil haftasında bu sene korona virüsü nedeniyle etkinlik düzenlenmeyecek.
Tarih
Temmuz 1948’de yürürlüğe giren Ulusal Tatil Kanunları ile dokuz resmi tatil ilan edilmiş. Bir çoğu Nisan sonu – Mayıs başı olacak şekilde yoğunlaşırken bu tatil düzenlemesi sektörlerin gelirlerine de yansımış. Turizm sektörü tarafında oldukça büyük bir patlamaya neden olurken, film endüstrisi de bir istisna olarak kalmamış. 1951 yılında 1 haftalık tatil boyunca yılın diğer tatil dönemlerinden (yılbaşı ve obon festivali) daha yüksek bilet satışı yakalandığı görülmüş.
Hem çok çalışan ve iş yerini bir savaş meydanı gibi görüp alanı terk etmemeye direnen Japonlar için nefes alma haftası hem de sektörler açısından daha fazla gelir elde etmek için eşsiz bir fırsat yani aslında.
Resmi tatiller olmaları nedeniyle Japonlar bu tatil süresince ücretli izinde oluyor.
Seyahat için oldukça popüler bir zaman. Uçuşlar, trenler, oteller genellikle tamamen dolmuş oluyor. Bu nedenlerden dolayı, Japonya seyahatinizi bu haftaya ayarlamamanızı öneririm. Uçak biletleri oldukça pahalı oluyor zira.
Japonların bu tatil için popüler destinasyonları ise; Hawaii, Taiwan, Filipinler, Los Angeles, Seattle, San Francisco ve bir kaç Avrupa ülkesi oluyor.
Ayrıca Super GT Fuji – 500 km otomobil yarışı da bu hafta içerisinde düzenleniyor.
2020 – Korono Virüsü’nün Etkisi
Korona virüs pandemisi nedeniyle, Tokyo valisi Yuriko Koike, “Altın Hafta” sırasında enfeksiyonların yayılmasını önlemek için bu haftayı ¨Evde Kalma Haftası¨ olarak ilan ederek insanların evde kalmalarını tavsiye etmişti. “Hayat Kurtarmak için Evde Kalmak Haftası” 25 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor…
Osaka valisi Hirofumi Yoshimura, okulların 7 ve 8 Mayıs’ta da kapalı olacağını ve Kansai bölgesindeki işletmelerin tatil dönemini hafta sonu dahil (11 Mayıs’a kadar) uzatmaya teşvik edildiğini açıkladı.
Bu haftada hangi günler kutlanıyor?
29 Nisan – Shōwa Günü (Shōwa no hi):
29 Nisan, Shōwa Era’nın (yani Shōwa döneminin) imparatoru Hirohito’nun doğum günü olarak kutlanıyormuş. 1989 yılında imparator öldükten sonra bu günün ismi ¨Midori no hi¨ (yani Doğa Günü) olarak değiştirilmiş. Daha sonra 2007 yılında ise ¨Midori no hi¨ 4 Mayıs’a taşınmış ve 29 Nisan yeniden Shōwa Day olarak adlandırılarak, imparator anılmaya devam edilmiş. Shōwa Günü’nün amacı, 20. yüzyılın derin olaylarını ve imparator Hirohito tarafından yönetilen Shōwa dönemini (1926-1989) düşünmekmiş…
3 Mayıs – Anayasa Günü (Kenpo kinenbi):3 Mayıs 1947’de, savaş sonrası yeni anayasa yürürlüğe girmiş.
4 Mayıs – Doğa Günü (Midori no hi):Yukarıda bahsettiğim gibi 2006 yılına kadar 29 Nisan olarak kutlanmış (imparatorun doğum günü).
Bugün çevre ve doğaya adanmış. Çünkü imparator, bitkileri ve doğayı çok seviyormuş.
5 Mayıs – Çocuklar Günü (Kodomo no hi):Aslında erkek çocuklar günü (tango no sekku) bu gün kutlanmaktaymış. Aileler, oğullarının sağlığı ve gelecekteki başarısı için, sazan flamaları asarak hem gücü hem de hayatta başarıyı simgeleyen samuray bebekleri göstererek dua ederlermiş. Kız çocuklarının festivali ise 3 Mart’ta kutlanıyor.
Çocuklar demişken,
Olumsuzlukları bir süreliğine de olsa unutup biraz enerji ve umut kazanalım şu şahane çocuk şarkısıyla! En sevdiklerimden… 🙂
Sonrasında şarkının bir de ingilizcesi yapıldı; dünyanın farklı yerlerindeki çocuklarla hazırlanan çok da güzel bir video’ya sahip oldu proje.İki şahane insan; dansçı 菅原 小春 (Sugawara Koharu) ve şarkıcı 米津玄師 (Kenshi Yonezu) ortaklığıyla.:)
Merak edenler için bunu da paylaşıyorum.