Japonya’ya geldiğinizde, Japonya’ya dair bir şey okuduğunuzda ya da izlediğinizde dikkat çekecek olan bir nokta ülkenin temizliği. Sokaklarda hiç bir çöp kutusu olmamasına rağmen nasıl temiz tuttuklarından daha önce de bahsetmiştim. Şimdi biraz daha derine inip bu kültür nasıl oturmuş, neler yapılıyor nasıl öğrenip alışıyorlar ona bakalım…
Japonya’da temizlik algısı bireyler daha çocukluk yaştayken başlıyor. Aile içerisinde kendi alanlarını ve kullandıkları her şeyi toplu ve temiz bir şekilde korumayı öğreniyorlar.
Okula başladıklarında da bu sorumluluklar devam ediyor. Her gün ders bitiminde öğretmenin temizlik görev listesi okumasıyla birlikte, eve gitmeden önce bütün gün içinde oldukları bu okulu temizlemeye koyuluyorlar… 12 yıllık okul yaşamı boyunca, temizlik, öğrencilerin günlük programının bir parçası olarak devam ediyor. Böylece çocukların çevresel olarak farkındalık kazanmaları ve temizliği ile gurur duymalarını sağlıyor.
Yapmak istemeyen yok mu? Elbette vardır, çocuklardan bahsediyoruz. Fakat günün sonunda bu da herhangi bir ders gibi günlük rutin içerisinde yer alıyor…
Bu şekilde alışkanlık kazanan bireyler kendi temizledikleri alanları kirletmekten de uzak duruyor…
Japonya’daki bir çok kapalı mekana girerken ayakkabılar çıkarılıyor (ev, tapınak, bazı restoranlar vs). Okul da bu yerlerden biri. Okula girer girmez ayakkabılar dolaba konuluyor ve spor ayakkabılar giyiliyor (her okulda aynı olmayan bir kural)
Çocuklar büyüdükçe, kendilerine ait olarak görmeye alıştıkları bu okul büyüyüp mahalle, şehir ve ülke oluyor…
Brezilya 2014 ve Rusya 2018 Dünya Kupaları’nda Japonya’nın maçlarından sonra tribünleri hatırlayanlar var mı?
Takımlarını desteklemeye gelen taraftarlar maç sonunda stadyumdaki çöplerini temizleyerek ayrılmışlardı…
Başka ünlü bir olay da Fuji Rock Festivali. Büyük heyecanla beklenen bu festival alanında da Avrupa ve Amerika’daki örneklerinden farklı olarak çöp bulunmuyor…
Japonya’da tüm bunların yanı sıra gelişmiş olan bir diğer bilinç ise ¨görünmez kir¨ anlayışı. Mikroplar, bakteriler vs…
Alerjiden korunmak isteyenler ya da grip olanlar hastalığı diğerlerine bulaştırmamak için maske takıyor. Bu basit önlemler virüslerin yayılma oranını azaltıyor. Böylece hastane ücretlerinden tasarruf ederken kayıp iş günlerini de önlemiş oluyorlar.
Bu kadar temizlik düşkünü olmalarının nedenlerinden biri ise günlük kaygılar olarak değerlendirilebilir. Japonya’nın sıcak ve nemli ikliminde yiyecekler çabuk bozuluyor. Hızla bakteri ve böcek üretebiliyorlar.
Bu nedenle temizlik aynı zamanda sağlığın da her açıdan iyi olması ile bağlantılı görülüyor…