Japonya’nın her yerinde kolaylıkla bulunabilecek ve oldukça dikkat çekici binalar, oyun merkezleri (ゲームセンター).
Bu oyun merkezleri olarak adlandırılan yüksek binalarda eğlenceye dair ne varsa bir araya getirilmiş halde ve her zaman çok popüler!
Kaç kere gittim bilmiyorum, ne kadar vakit harcadım, ne kadar para döktüm ve ne kadar oyuncak kazandım! Ama her zaman eğlencenin kolay bir yolu oldu. 🙂
İlk Japon oyun salonları, meşhur Space Invaders gibi oyunların yer aldığı 70’lerin sonunda ortaya çıkmış, hızlıca dünyada popüler hale gelmiş. Başlangıçta diğer ülkelerin barlarında ve kafelerinde birer makine şeklinde yer alan bu oyunlar zamanla gelişmiş ve çok çeşitli arcade oyunları sunmaya başlamış. Bugün Japonya’daki bir oyun salonuna girdiğinizde, dövüş oyunları, ritim oyunları, dans oyunları ve daha fazlasını bulmanız mümkün.
Tüm bu bahsettiğim oyunlar belli bir ücret karşılığında ilerliyor elbette. Bozuk paraları kullanabilir ya da oyun salonunun kendi ¨coin¨lerini kullanarak oynanabilir olanlar mevcut.
Fakat genelde bozuk para ile oynananları çokluktadır. Her şey mümkün olduğunca fazla para harcamanızı kolaylaştırmak için tasarlanmış…
Basit bir oyun, yaklaşık 100 yen karşılığında oynanabilir. Bazı komplike sayılabilecek oyunlar ise 500 yen’e kadar bulunabilir.
Bu farklı bozukluk paraları kolayca alabilmeniz için oyun salonlarında kağıt para bozucu makineler bile bulunuyor! Bunları kullanarak kaç tane hangi bozukluktan istediğinizi seçebilirsiniz.
Oyun salonlarında neler var?
Crane Oyunları
Bir oyun merkezinin en tipik ve en çok bulunan oyunu ¨crane¨ denilen vinç oyunları. Genelde birinci katta bulunuyor ve insanları içeri çekmeye fazlasıyla yardımcı oluyor! Türkiye’de de bu oyunları bolca bulmak mümkün. Basit olarak bir kol ile peluş yakalamaya çalışılır… Japonya’da ise bu ödüller çok farklı parçalara ve büyüklüklere varabiliyor. Bu ödüller arasında, her boyutta peluş, figür, minder, mutfak eşyaları, şekerlemeler, kulaklıklar, saatler bulunabiliyor.
Makinelerin içindeki ödüller genellikle değiştiriliyor, böylece insanlar tekrar tekrar buraları ziyaret ediyor. Kazanmak zor olsa da Türkiye’ye göre de daha kolay. Eğer gerçekten imkansız olduğunu düşünürseniz bir çalışan gelip ödülün pozisyonunu değiştirebiliyor.
En son gidişlerimizden birinde, 2 denemede alamadığımız büyükçe bir peluş için biraz bakınırken, bir personel yardım istememize rağmen gelip, makine içindeki peluşun konumu değiştirdi ve nasıl yakalayabileceğimize dair tüyolarını verdi. Ardından ilk denemede başarılı olduk! 🙂
Ritim Oyunları, Dövüş Oyunları, Atış Oyunları…
Japonya’da, mini bir eğlence arayanları kendine çeken ritim oyunları arasında, davul, gitar, taiko gibi seçenekler bulunuyor. Ekranda gördüğünüz ritmleri takip ederek müzik yeteneğinizi konuşturabilirsiniz! Bazı insanları spor yapar gibi bu makinelerin başında havlu ve su şişeleriyle bulmak da mümkün. 🙂
Dövüş ve yarış oyunları ayrı ayrı oynanabilir olsa da, en eğlenceli şekli kesinlikle arkadaşlarınızla oynamaktır. Makineler genelde çevrimiçi eşleşme bularak yakınlardaki başka oyuncularla oynamanıza da olanak tanır.
Atış oyunları ise, oynayan kişilerin silahları ile kontrol edebilecekleri ve giderek zorlaşan senaryolar içerir.
Purikura – Fotoğraf Kabinleri
Tüm oyun merkezlerinde bulunabilecek bir diğer eğlence şekli purikura (プリクラ) denemeye değer. Standart fotoğraf kabinlerinden oldukça farklı olan bu kabinlerde yeşil bir arka plan bulunur. Ön kısımda bulunan ekranda ise eğlenceli pozlar için yol gösterici hareketler bulunur. Bunları takip ederek çekimi bitirdiğinizde büyük bir ekran üzerinde fotoğraflarınıza filtreler, çıkartma ve yazılar ekleyip her türlü özelleştirmeniz mümkün. En sonunda ise dilediğiniz şekilde yapıştırma şeklinde fotoğraflarınızı basabilir, istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz. 🙂
Ve Daha Fazlası!
Tüm bunlar dışında, bu oyun merkezlerinde keşfedilecek birçok çeşitli oyun bulunuyor. Simülatörler, canavarlarla savaş oyunları… Hatta bir tren makinisti olabilirsiniz!
Bu Oyun Salonları Neden Bu Kadar Popüler?
Video oyunlarının yer aldığı bu binalar Türkiye’de ve diğer ülkelerden çok daha fazla seçenek sunacak şekilde çok daha büyük… Japonlar da her konuda olduğu gibi bu kültüre de sevgiyle bağlı!
Japonya’da yaklaşık 4.800 oyun merkezinin bulunması her gün bu yerlerin kalabalık olmasına ne denebilir ki! 🙂
Elbette bir de, oyuna bir kere başladıktan sonra, ¨son bir kez daha¨ diyerek vakti kolayca geçirmeniz ve asla farkına varamamanız… Özellikle ödül kapmaya çalıştığınız oyunların başından ayrılabilmek çook zor!
Bu salonları popüler yapan bir diğer şey de oyun makinelerini üreten şirketlerin Konami ve Namco gibi tanınmış markalar olması. Eski oyunlar popülaritesini kaybettikçe yeni oyunlar piyasaya sürmeye devam ediyorlar. Böylece her seferinde yeni bir oyun deneme fırsatı sunuyorlar…