Japonya’ya dair en çok bilinen şeylerin arasında şüphesiz depremler geliyor. Japonya’da yaşanan inanılmaz derecede yıkıcı depremler aynı zamanda teknolojik ilerleme ve insanların direnmesi için itici güç olmuş. Bugün, Japonya’daki binalar güçlü sarsıntılara dayanacak şekilde inşa edilmiş ve Japonya, deprem karşısında en güvenli ülkelerden biri haline gelmiştir.
Japonya’daki Depremler Tarihi
Japonya, birbirlerine karşı hareket eden ve baskı oluşturan dört tektonik plaka üzerinde ya da yakınında bulunuyor. Depremler, bu basınç gevşediğinde meydana geliyor. Japonya, dünyadaki sismik olarak en aktif alanlardan biri.
Japonya’daki bir depremin ilk güvenilir kaydı yaklaşık 1500 yıl öncesine dayanıyormuş! Ülkedeki depremlerin düzenli ve ayrıntılı kayıtlarının tutulması, Shindo sismik ölçeğinin de geliştirildiği 19. yüzyıla kadar gerçekleşmemiş.
Bu nedenle, Japonya’daki depremler hakkında en ayrıntılı bilgi, yakın tarihte olanlarla kısıtlı kalıyor. 1923 yılındaki Büyük Kanto Depremi, 1995’teki Büyük Hanshin Depremi ve 2011 yılındaki Büyük Tohoku Depremi…
Shindo Ölçeği Nedir?
Shindo (震 度) “çalkalanma derecesi” anlamına gelir. Sismik hareketin yoğunluğunu ölçer. Dünyada yaygın olarak kullanılan Richter ölçeği ise, depremin büyüklük derecesini veya enerji miktarını ölçüyor…
Shindo ölçeğinin önemli bir farkı, depremin ölçüldüğü yere bağlı olarak ölçeğe farklı kaydedilmesidir. Richter ölçeği ile normalde yalnızca bir ölçüm alınır.
Shindo ölçeği, 7 ana dereceye sahiptir. 1 en düşük ve 7 en yüksek dereceyi işaret eder. Depremin insanları, bina ve diğer yapıları ve zemini nasıl etkilediği ile ilgili olarak açıklanmaktadır.
Örneğin, 7. derecede insanların dengesini sağlaması mümkün değildir, binaların çoğu veya tümü ciddi hasar görür. Zeminlerde büyük çatlaklar görülür. 2011 Tohoku Depremi’nde Shindo 7 ölçeği görüldü…
Depreme Dayanıklılık
Japonya, deprem teknolojisi konusunda dünya lideri kabul edilmektedir. Güçlü sarsıntılara dayanabilecek altyapılar oluşturulması her zaman önceliktir. Depreme dayanıklı yapılar, birkaç santimetre kalınlığında kauçuk pedler kadar basit sayılabilecek amortisörler üzerine inşa ediliyor. Böylece hareketi emerek binaların daha az sallanmasına yardımcı oluyor.
Ayrıca Japonya’daki binalar daha düzenli bir şekilde tasarlanmış. Her kat aynı yükseklikte, aynı seviyede boşluklarla inşa edilmiş ve böylece binaların depremlere daha iyi dayanmasına yardımcı oluyor…
Erken uyarı sistemi
Japonya’da Kinkyū Jishin Sokuhō sistemi (緊急 地震 速 報) bulunuyor. Belirli bir seviyenin üzerindeki sismik dalgaları tespit ederek uyarı mesajları sağlıyor. Bu mesajlar TV, radyo, cep telefonları aracılığıyla kısa süre mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırılıyor. Amaç, insanların depremden korunması için önemli olacak birkaç saniyeyi bile kazanarak mümkün olduğunca fazla hayat kurtarmaya yardımcı olmaktır.
Telefonlar uçak modunda olsa bile bu uyarıyı alabilmek mümkün. Oldukça yüksek bir sesle uyarıyı aldıktan sonra kendinizi hızlıca hazırlayabiliyorsunuz ve ardından deprem geliyor…
Tatbikatlar ve tahliye
Japonya’da sık sık deprem tatbikatları yapılıyor ve insanlara genç yaşta itibaren deprem tehlikesini hafife almadan, bu gerçekle birlikte yaşama bilgisi veriliyor.
Her mahallede kendi tahliye noktası bulunuyor. Binalardan uzak ve açıklık alanlarda bulunuyorlar genelde. Binaların zarar görmesi durumunda konaklamalar için hazırlanacak okullar da belirlenmiştir.
Japonya’da yeni bir adrese taşınmanın ilk ve en önemli adımlarından biri, bu tahliye noktasını görüp öğrenmektir. Belirli senaryoları düşünerek (ağaç veya elektrik direği devrilmesi, havuz sularının taşması vs) en uygun rotayı belirlemek önemli olacaktır.
Hayatta Kalma Kiti – Deprem Çantası
Türkiye’de deprem sonraları gündeme gelerek ardından unutulan bu deprem çantaları Japonya’da, evlerin girişinde olmazsa olmaz bir parça. Hükümet tarafından, deprem anında hızlıca alıp çıkılabilecek bu çantaların hazırlanması önerilmektedir.
Bu kitler şunları içeriyor;
- Üç gün yetecek ve çabuk bozulmayacak su ve yiyecek.
- Bandajlar, dezenfektanlar, gerekli ilaçlar ve gazlı bez gibi temel öğeleri içeren taşınabilir bir tıbbi kit
- Fener
- Taşınabilir radyo
- Pil
- Nakit
- Çakmak veya kibrit
- Kalın çorap ve eldivenler
- Havlu ve ıslak mendil
Tüm bunların konulacağı çanta ise bir sırt çantası olmalı. Yan çantalar ya da el çantaları büyük yıkımlar olması durumunda hareket özgürlüğünü kısıtlayabileceği için önerilmez.
Herhangi bir tahliye durumuyla karşı karşıya gelme ihtimali nedeniyle kimlik, pasaport gibi belgeleri de her zaman kolayca ulaşılabilir bir yer bulundurmaya özen göstermek gerekir.
Kapak Görseli: Design vector created by freepik - www.freepik.com