Daha önce Ryogoku (両 国)’ya gidip Edo-Tokyo Müzesini ziyaret ettiğimizden bahsetmiştim.
Geçmişe Yolculuk: Edo Tokyo Müzesi
Tam da o gün, buraya kadar gelip, istasyonda bile yerini almış olan Sumoculara dair o meşhuur yerleri de ziyaret etmeden olmaz dedik!
İstasyon içerisinde devasa afişlerle sumocuların resimleri yapılmış. Altında ise plakalar üzerinde, önemli sumocuların imza ve el izleri bulunuyor. Nasıl ihtişamlılar!
İstasyonun batı çıkışından çıktığınızda minik bir, güreşen sumocuların heykelini görmeniz mümkün. Tam onun önünden sağa doğru ilerlediğinizde mavi bayraklarıyla bir giriş görülüyor.
Ryogoku Edo Noren. İçerisinde çeşitli restoranlar yer alıyor. Suşi, chanko nabe ve soba gibi özgün yiyecekleri burada denemek mümkün. İç mimarisi ile Edo dönemi Tokyo’sunu andırırken, orta kısımda da bir sumo ringi görebilirsiniz!
İçerideki yiyecek fiyatları biraz yüksek. Bu nedenle siz de bizim yaptığımız gibi, istasyonun diğer tarafı yani doğu çıkışı tarafına yönlenirseniz minik sokaklar arasında bir çok lokal restoran bulmak çok kolay.
Bu sokaktan ziyade direkt ana yol üzerinde bir restorana gözümüzü diktik.
Chanko dōjō ryōkoku ekimae-ten; Chanko nabe yapan bir restoran (ちゃんこ道場 両国駅前店).
Buraya gelip sumocuların o meşhur yemeklerinden yemeden olmaz dedik. Tabi, minik birer porsiyon! Sumocuların hep yediği söylenen yemek; chanko nabe. Nabe, bir çok malzemenin dashi ile kaynatılması ile yapılıyor basitçe. Yemek için seçilen malzemeler, sebze ve protein olarak etin ya da deniz ürünlerinin iyi bir karışımı. Sumocuların da dikkat ettiği gibi protein ağırlıklı beslenme şekli yani… Bölgedeki çoğu chanko nabe restoranı emekli olmuş sumocular tarafından yönetiliyormuş.
Yemeklerimizi yedikten sonra biraz etrafta dolaşıp, bir sumo müsabakası göremesek de en azından binasını ve önemli yerleri görelim dedik.
Sumo dünyasının merkezi olan Ryogoku, ilk kalıcı sumo salonuna sahip. 1909 yılında inşa edilmiş. Bugünkü sumo stadyumu Kokugikan, Tokyo’da inşa edilen dördüncü stadyum. 1985 yılından beri kullanılıyormuş. 10.000’den fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapıyormuş…
Sumo ağırları denen yerler var. Sumo güreçilerinin yaşadığı ve eğitim aldığı yerler bunlar. Çoğu yine Ryogoku bölgesinde bulunuyor. Bunlardan bazılarında sabahın erken saatlerinde, eğitimleri izlemek mümkün. Birçoğu telefonla önceden randevu gerektirir ve bazıları, konuklara Japonca tercüman eşlik etmesini ister.
Yolunuz bu bölgeye düşerse sumo güreşlerinin ilginç dünyasını mutlaka keşfedin!
Dipnot: Sumocular düşünülenin aksine yağdan ibaret değil. Besinlerin çoğu protein ağırlıklı tüketilir. Ve aslında kas oranları oldukça yüksektir. Yani gördüğümüz sumocular aslında oldukça kaslı insanlar! 🙂
Bonus
Buranın sokaklarında gezerken kötü havaya rağmen video çekmeyi başarmıştım. Ryogoku turunu ve ardından kısa bir Tokyo İstasyon ziyaretini bu video’da bulabilirsiniz.
Beğenmeyi ve takip etmeyi unutmayın. İyi seyirler! 🙂