Şu sıra, Japonya’da yağmur mevsimi. Japonca adıyla Tsuyu (梅雨). Haziran başından Temmuz ortasına kadar devam ediyor. Devamlı ve her gün yağmasa da hava durumunu kontrol etmeden dışarıya çıkmak sürprizlere neden olabilir. 🙂
Eğer bu dönemde Japonya’yı ziyaret edecekseniz paniklemeye gerek yok. Bu dönemin de kendine has güzellikleri ve faydaları var.
Dört Mevsim
Japonya dört mevsimin yaşandığı bir ülke. Bununla birlikte, güneydeki subtropikal Okinawa’dan kuzeydeki ılıman Hokkaido’ya kadar uzanan adalarla, çok daha fazla mikroiklim de bulunuyor. Özellikle, Yaz mevsimi (Haziran-Ağustos) genellikle nemli ve yağmurlu veya sıcak ve güneşli arasında bölünüyor.
Hokkaido yağmur sezonundan etkilenmiyor, ancak bu hiç yağmur yağmadığı anlamına da gelmiyor. Diğer ucunda, Okinawa’da yağmur sezonu Mayıs ayından başlıyor!
Nereye gittiğinize göre kontrol etmenizde fayda olmakla birlikte, Japonya’nın yağışlı sezonundan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu…
Hazırlıklı olun
Yağmur en keyifli hava olmasa da Japonya harika bir ülke! İyi hazırlanırsanız bunu görebilirsiniz. İlk ve en önemli ihtiyaç elbette şemsiye. Neredeyse tüm mini marketlerde (konbini) yaklaşık 500-1000 yen civarı şeffaf şemsiye bulmanız oldukça kolay. Türkiye’dekilere kıyasla oldukça da kaliteliler. 🙂
Şemsiyenin büyüklüğü ile alakalı bir endişeniz olmasın. Çoğu dükkan, restoran, market, ofis; dışarıda şemsiyelerinizi kilitleyebileceğiniz ya da öylece bırakabileceğiniz standlara sahip. Bunlar yoksa bile, ıslak şemsiyeyi yanınızda içeriye alabilmeniz için, ince plastik şemsiye poşetleri bulunuyor.
Japonya’da yağmur sezonunun, ne olursa olsun yaz aylarına denk geldiğini unutmamak gerek. Bunun anlamı, aynı zamanda oldukça sıcak ve nemli bir hava olduğu… Çoğu zaman bunaltıcı olan bu sıcaklarda hayatta kalmanın anahtarlarından biri de katmanlı giyinmek. Çok kalın olmadan tabi… İnce bir ceket ve şemsiye sizi hayatta tutmaya yeterli olacaktır.
Ayrıca ayaklarınızı kuru tutacak yağmur botları da edinmeyi unutmayın. Fakat bu botlar aynı zamanda sıcak tutmasın! 🙂
Yeşilliklerin tadını çıkarın
Japonya’nın yağmur mevsimi gerçekten aklınızda olabilecek senaryolar kadar kötü değil.
Özellikle bu mevsimde yeşil alanları izlemek ve dolaşmak daha keyifli hale geliyor.
Japonya’da bolca çeşidi bulunan ortanca çiçekleri bu dönemde yağmurdan yararlanarak çevreyi renklendiriyor. Japonca adı Ajisai (あじさい) olan ortancalar, yağmur sezonunun bir sembolü olarak kabul ediliyor ve aslında ilk olarak Japonya’da keşfedilmiş! Bir çok yerde bu güzel çiçeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
Tabi, bu kadar yağmurdan faydalanan bir diğer bitki; pirinç. Japon yemeklerinin merkezinde yer alan bu önemli bitkinin yağmurdan yararlanması çiftçiler için paha biçilemez elbette. Japonya’daki tüm çiftçilerin yaklaşık %85’inin her yıl pirinç ektiğini ve tarım alanlarının büyük bölümünü oluşturduğunu düşününce… 🙂
Hava durumunu değiştirme
Sevip sevmediğinize bağlı olarak, bazıları bu sezonu değiştirebileceğinizi de iddia ediyor. Teru teru bozu (てるてる坊主) adlı küçük hayalet benzeri bir bebek hazırlayan insanlar, bu bebekleri evlerinde pencerelerin etrafında saklıyorlar.
Bu, geleneksel olarak iyi hava getirmek için kullanılan bir tılsım gibiymiş. Eğer işe yararsa, önce kutsal sake ile ödüllendiril ve ardından yerel bir akarsuyun akış yönünde yıkanarak serbest bırakılırmış.
Eğer daha güneşli havalar değil de yağmur bekleniyorsa, bebek baş aşağı asılırmış. 🙂
Kısacası yağmur mevsimi, çeşitli güzellikleri ve farklı hava etkilerini görebilmek için Japonya’yı ziyaret etmek güzel bir zamanlama olabilir. Düşündüğünüz kadar büyük fark olmadığını ve insanların sokaklardan geri durmadığını görebilirsiniz! 🙂