Japonya’da tam zamanlı çalışmak isteyen kişilerin çalışma vizesi sahibi olması gerekiyor.
Bu çalışma vizeleri çoğunlukla profesyonel alanlara göre ayrılır ve düzenli olarak yenilenmeleri gerekir.
Japonya’daki Farklı Çalışma Vizeleri Neler?
Bir çok farklı çalışma vizesi bulunuyor. Çoğu 3 aydan 5 yıla kadar geçerli olabiliyor. Her biri için özel belgelere ihtiyaç vardır. Ayrıntılı listelere göçmenlik ofisi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
- Gazeteci: bu işi Japonya’da yapabilmek için; yabancı bir gazetecilik kuruluşundan sevkıyat veya sözleşmenin devamı ile ilgili belgelerin yanı sıra yıllık gelir ve vergi ödemesi ile ilgili belgelerin sunulması gerekir.
- Mühendis: Japonya’da bir kamu kuruluşu ya da özel bir kurumla sözleşmesi olan mühendisler başvuruda bulunabilir.
- Dini Faaliyet: Yabancı dinlerden gönderilen rahip, psikopos gibi dini kişiler. Başvuranın kalış süresini, pozisyonunu ve ücretici, kariyer geçmişini belgeleyen belgeler beklenir.
Tümü için temel olarak ilgili alanda üniversite diplomasına ve 10 yıllık mesleki deneyime sahip olmak gerekir. Ayrıca bir Japon vatandaşının karşılaştırılabilir işler için alabileceğinden daha az bir ücret almamalıdır. Ayrıca sponsor firmalar için de belirli kriterler incelenir.
– Tıbbi Çalışanlar: Doktorlar, diş hekimleri, eczacılar ve Japonya’da sertifikalı diğer tıp uzmanları. Bakıcılar, sosyal yardım görevlileri veya ev yardımcıları dahil değildir.
Başvuranın bir Japon vatandaşının karşılaştırılabilir işler için alacağı maaştan azını almaması gerekir.
– Hukuk / Muhasebe hizmetleri: Yabancı avukatlar, yeminli mali müşavirler ya da diğer uzmanlar için lisans belgesi gerekli olacaktır.
– Uluslararası hizmetler: Çeviri, yorumlama, dil eğitimi, halkla ilişkiler, uluslararası ticaret ve diğer ilgili faaliyetlerde çalışmak isteyenler, sadece bir üniversite diplomasının gerekli olduğu tercüme ve çeviri alanı haricinde, başvuru sahipleri ilgili alanda en az 3 yıllık mesleki deneyimin kanıtı da beklenir.
– Araştırmacı: Japonya’daki bir kamu ya da özel kuruluşla yapılan sözleşme kapsamında çalışan araştırmacıların; diploma, kişisel geçmiş ve kariyerlerini belgeleyen belgelerinin bir kopyasını sunması beklenir.
– Profesör: Bir üniversitede veya bir eğitim kurumunda araştırma ve eğitim alanında çalışmak isteyenler için gerekli olabilecek belgeler, şirket kaydının kopyalarını ve alıcı kuruluşun kar ve zarar tablosunun yanısıra başvuru sahibinin faaliyetleri, süresi, pozisyonu ve ücreti ile ilgili bilgileri içeren belgeler gerekecektir.
– Öğretim Görevlisi: Profesör vizesinin aksine, bu vize ilkokul, ortaokul veya lise öğretmenleriyle ilgili. Özel dil okulunda çalışanlar “Beşeri Bilimler / Uluslararası Hizmetler Uzmanı” vizesine başvurmak zorundadır.
– Sanatçılar: Bir kamu veya özel kurum için sanatsal etkinliklerde çalışan besteciler, heykeltraşlar, zanaatkarlar, fotoğrafçılar vb. Bağımsız olmaları durumunda, Japonya’da yaşamak için yeterli gelir elde etmeleri beklenir. Sanatsal etkinliğe dair başarılarını gösteren özel belgelerin sağlanması gerekir.
– Nitelikli İşçi: yabancı restoran şefi, pasta sanatçısı, değerli taş işleyici vb.
İş türüne bağlı olarak, başvuru sahiplerinin 3 ila 10 yıllık mesleki deneyime, eğitim süresine sahip olması gerekir. Ayrıca Japonya’daki standart seviyeden daha yüksek bir beceri düzeyine sahip olması beklenir.
Diğer Meslek Alanları
– Yüksek Vasıflı Profesyonel: 2012 yılında başlatılan bu vize, “olağanüstü yetenekleri ve kimlik bilgileri” olan yabancılar ile ilgili.
Başvuru sahiplerine eğitim ve mesleki birikimleri, gelirleri ve akademik başarılarına göre puan verilmektedir. 70 veya daha fazla puan toplayanlar, imtiyazlı bir statü ve göçmenlik pozisyonu sağlanır. Bunlar; birden fazla faaliyet izni, 5 yıllık kalış süresi, daimi ikamet statüsü elde etme şartlarının gevşetilmesini, eşleri için istihdam uygunluğunu, bir ebeveyn getirme izni ve bir ev hizmetçisine sponsor olma ve istihdam etme iznini içerir.
– Şirket içi transfer: Yabancı bir şirketten, Japonya’daki şubeye ya da bir Japon şirketinden Japonya’daki merkeze transfer edilen çalışanlar bu vize için başvurabilir. Temel gereksinim yurtdışında bir yıldan fazla çalışmak ve normalde beşeri bilimler, uluslararası hizmetler veya mühendislik vizeleri uzmanı kapsamındaki alanlarda çalışmaktır.
Japonya’da Şirket Kurmak
Elde edilmesi en zor çalışma vizelerinden biri. Japonya’da bir işe başlamak ve yatırım yapmak isteyenler veya yabancı yatırımcılar adına bir işi yönetmek isteyenlerle ilgilidir.
Başvurmadan önce çeşitli koşullar yerine getirilmelidir:
İşletmeyi yöneten veya 5 milyon yen yatırım yapan tarafın şirketi kurmak için Japonya’da fiziksel bir ofis alanına sahip olması, ek olarak en az 2 tam zamanlı çalışan istihdam etmesi (fotoğrafları istenir), ve bir iş planı hazırlamaları beklenir.
Bu beklenenler, duruma göre değişebilir ve uzuun zaman alıcı bir süreç olabilir. Bu nedenle genelde belgeleri hazırlamak içim bir göçmenlik avukatından destek almak önerilir.
Japonya için nasıl çalışma vizesi alabilirim?
Bu, Japonya’da iş arayan birçok insan tarafından sorulan bir soru. Fakat her kişinin kendi koşulları ve hedefleri farklı olduğundan burada ne kadar anlatmaya çalışsam da sınırlı ve yetersiz kalabilir. Bu nedenle potansiyel işverenler ve profesyonellerle görüşmek her zaman en doğrusu ve faydalısı olacaktır.