Fotoğraf; japan-design.imazy.net
Hediye almak için bir çok sebebi olan Japonlar, şu sıralar yaz hediyelerini (Ochuugen) hazırlama telaşında.
Yaz hediyesi de ne, nereden çıkmış, ne alınır? Şimdi bunlara bir dalalım. 🙂
Nasıl ortaya çıktı?
Japonya’da iki büyük hediye verme mevsimi var. Yılın ortasında – Ochuugen ve yıl sonunda Oseibo.
Bölgeye bağlı olarak tarihler biraz farklılık gösterebilir. Örneğin Kanto bölgesi dahil, doğu Japonya’da Ochuugen mevsimi Temmuz başı ile 15 Temmuz arasındayken; Kansai bölgesi de dahil, Batı Japonya bölgesinde Temmuz sonundan 15 Ağustos’a kadardır.
Alıcıların bulundukları bölgeye göre bu tarihler göz önüne tutularak hediyeler hazırlanıyor.
Ochuugen aslında Çin’deki Taoizm ritüllerinden çıkmış. 15 Ocak, 15 Temmuz ve 15 Ekim’de ay içinde gerçekleşen; Jougen, Chuugen ve Kagen’i yönetenlerin doğum günlerini kutlamaktan oluşmuş.
Chuugen, insanların günahları için tövbe edecekleri günlermiş. Tüm gü boyunca tanrıların onuruna ateşler yakılırmış. Daha sonra, ölenlerin günahları için af dilemenin bir günü olmuş.
Yani Chuugen, insanların; atalarının ruhlarına dua ettiği bir gündü.
Yavaş yavaş Taoizm ve Budizm gelenekleri Japonya’daki Obon ritüelleri haline gelmiş ve daha sonra Ochuugen sırasında hediye verme geleneğinin de gelişmesini sağlamış.
Batı takviminin kabul edilmesiyle Ochuugen tarihi de, dolunayı tam görebileceğiniz 15 Ağustos’a (ay takviminde 15 Temmuz) kaydırılmış.
Bu sezonda hediye vermenin amacı şükranları ifade etmek ve ebeveynler, kardeşler, akrabalar, yakın arkadaşlar, amirler ve iş arkadaşları, müşteriler, öğretmenler ve bunun gibi sizinle ilgilenen kişilere teşekkürleri sunmak…
Bununla birlikte, bu tür hediye verme uygulamalarını yasaklayan bazı şirketler de var. Veya öğretmenler gibi belirli mesleklerdeki bazı kişilerin bu tür hediyeleri kabul etmelerine izin verilmeyebiliyor. Bu nedenle hediyeleri hazırlarken bunları kontrol etmekte fayda var.
Oseibo sezonu ve Ochuugen sezonunun her ikisinde de hediye vermeyi planlıyorsanız, Oseibo için hazırlanan hediyelerin Ochuugen için olanlardan daha pahalı olması da gerekiyor…
Nasıl Hediyeler Verilir ve Görgü Kuralları Nelerdir?
Ochuugen için genellikle yiyecek ve içecekler tercih edilir. Aslında Japonlar normalde de bu tarz hediyeleri oldukça seviyor fakat bu dönem için hediye edilen yiyecek ve içeceklerin ekstra kaliteli olması ve pahalı olması dikkat çekici.
Yaz mevsimi olduğu için bira, soğuk atıştırmalıklar, et ve meyveler özellikle tercih ediliyor. Hediyeyi vereceğiniz kişinin kendi seçimini yapabilmesi için hediye kartları da bulunuyor fakat bu genelde yeterince samimi görülmediği için çok tercih edilmiyor. Hatta sizden daha yaşlı birine hediye kartı vermek de kabalık olarak görülüyor.
Bu hediyeleri kendiniz bireysel olarak veremiyorsanız sizin için teslim sağlayacak çeşitli seçenekler de bulunuyor. Bu hediye ile birlikte bir notun da gönderilmesi önemli.
Hediye vereceğiniz kişinin yas tutması ya da son zamanlarda kötü olaylarla karşılaşması durumlarında hediye göndermenizde bir sakınca yok. Fakat hediyeyi alacak kişinin durumunu düşünüp hediye yerine “shochuu mimai” (yaz döneminde hal hatır sorma mektubu) veya “zansho mimai” (yaz dönemi sonrası hal hatır sorma mektubu) gönderilmesi öneriliyormuş.
Hediyeler için ne kadar harcayacağınız, alıcıyla olan ilişkinizin seviyesine bağlı olarak değişiyor. Tipik olarak aile üyeleri, arkadaş ve akrabalar için hediyeler 3.000 – 5.000 Yen araasında değişiyor. İş yerindekilere ve üstlere gelince yaklaşık 5.000 Yen civarı oluyor. İşyerinde size çok yardımcı olan birine verilecek hediye ise 7.000 – 10.000 Yen arasında değişiyor!
Son yıllarda, birçok kişi Ochuugen hediyelerini gönderenlere teşekkür etmek için telefon görüşmesi yapmayı tercih etse de daha kibar olduğu düşünülen teşekkür mektubu diğer bir yöntem. Yazacağınız mektubun el yazısında olması da samimi görüldüğünden, yazınız ne kadar kötü olursa olsun, notunuzu kendiniz yazarsanız en iyisi olacaktır. İşyerinde veya sosyal statüde sizden daha yüksek olan insanlara gelince, teşekkür mektubu şarttır.
Japonya’daki Ochuugen geleneklerini okuduktan sonra dışarı çıkmaya ve alışveriş yapmaya hazır mısınız? Birinden kavun ya da karpuz gelse benden mutlusu olmazdı muhtemelen! 🙂