Japonya’nın sahip olduğu ünlü şeylerden biri daha; otomatlar. İçecek, çorba, dondurma, yiyecek, sigara hatta bazen prezervatif! Her yerde var bu otomatlar; tren, metro istasyonlarında, yollarda, parklarda…
Japonya gezinizde farklı farklı lezzetleri keşfederek seyahatinizi renklendirmek için bekliyorlar. 🙂
Bu otomatlar belki de başka hiç bir ülkede Japonya’daki gibi kucaklanmadı. 🙂
Ülkede yaklaşık 3.8 milyon makine bulunuyormuş! Yani her 34 kişi için bir makine :))
İstediğiniz içeceği almanız çok kolay bir kaç adım içeriyor sadece. Satın alım için 2 yolunuz var; paranızı bozuk para ya da banknot kısmına yerleştirin ya da ulaşım kartınızı kart bölümüne yaklaştırın. Ardından içmek istediğiniz içeceğin butonuna basın. İçeceğiniz alt bölmeye düşecek. Bölmenin kapağı içeriye itmenizle değil dışarı doğru açmanızla açılıyor. Burası Türkiye’dekilerden farklı, aklınızda bulunsun. 🙂 Ardından varsa para üstünüzü alıp yolunuza devam edebilirsiniz.
Bu otomatlar hakkında bazı enteresan bilgiler…
- Bazı otomatlarda dikey jeton yuvaları (jetonun hızlı ve sorunsuz şekilde gidebilmesi için) bulunuyor. Fakat çoğu içecek otomatının iç tasarımı dikey yuvalar için yetersiz olduğundan yer kazanmak için yatay olanlar kullanılır.
- Otomatlardaki şişelerin veya kutuların düştüklerindeki yönün aynı olduğunu biliyor muydunuz!? Otomatlara yüklemeler titizlik ve özenle yapılır. Alım yapıldığında kişinin şişeyi sağ eliyle alacağı düşünülerek yerleştirilen şişe en uygun yöne düşer…
- Çoğu içecek otomatı, felaket zamanlarında yardımcı olabilmek adına, afete maruz kalan bölgelerde içecekleri ücretsiz dağıtmak için uzaktan ayarlanmış durumdadır. 2003 yılından bu yana, deprem ve tayfun gibi afet durumlarında ücretsiz içecek sunmaya başlamış otomatlar. Yalnızca düğmeye basarak içeceğinizi alabilirsiniz. Coca-Cola’nın 2011 Tohoku depremi sırasında bu şekilde yaklaşık 88.000 içecek verdiği söyleniyor.
- Bir otomat paranızı kabul etmiyorsa parayı silmelisiniz! Garip geldiğini biliyorum fakat makinelerin parayı verdiğiniz bölümü, paranın boyutunu, rengini ve yarı saydam filigranlar gibi şeylerin kombinasyonunu algılıyormuş. Yani kırışıklıktan ziyade elinizin yağlı olması, kabul edilmemesine sebep oluyor! 🙂 Makine filigranları düzgünce tanıyamadığında, oyuncak para ile satın alım yapmak istediğinizi varsayıyor gibi 🙂