Japonya, dört ana adadan oluşuyor; Hokkaidō (北海道), Honshu (本州), Shikoku (四 国), Kyūshū (九州) ve komşu Tayvan’a kadar uzanan Okinawa (沖 縄). Ve bu adalar, toplamda sekiz bölgeye ayrılıyor; Hokkaidō (北海道), Tōhoku (東北), Kantō (関 東), Chūbu (中部), Kansai (関 西), Chūgoku (中国), Shikoku (四 国), Kyūshū (九州).
Bu sekiz bölgenin her biri kendi içinde benzersiz geçmişe ve özelliklere sahip. Lehçeler, yemekler, kültürler o kadar değişiklik gösterebiliyor ki… Örneğin; Kyūshū bölgesine ait Okinawan adaları ayrı dünyalar… O kadar farklı ki, eskiden kendi dili ile kendi ayrı krallığı vardı. Böylesi çeşitliliğe sahip yerleri gezmek heyecan verici…
Kantō (関 東)
Japonya’ya dair, izlenen, okunan, görülen ne varsa büyük çoğunluğu bu bölgeye ait! Evet, içerisinde Tokyo’nun da bulunduğu ve Japonya’nın son derece şehirleşmiş bölgesi…
Ülke genelinde kabul edilen ¨standart Japonca¨ ile dünyanın mega şehirlerinden biri. Ulaşım ağı çok büyük ve düzenli olan bölgedeki herhangi bir otobüs ya da trene adım atarak Japonya’da gitmek istediğiniz herhangi bir yere ulaşabilirsiniz!
Kendi içinde bambaşka dünyalara sahip bu bölge içerisinde yapılacak şeyler sonsuz denebilir…
Chūbu (中部)
Fuji Dağı’na ve onun eşsiz manzaralarına ev sahipliği yapan bölge. Yürüyüşe meraklıysanız Fuji Dağı’nda bu deneyimi yaşamalı! Elbette tepedeki soğuğa hazırlıklı şekilde… Fuji Dağı’na farklı bir açıdan bakmak isteyenler ise Motosuko Gölü’ne göz atmalı! 🙂
Chūbu bölgesi, Honshū’nun en geniş kısmı ve ortasındaki yüksek ve engebeli dağları ile ünlüdür. Shirakawa-gō gibi köylerinde, yoğun kar yağışını dökebilmek için inşa edilmiş eşsiz mimari devam ettirilir.
Hokkaidō (北海道)
Hokkaidō adası, soğukluğu ve özellikle kayak pistleri ile meşhur.
1868’de Meiji Restorasyonu’ndan sonra Japonya’ya eklenen Hokkaidō, hayranlık uyandıran Shiretoko Yarımadası gibi geniş manzaralarla dolu. Bir çok nadir vahşi yaşam türü bulunuyor. Daha önce duymadığım, görmediğim bir çok sevimli hayvanla tanışmama vesile olan bölge.
Hokkaidō’nun bazı bölgeleri kış mevsiminde -35°C olabiliyor! Kar, iki katlı binalardan daha yükseğe ulaşabiliyor. Suyun soğukluğu nedeniyle de deniz ürünleri ayrı bir lezzetli ve çeşitli oluyor. Deniz ürünü seviyorsanız, suşi yemek için mükemmel bir yer!
Tōhoku (東北)
Bölgeyi tahrip eden ve toprakları hareket ettiren (tüm Honshu adasını 2.4 metre Doğu’ya kaydırmış!) meşhur 2011 depremi ve tsunami, bu bölgenin bilinirliğine neden olmuş olsa da uzun tarihi ve ilginç lehçesiyle de dikkat çekici.
Tōhoku lehçesi, standart Japoncadan çok farklı. Ülke genelindeki medya yayınlarının anlaşılabilmesi için altyazı kullanılır! Bunun sebebinin, kraliyet yönetiminden kaçmak için Tōhoku bölgesine gelen ve Yamato’dan (ana Japon etnik grubu) ayrı bir grup olan Emishi halklarının köklerinden kaynaklanabileceği söyleniyor.
Chūgoku (中国)
Chūgoku, 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Amerika’nın atom bombası ile vurduğu ve hala bunun izlerini taşıdığını görebileceğiniz Hiroşima’yı bulabileceğiniz bölgedir.
Hiroşima Barış Anıtı Müzesi’nde bu acı tarihi anmak ve daha fazla bilgi edinmek mümkün.
Ayrıca, denizin ortasındaki meşhur Şinto tapınağı Itsukushima’yı görmek için yakındaki Miyajima’ya bir feribot ile gidilebilir.
Kyūshū (九州)
Fukuoka’nın eğlenceli dünyası, Oita’nın kaplıcaları, Okinawa’nın sonsuz güzelliği… Tümü, hatta daha fazlası Kyūshū bölgesinde…
Kibar insanları, tropik adaları, iyi yemek ve iyi müziğe düşkünlükleri ile Dünya’daki en uzun yaşam süresine sahip adalar… Görmeye ve deneyimlemeye değer bir çok şey olduğuna emin olabilirsiniz!
Kansai (関 西)
Kansai bölgesi, ülkenin kültürel tarihine sahip en turistik bölgelerden biri. Japonya’nın antik başkenti Nara ve Nara sonrası seçilen başkent Kyoto gibi şehirler burada bulunuyor.
Yemekler, gelenekler, müzeler, mimari, tarih… Japonya’nın nasıl bugüne geldiğini görmek için geçmişinden başlayarak ilerlemek için harika bir rota.
Japonya’nın, kulağa oldukça sert gelen Kansai lehçesine sahiptir. Japonya’nın en ünlü komedyenleri ve TV ünlülerinin çoğu da bu bölgedendir. Herhangi bir hediyelik eşya dükkanında bu ünlülere dair, anahtarlıktan tutun yastıklara kadar bir çok ürün bulunabilir.
Shikoku (四 国)
Japonya’nın dört büyük adasının en az nüfusa sahip olan bölgesi. Bununla birlikte görmeye değer bir çok şey var! Şaşırtıcı balıklar, birçok adayı birbirine bağlayan köprüler, güzel manzaralar ve leziz udon!
Bölgelerden çok kısaca ve üstünkörü bahsetmiş olsam da, bundan daha fazlasını hakettiklerini tahmin edebilirsiniz. Henüz benim de gezmeye fırsat bulamadıklarım var… Corona sonrası listeme en kısa zamanda dalarak daha fazla keşfetmek ve bölgelerin eşsizliklerini daha fazla görebilmek umuduyla…