Fotoğraf; cotoacademy.com
Japonya kültürel olarak bambaşka bir dünya, her seferinde söylüyorum. Söz konusu çalışma hayatı olunca bir istisna söz konusu değil…
Uzun zamandır aradığınız iş için dönüş aldınız ve nihayet o gün geldi; iş görüşmesi!
Her yerde olduğu gibi şirkete en uygun adayı bulmaya çalışan Japon şirketlerinde, yöntemler biraz ayrışabiliyor. İşte bu farklardan en belirgin olan 5 madde…
İş Görüşmesi İçin Eğitim Almak?!
Japonya’daki iş görüşmeleri, bir katı rutin ve izlenmesi gereken görgü kurallarını içerir. Bu rutinleri izlemek biraz yorucu olabildiği gibi öğrenmek de biraz zor…
Japonya’daki üniversite öğrencileri de iş aramalarına başlamadan önce, görüşmeler için pratik yapabilecekleri mülakatlara yönlendirilir. İşe başladıktan sonra da önemini koruyacak olan bu görgü kuralları ihmal edilemez.
Örneğin başlangıçtaki kendini tanıtma olabildiğince kibar, alçakgönüllü ve aşırı isteklidir… ¨Benim adım…. Kendi deneyimlerimi kullanarak şirketinize katkıda bulunmak için can atıyorum.¨ gibi cümleler kurmaktan çekinmeye gerek yok. 🙂
Yaş ve Cinsiyetin Japon Özgeçmişinde Olması Şart!
Japon özgeçmişlerinin çok katı bir formatı vardır ve yazılması gerekenler çok nettir.
Türkiye’de kullanılan özgeçmişlerde yaş ve cinsiyet gibi detaylara yer verilmez ve sorulması durumunda hoş karşılanmaz, hatta ayrımcılık nedeniyle davalara bile sebep olabilir.
Fakat Japonya’da hala özgeçmişte görülmek istenen bilgiler arasında…
En Az 1 Saatlik İş Görüşmesi!
Japonya’da, işverenlerin hızlı şekilde görüştükleri kişiyi işe alma kararı vermesi nadir görülür.
Bunun yerine görüşmeyi yaptıkları kişiyi olabildiğince çok tanımaya çalışırlar. Bu yüzden de görüşmeler 1 saat veya daha uzun sürebilir… Eğer daha erken biten bir görüşme olduysa bu genelde korkulu rüyadır!
Türkiye’de bunun tam tersi, iş veren genelde hızlı karar verir. Kısa süren ve keyifli geçen bir görüşme olumlu yorumlanabilir…
Görüşmenin sonundaki o ünlü ¨sizi daha sonra arayacağız¨ lafına gelince, Türkiye’de olumsuz bir algı yaratarak genelde dönüş alamamakla sonuçlansa da Japonya’da olumlu ya da olumsuz en azından bir mail ile mutlaka bilgilendirilirsiniz.
Neden Önümde Oturan Bu Kadar Çok Kişi Var?
Japonya’daki bazı iş görüşmelerinde (her şirkette olmasa da) kurul mülakatları yapılır.
Siz 1-2 kişiyle ayrı ayrı görüşmeyi beklerken bir anda 5-6 kişinin karşısında bulabilirsiniz kendinizi. Şirketler, kasıtlı olarak farklı yaklaşımlara sahip (nazik, anlayışlı, zor sorular soran) olan yetkililerle görüşmeleri gerçekleştirir… Böyle bir grubun karşısında oturmak korkutucuuu!
Japonya’da İşverenler, Özgeçmişinizi Görüşme Sırasında İnceler
Türkiye’de yüzyüze yapılan ilk iş görüşmesine giren işveren genelde CV yani özgeçmişinizi önceden görüp en azından bir göz atmıştır. Hatta çoğu zaman Linkedin hesapları vs taranmış, detaylar öğrenilmiş olunur.
Ama Japonya’da bu durum farklı. Görüşmeye girdiğinizde gönderdiğiniz CV yanı sıra şirketin kendi formunda bir özgeçmiş daha yazmanız beklenir çoğu zaman. Bunu ilgili görevliye teslim ettikten sonra görüşmeyi yapacak olan kişi bu kağıt ve önceden gönderdiğiniz özgeçmiş ile birlikte görüşme odasına gelir. Konuşma başlangıcından itibaren, özgeçmişinize göz atılmadığı hissini yaşamanız çok olağandır. İşveren genelde o sırada okur ve ara ara soruları olduğunda bunları yöneltir…
Türkiye’deki sistemlere göre, Japonya’daki bir iş görüşmesi çok farklı ve prosedürleri ile anlamsız görülebilir. Fakat Japonların ¨iş arkadaşları aile gibidir¨ görüşünü uzun zamandır benimsediğini hatırlamak gerekir. Verimlilik konusunda geliştirilmesi gereken çok şey olmasına rağmen Japon şirketleri arasında, her türlü ülkenin iş kültürünü dikkate alan mülakat stili de uygulamaya konulmaya başlanmıştır.