Fotoğraf; alljapantours.com
Japonya, dört mevsimi de hakkıyla kutlayan şahane bir yer! Bu sene korona virüsü nedeniyle olimpiyatlar dahil birçok etkinlik iptal edilmiş olsa da, normal de yaz mevsimi de çeşitli festivallere ev sahipliği yapıyor.
Yağmur mevsimi sona erdiğinde ve yaz mevsimi tam anlamıyla başladığında Japonya’da yapılacak şeylerin listesi de uzayıp gitmeye başlıyor.
Festivaller başladığında, havai fişekler havalanıyor, leziz yemeklerin kokusu yolları sarıyor…
Japonya’daki yaz mevsimine dair her şeyi listelemek mümkün olmasa da başlıca bir kaç madde elbette var. 🙂
Matsuri
Japon yaz festivalleri Japon kültürünün önemli bir parçası. Japonya’da aslında neredeyse her şeyi kutlamak için bir festival var! (daha önce sonbahardaki yaprak renklerinin değişimini izleme kültüründen bahsetmiştim.)
Yaz mevsiminde, ülkenin hemen yerinde yaz festivalleri oluyor. Devasa tapınaklar, sokakları kaplayan yemek tezgahları, yerlilerin sırtları ¨Mikoshi¨lerin büyüleyiciliği ve yükselen sesler…
Yavaş yavaş adımlayan Japonlardan bazıları sarhoş olmuş bile!
Bir yanda, yukata ve jinbei giymiş festivali keşfeden çiftler…
Bir havuz başında ellerindeki minik fileler ile Japon balıklarını yakalamaya çalışan çocuklar…
Ve festival bitiminde görkemli havai fişek (hanabi) gösterileri.
Yaz mevsiminin kokusunu hissetmeye yardımcı tüm bu parçalarla geleneksel bir Japon Yaz Festivali kesinlikle vazgeçilmez! Eğer bunlara dair bir anime, film vs izlediyseniz gözünüzde canlanmıştır bile muhtemelen. 🙂
Yaz Yemekleri
Japonya ile ilgili en güzel şey mevsimlere göre yemek yeme şeklidir. Türkiye’de, kışın bile domates yemenin mümkün olduğunu düşünüce, Japonya’daki süpermarketlerde denk gelseniz bile fiyatları dikkatinizi çekecektir.
Daha az pahalı ve daha lezzetli. Ayrıca kesinlikle çok daha sürdürülebilir!
Bu konudaki düşünce biçimi çok net; eğer doğa bir meyvenin yaz aylarında daha iyi büyüdüğünü ve daha lezzetli olduğuna karar vermişse neden onu dinlemeyelim?
Japonya’nın yaz mevsiminde; yenidünya, mango, mikan (mandalina), çilek, karpuz, kavun, domates… Bolca seçenek bulunuyor. Ayrıca bulunduğunuz yere bağlı olarak, her mevsim kendi eşsiz yiyeceklerine de sahip olabilir…
Japonya’da yaz aylarında ayrı bir eğlenceye dönüşen bir yemek var; nagashi sōmen (流し素麺). Uzun ve yarıya bölünmüş bir bambu, yukarıdan aşağıya doğru hafif bir eğimle yerleştirilir ve içerisinden su akıtılır. Sōmen erişteleri akan suya bırakıldığında, bambu etrafındaki insanlar ohashi’leri (yemek çubukları) ile bu erişteleri toplamak için hazır olda bekler. 🙂
¨Japonya’da yaz¨ denildiğinde gözleri ışıldamasına sebep olan bir başka yiyecek elbette kakigōri (かき氷). Traşlanmış buz aslında. Büyük bir buz kalıbı, bir makineden geçirilerek ince ince traşlanıp bir kap içerisinde bu buzlardan dağ oluşturuluyor. Üzerine ise istediğiniz aromanın şurubu ekleniyor. Yaz aylarında bir çok kafede denk gelebileceğiniz bu yiyeceği mutlaka deneyin! Buz kralı kakigōri, ayrıca yaz festivallerinin de vazgeçilmez bir parçası.
Obon
Obon (お 盆), ataları anmak için her yıl düzenlenen bir Budist etkinliğinden geliyor. Her yıl obon sırasında, ataların ruhlarının, akrabalarını ziyaret etmek için bu dünyaya döndüklerine inanılıyor.
Geleneksel olarak, ataların ruhlarını yönlendirmek için evlerin önüne fenerler asılır, mezarlar ziyaret edilir ve evlerdeki, tapınaklardaki sunaklara yiyecekler bırakılır.
Obon’un sonunda, ruhları dünyalarına yönlendirmek için nehirlere, göllere ve denizlere yüzen fenerler yerleştirilir. İlgili gelenekler bölgeden bölgeye değişiklikler gösterebiliyor. Obon, güneş takvimine göre Temmuz ayının 13’ünden 15’ine kadar sürüyor. Ancak daha önce kullanılan ay takvimine göre Temmuz yerine kabaca Ağustos ayına denk geldiği için bazı bölgelerde tarihler buna göre takip ediliyor.
Ağustos ortasındaki Obon haftası, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinin en yoğun olduğu dönem ve Japonya’daki 3 ana tatil döneminden (yeni yıl, altın hafta ile) biri…
Japonya’nın sıcak ve nemli yaz aylarındaki bu renkli dönemleri ve etkinlikleri keşfedin! 🙂