Daha önce pek çok kez bahsettim. Zaman zaman mağdur olabildiğim bir konu, dövmeler nedeniyle Japonya’daki onsenleri (kaplıca) kullanamamak.
Japonya’da bir çok onsen bulunuyor. Şehir merkezlerinde kocaman ya da sokak aralarındaki dar yollarında minik minik… Japonya’ya geldiğinizde pek çok onsen görmeniz mümkün.
Bu onsenlerde bazen restoranlar da bulunabiliyor. Hatta konaklama hizmeti sunan ryokan’lar da bulunuyor.
Japonya’daki onsenlere ait bir kaç terimin anlamını vermekte de fayda olabilir bu noktada;
Onsen; Japon tarzı doğal kaplıca. Hem kamusal hem de özel olabilir, içeride veya dışarıda olabilir. Kaplıca tatil beldelerine de onsen denir.
Rotenburo; ¨Roten¨ dışarıda demek. Bu kelime; dış kaplıca banyosu için kullanılır.
Ryokan; konaklama ve yemek dahil geleneksel Japon Hanları
Sento; Pek çok açıdan bir onsen gibi fakat doğal bir kaplıcadan olmayan ve sıcak musluk suyuyla çalışan versiyonu.
Yu; sıcak su anlamına gelir (doğal ve normal sıcak su arasında ayrım yapmaz). Onsen girişlerinde bulunan karakterdir, buradan tanıyabilirsiniz; ゆ
Dövmeniz Varsa Onsen veya Sento’da Yasak mı?
Bir onsen ziyaret etmek isteyen ama dövme sahibi olan benim gibi biriyseniz ne yapabilirsiniz? Daha önce bahsetmiştim, Japonya’da dövmeler tarihsel olarak yakuza ile ilişkilendirilmiş. Birçok Japon için halka açık yerlerde dövme görmek onları rahatsız ediyor. Sonuç olarak, birçok onsenin, dövmeli insanlar tarafından kullanımı yasaklanmış. 2015 yılında yapılan bir araştırma, ryokan’ların yüzde 56’sının dövmeli insanları kabul etmeyeceğini göstermiş. Tüm bunları düşününce, bir dövmeniz varsa, onsen veya insanların dövmelerinizi görebileceği yerleri ziyaret etmek konusunda haklı olarak endişeli hissedebilirsiniz.
Fakat dövmeli insanlara karşı tutum özellikle hükümet ve iş düzeyinde hızla değişiyor. Bu tutum değişikliği büyük ölçüde turizmin ekonomiye katkısından dolayı…
Japon hükümetinin ve işletmelerinin bu hızlı büyümeyi sürdürmedeki stratejilerinden biri de, onsen gibi yabancı turistler için ilgi çekici kamu tesislerini olabildiğince girişler için açmak.
Bir noktada, dövmeli insanların onsen’e girmesini yasaklamak, aslında yakuza girişini kısıtlamaya odaklanmış olabilir. Ancak, dövme yasakları birçok denizaşırı turistin onsen kullanmasını engelliyor. Sonuç olarak, Japon Turizm Örgütü gibi birçok kuruluş, onsen sahiplerini, uygulamalarını değiştirmenin önemi konusunda eğitmeye ve teşvik etmeye çalışıyor.
Bahsettiğim, 2015 Japonya Turizm Ajansı araştırmasına göre, ryokanların yüzde 56’sının dövmeli insanları kabul etmeyeceğini belirtirken, yüzde 30’u dövmelileri geri çevirmeyeceklerini, yüzde 13’ü ise belli koşullar altında girişe izin vereceğini söylemiş (dövmenin boyutunda sınırlamalar, dövmeyi kapatmak vs gibi).
Bu, bir dövmeniz varsa onsenlerin neredeyse yarısını kullanabileceğiniz anlamına geliyor! 🙂
Sizi dövmelerinizle kabul edecek, Tokyo’da bulunan onsenlerden bir kaçını aşağıda paylaşıyorum.
İlginç bir nokta; Japonya’daki çoğu onsenden farklı olarak Tokyo’da bulunan kaplıcaların bir sıcak su tabakasından (volkanlar değil) kaynaklandığı düşünülmekteymiş.
Daikokuyu Onsen Asakusa, Tokyo
Daikokuyu Onsen 1949 yılında kurulmuş ve onsen özelliklerine sahip olduğu tespit edilen bir kuyu suyu kullanmakta. Bu onsen, Tokyo’nun kuzey tarafında yer alıyor ve Tokyo Skytree’ye 10 dakikalık yürüme mesafesinde.
Mikokuyu Onsen – Asakusa, Tokyo
Mikokuyu Onsen 1947 yılında kurulmuştur. Binanın birinci, dördüncü ve beşinci katlarında hamam bulunmaktadır. Tokyo Skytree’yi yarı açık banyolardan görebilirsiniz.
Beşinci kat banyoları, duvarda Fuji Dağı’nın büyük bir yağlı boyasına sahip…
Fuku no Yu Sento – Asakusa, Tokyo
Fuku no Yu Sento, Ueno İstasyonu’nun kuzeyinde yer alıyor. Görece daha ıssız bir bölgede yer alan bu sento, çok katlı bir binada çok çeşitli banyo alternatifleri sunuyor.
Büyük ölçekli maden banyoları, soğuk su banyosu, jet küvetleri, duşlar, banyo, jakuzi ve elektrikli banyo gibi… Çatı katında soğuk bir açık hava banyosu ve sauna da yer alıyor.
Sukeroku No Yado Sadachiyo Ryoken ve Onsen – Asakusa, Tokyo
Sukeroku no Yado Sadachiyo, çok geleneksel görünümlü bir binaya sahip bir ryokan. Edo dönemi havasının çoğunu koruyarak, Tokyo’nun eski kentinin kalbindeki Asakusa’da yer alıyor. İki büyük hamamı vardır. Senso-ji tapınağına 400 metre mesafede yer alıyor.
Bu onsen sentoların dövme dostu olduğuna dair bilgileri araştırdım fakat koşulların değişip değişmediğini kontrol etmek için onsen veya sento’nun gitmeden önce doğrulamanızı öneririm. Japonca bilen birinden telefon etmesi için yardım isteyebilir ya da google çevirileri kullanarak mail atabilirsiniz. 🙂