Japonya, ağaçların yoğun olduğu manzaraları ile bilinir. Tokyo’nun kalabalık bir metropol olmasının yanı sıra, buna rağmen yeşillik yine de oldukça yoğundur.
Tokyo dışında da, herhangi bir yoğun şehir dışına giderseniz, gittiğiniz yerde çok farklı ağaçlar görebilirsiniz. Boyutu, rengi, türü… Japonya ağaçlara o kadar bağlı ki, kültürel olarak köklü bir bağ olduğunu düşünmek hiç de zor değil.
Biraz daha yakından bakın; Japonya’daki farklı ağaç türlerini, ekosisteme nasıl yardımcı olduklarını ve tüm Japon toplumunun bu güzel ağaçları fazlasıyla koruyarak, yenilerini dikerek ve büyüterek doğaya nasıl saygı duyduğunu keşfedin…
Etrafınızın Ağaçlarla Çevrili Olması Neden İyidir?
Ağaçlar, içinde yer aldığı alanı estetik olarak güzelleştirirken, gölge getirir ve insanlara doğa ile bağlantı kurmasını hatırlatır. Sahip oldukları yeşil renk tonları, izleyenleri sakinleştirerek streslerini hafifletmeye yardımcı olur.
Bu faydaları ile, eğer etrafında ya da bahçesinde ağaç olan bir ev bulursanız daha pahalı olduğunu da farketmişsinizdir…
Bir alanda yeterince ağaç bulunması, tüm klimalardan daha iyi bir iş çıkaracaktır.
Kirlilik, toz, polen veya duman gibi her şey, etrafta çok sayıda ağaç olduğunda daha iyi temizlenir.
Yağmur yağdığında, ağaçlar suyu emdikçe yoğun sel oluşumunu önler. Ayrıca yapraklar da aşırı yağmurun taşınmasına yardımcı olur.
Bazı ağaçların da belirli amaçları vardır. Örneğin, yaprak döken ağaçlar, yaz aylarında ısıyı engellemek için harikadır. Yaprak dökmeyen ağaçlar, evlerde rüzgarı engellemek için kullanışlıdır, böylece sıcaklığı içeride tutar.
Tüm bu yönleri ile Japonya’nın ihtiyacı olan birçok şeyi sadece ağaçlar ile çözebildiğini düşünebiliriz.
Japonya’daki Başlıca Ağaç Türleri
Japonya’yı ziyaret ettiğinizde, parkların ve bahçelerin oldukça fazla olduğunu fark edebilirsiniz. Bugün, Japonlar ve turistler tarafından ilgi çeken bahçeler yüzyıllar boyunca çok iyi şekilde korunmuş.
Japonya’da genel olarak 3 tür ağaç türü vardır. Yaprak dökmeyen ağaçlar, yaprak döken ağaçlar ve çiçek açan ağaçlar.
Yaprak döken ağaçlar yapraklarını her yıl bırakırlar. Bunların ünlü örnekleri; Japon zelkova (Zelkova Serrata) ve Japon akçaağacı (Acer palmatum).
Japonya Neden Bu Kadar Farklı Ağaç Hayatına Sahip?
Ülkede belli ağaç türlerini belirtmiştim. Bunlar dışında daha pek çok farklı; yaklaşık 135 farklı Japon ağacı varyantı var.
Bu ağaçlar Japonya’nın güneyinden kuzey bölgelerine farklıdır, çünkü bu karşıt bölgelerde iklim de farklılık gösterir. Japonya’nın güney kısmı, yoğun ormanlar için hem serin hem de subtropikal havanın bir karışımına sahipken, Hokkaido gibi alanlar daha boreal ağaç türleri yoğun olacak şekildedir.
Japon Ağaç Türleri ve İnançlar ile Bağlantıları
Japonya’nın kültürü, tarihi, dinleri ve felsefeleri (Budist ve Şinto), doğa ile iç içe geçmiş ve ağaçlara batı ülkelerinden çok daha fazla sembol ve anlam yüklenmiştir. Japonya’daki 100’den fazla ağaç türünden çoğu Budizm ve Şintoizm ile ilişkilidir. Bu yönüyle, bir ağaçtan daha fazlası olarak görülürler.
Şintoizmde Ağaçların Önemi
Bir Şinto tapınağının etrafındaki ormanlar tam olarak yabani olarak büyümesi için bırakılmaz. Bu alanlar, tapınağı işletenler tarafından yönetilir.
Bilimsel adı Michelia kompresa olan ağaç (parfüm ağacı olarak da bilinir), Japonca’da Ogatama-Noki şeklinde adlandırılıyor. Bu, ¨davetkar ruh¨ anlamına gelir.
Bu ağacı tapınak bahçelerinin girişinde ve özellikle kapıda sık sık görebilirsiniz. İçeriye girmek için, Kami-Sama’nın (tanrının) ruhunu çağırdığına inanılır.
Bir başka örnek ise çam ağacı olabilir. Japonya’da bu ağaca “Matsu” denir. Bu tek kelime, bir Tanrı’nın ruhunun cennetten dünyaya inişinin beklendiğini ifade eder.
Bambu ağacının özelliklerine baktığınızda ise, kabuğu olan diğer ağaçlara göre daha elastik görünmesine rağmen güçlü olduğunu ve çok hızlı büyüdüğünü bilirsiniz. Bu özellikleri sayesinde, bambu, yaşamdaki güç ile ilişkilendirilmiştir. ¨Kutsal Ağaç¨ olarak bilinir.
Çiftçiler iyi hasat için dua ederken bunları pirinç tarlalarına eker.
Japonya’da bolca bambu ağacı olsa da hepsi aynı değildir. Çünkü bu ağacın 500 kadar türü vardır!
Budizm’de Ağaçların Önemi
Bir budizm tapınağını ziyaret ettiğinizde karşılaşabileceğiniz ağaçlar; Ficus religiosa, Tiliaceae ve Shorea robusta ağaçlarıdır. Çünkü bu ağaçlar Gautama Buddha’nın anısına adanmıştır. Buda ile bağlantılı diğer ağaçlar arasında Illicium religiosum ve Michelia compacta var. Çünkü bunlar da Magnoliaceae ailesinin bir parçasıdır. Bu ağaçlar, genellikle Buda ile ilişkili simgeye (nilüfer benzeri) benzeyen bir çiçeklere sahiptir.
Dipnot: Japonya’da, Budizm ve Şintoizme adanmış 208.000 hektarlık orman var. Bu, tüm Japonya’nın kabaca %55’ine ulaşıyor!
Jomon Sugi – Japonya’nın En Büyük Yakusugi Hakkında Bilgi Edinin
UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan ve Japonca “縄 -“ ”olarak yazılan Jomon Sugi. 6.000-7.000 yıllık bir ağaç olduğu düşünülüyor!
“Jomon” Japonya’nın tarih öncesi evresine atıfta bulunan dönemi ifade eder. Bu da ağacın yaşı ile bağlantılıdır.
Bu ağacı ziyaret etmek için, Kagoshima Bölgesinde bir ada olan Yakushima’ya gitmeniz gerekecek. Tüm adanın en yüksek zirvesi (1.934 metre) olan Miyanoura-dake’nin kuzey kesiminde yürüyüş yapın…