Fotoğraf; Toshimana, a Kyoto Geiko, plays the shamisen | © kyoto flowertourism / Flickr
Daha önce, geleneksel Japon müziğine dair Taiko (太鼓) enstrümanından bahsetmiştim. Sıra geldi Shamisen (三味線) ‘e…
Muhtemelen gördüğünüz veya duyduğunuz bir sese sahip bu enstrüman. Kabuki gibi çeşitli sahne sanatlarına eşlik eden ezgilere sahip olan Shamisen, üç telli bir Japon müzik aleti. Yıllarca süren gelişimi, Shamisen’in stilini ve kullanımını da genişletmiş. Sıradan sokak performanslarından sahnelerde sergilenen resmi bir oyuna; yaşlılardan gençlere kadar bir çok insan tarafından sevilen bir enstrüman haline gelmiş.
Nasıl Gelişti?
Shamisen, günümüzde Japonlar ve hatta çoğu yabancı tarafından yaygın olarak çalınan bir enstrüman. Kökeni, 16 Ryukyu Krallığı (şimdiki Okinawa)’na Çinliler tarafından getirilmesine dayanıyormuş. O zamanlar adı; ¨Sanshin¨ olarak biliniyormuş. Sanshin’den türetilerek bugüne kadar gelen Shamisen bu şekilde gelişimini sürdürmüş.
Japonya’daki ilk yıllarında Shamisen genelde sokak sanatçıları ve Geysha’lar tarafından çalınan alt sınıf bir enstrüman olarak kabul edilmiş. Ancak Kabuki oyunlarında artan popülaritesi ile Shamisen, Japon yüksek kültürünün en üst katmanlarına tırmanmış…
Günümüzde Shamisen okulları, resmi sertifikaların yanı sıra profesyonel ünvan için sınavlar düzenliyor ve ülke çapında Shamisen performansları ile kadar sayısız etkinlik bulunuyor.
Shamisen Hakkında…
Shamisen yapısı, kullanıldığı türe bağlı olarak şekilsel değişikliklere sahip olabilir. Kabuki’ye eşlik etmek için kullanılan Shamisen, çevik ve virtüözsel gereksinimleri kolaylaştıran ince bir boyuna sahip olabilir.
Kukla oynatmalara veya türkülere eşlik etmek için kullanılan enstrümanların ise müziklere uyması için daha uzun ve daha kalın bir boyuna sahiptir.
Shamisen’in bazı türleri şöyle;
- Nagauta
- Jiuta
- Kiyomoto
- Min’yo
- Kouta
- Hauta
- Gidayu
- Tsugaru
- Shinnai
- Tokiwazu
Shamisen ayrıca boyutlara göre de sınıflandırılır. 3 temel boyut bulunur; Hosozao, Chuzao ve Futozao.
Sadece üç teli olduğu için kolay gibi görünmesine rağmen, Shamisen derin ve karmaşık özelliklere sahiptir. Japon yapımı bu etkileyici müzik aletinin sesine kulak verin. 🙂