Japonya sınırlarını aşıp dünya çapında ünlenmiş olan anime filmlerinin sahibi Studio Ghibli. Her zaman basit çizgi filmler olmaktan çok daha fazlası, yaş tanımaksızın herkesin sevdiği, sevenlerin de ısrarlı tavsiye etmekten geri durmayacağı dünyanın sahibi. 🙂
Yapımların birer animasyon olduğu gerçeğine aldanmayın, filmlerdeki gerçekten gidip dolaşabileceğiniz şehirlerin yansımaları, inanılmaz detaylar ve olağanüstü hayal gücüne hayran kalmamak mümkün değil…
Studio Ghibli, bir film stüdyosunda asla gerçekleştirilemeyecek şeylerin hayata geçirilebileceği sonsuz dünyaların sahibi.
Hayao Miyazaki
Studio Ghibli’yi ortağı Isao Takahata ile birlikte kuran Hayao Miyazaki aynı zamanda, stüdyonun Japonya’da en yüksek hasılat yapan 15 anime filminden sekizinin yaratıcısı ve en büyük baş sanatçılarından biri. Miyazaki, yönetmen, yapımcı, senarist, animatör, yazar ve manga sanatçısıdır.
Elli yılı aşkın bir süredir hikayeler oluşturan Miyazaki, dünya çapında da bu alandaki en ünlü sanatçılardan biri olmuştur.
Komşum Totoro, Prenses Mononoke, Ruhların Kaçışı gibi filmlerin yönetmeni olan Miyazaki, genel anlamda insanlık, doğa konuları üzerinden gidiyor. Ayrıca genelde kahramlarını da genelde güçlü kadınlar olarak seçiyor. Devamlı erkek kahramanlara yer veren sektörde bu farklılıkları izlemek güzel bir yol…
Tema ve karakterlerde, Hollywood’daki gibi boşlukları doldurma senaryolarından uzak duruyorlar. Her zaman yeni konularda öncülük etmeye devam ediyorlar. Genelde sadece anime değil, çoğu filmde görülen ¨kötü adam¨ teması, Miyazaki filmlerinde bulunmaz. Bunun yerine, kurtarıcı niteliklere sahip karşıt görüşler bulunur. Gerçek hayattaki gibi siyah ve beyaz yoktur ve bazen kötü adamların bunun için kendi nedenleri bulunur.
Studio Ghibli Adı
Ghibli adı, Miyazaki tarafından verilmiş İtalyanca kökenli bir isimmiş. Anlamı; ¨sıcak çöl rüzgarı¨.
Bu ismin anlamı, stüdyonun vizyonu ile bağlantılı; ¨anime endüstrisine yeni bir rüzgar estirmek¨. Bu vizyonu başarıyla yerine getiren bir stüdyo olmayı da başarmış!
Batı ülkeleri çizgi filmlerin çocuklar için olduğunu düşünmeye devam ederken, yetişkinlerin de izleyebileceği hikayeler oluşturmamış.
Studio Ghibli, çizgi film ve anime fikrini bu boşluğu dolduracak şekilde işlemiş. Her yaştan izleyici için, gözler önünde bulunan alanlarda bilinmeyen dünyalara kapı açıp fantastik canavarlarla dolu her yaşa uygun ortak hikayeler anlatırlar.
Studio Ghibli konusunda bir başka dikkat çekici nokta da şüphesiz müzikler! Ghibli film müziklerinin çoğu Joe Hisaishi tarafından besteleniyor. Hisaishi’nin müzikleri ambiyansa eşlik ederken duyguları harekete geçirme konusunda eşsiz…
Gerçek mi Hayal mi?
Ruhların Kaçışı (Spirited Away) filminin başlangıç sahnesinde Chihiro ve ailesi, kırsal bir alanda ilerliyor ve sonunda bir tünelde duruyor. Ağustos böceklerinin sesi, yol kenarındaki Shinto heykelleri ve ağaçlardan gelen ışıklar… Tümü Japonya’daki kırsal alanların bir özeti.
Studio Ghibli filmlerinin amacı yalnızca hayal dünyası sunmak değil. Gerçek dünyaya hayali dokunuşlar yapılırken Japonya’nın farklı yerlerine dair gözlemler sunuyor.
Filmler, kısaca birer macera olarak tanımlanabilir. Yeni bir Studio Ghibli filme başlamak her zaman heyecan verici. Henüz izlemediğiniz bir film bulunuyorsa mutlaka bir akşamınızı Studio Ghibli dünyasının tadını çıkarın! 🙂
Devamı Gelecek!…