Fotoğraf; news.unl.edu
Japonya’nın geleneksel yaz festivallerinden biri 7 Temmuz yani dündü. Bu sene corona virüs nedeniyle iptal edilen festivallerden biri olan Tanabata Festivali.
Tanabata olarak adlandırılmış olan Yıldız Festivali, 755’ten beri Japonya’da kutlanmaya devam ediyor. Bu nedenle Japon takviminde uzun ve zengin bir geçmişe ve yere sahip.
Çin’deki Qixi Festivali’ne kadar uzayan köklere sahip olan festival, İmparatoriçe Koken tarafından getirilmiş ve halkın da sevgiyle kucakladığı bu Yıldız Festivali, Japonya’da kök salmış
Orihime ve Hikoboshi – Tanabata’nın Öyküsü
Tarih boyunca, Tanabata Festivali’nin çıkış noktasına dair bir kaç söylenti dolaşmış durmuş. Bunlardan biri, Çin’in ¨dokumacı prenses ve çoban¨ hikayesi…
Orihime; dokumacı prenses, Amanogawa kıyısı boyunca kıyafet dokumasında çok yetenekliymiş. Hazırladığı giysiler başka hiçbir şeye benzemezmiş. Babası, Gökyüzü Kralı Tentei de kızının yaptığı kıyafetleri severek giyermiş.
Babasının kıyafetlerine olan düşkünlüğü nedeniyle, Orihime her gün yeni ve harika şeyler yapmaya devam etmiş. Babasını mutlu görmekten başka bir isteği olmasa da, bütün gün dokumasına odaklanırken bir yandan da üzgün ve yalnız hissediyormuş. Birisiyle asla tanışıp aşık olabileceğini düşünmezmiş.
Babası Orihime’nin üzüntüsünü fark etmiş ve onu nehrin diğer tarafında yaşayan Çoban Hikoboshi ile tanıştırmak için görüşme ayarlamış.
Birbirlerinin gözlerine baktıkları an aşık olmuşlar. Kısa bir süre sonra tereddüt bile etmeden evlenmişler. Hayatlarını mutlu bir çift olarak yaşayan Orihime dokumasını ihmal etmiş ve Hikoboshi de ineklerinin her yerde özgürce dolaşmasına izin verir olmuş.
Orihime’nin babası Gökyüzü Kralı Tentei, çiftin görevlerini ihmal etmesine öfkelenmiş ve görüşmelerini yasaklamış. Nehrin bir tarafında Orihime, sevgilisini nehrin diğer tarafında göremediği için çok üzülüyormuş. Çaresizlik içinde babasına dönüp, babasının, görüşmelerine izin vermesini istemiş.
Gökyüzü Kralı Orihime’nin acı ve mutsuzluğunu gören Gökyüzü Kralı, 7. ayın 7. gününde birbirlerini görmelerine izin vermiş. Orihime ve Hikoboshi, nehirde köprü olmadığını fark edip buluşmanın mümkün olmadığını anlamışlar.
Buna çok üzülen çift çok ağlamış. Bu ağlayışları duyan saksağan kuşları kanatlarıyla bir köprü inşa etmiş. Böylece birbirine kavuşan çift nihayet bir araya gelmiş. Ardından kuşlara; sevgilileri yeniden bir araya getirmek için her sene 7. ayın 7. gününde geri döneceklerine dair söz vermişler.
Orihime, Vega’nın yıldız oluşumunu temsil ederken Hikoboshi, Altair’i temsil eder… Hikayedeki meşhur Cennet Nehri ise Samanyolu’dur.
Bu iki yıldızın kesişimi Tanabata Festivali’ni yaratmış. Tanabata’nın karakterleri de (七夕) ¨yedinci akşam¨ anlamına gelir.
Tanabata Festivali
İnsanlar, bu festivali kutlarken yalnızca iki yıldızı övmenin ötesinde, cennete karşı kendi isteklerini de sunarlar.
Tanabata Festivali’nin en ünlü geleneklerinden biri, tanzuku adı verilen ve bambu süslemelere tutturulan ya da asılan küçük kağıt şeritlerine yazılı dilekler… Bambulara asılan bu dilekler genelde festival sonrası bir nehirde yüzdürülür veya yakılır.
Bambu süslemelerin yanı sıra, kağıtlar; evlerde, şehrin sokaklarında bulunabilir… Bu dönem süslemelerinde önemli bir rol oynar. Tanabata’nın kutlandığı her yere kağıttan yapılmış büyük ve renkli flamalar yerleştirilir. Ayrıca bu sene iptal olan festivallere rağmen sokaklardan alışveriş merkezlerine, marketlere kadar bu gelenekleri gözlemlemek mümkün.
Ayrıca insanlar, evlerine daha küçük, el işi kağıt süslemeler yerleştirir. Bu kağıt süslemelerine ¨nanatsu kazari¨ denir. Adına uygun şekilde kendine özgü anlamı olan 7 farklı türe sahiptirler;
- Kamigoromo; bu kazari, geleneksel Japon kimonosu şeklindedik ve Orihime’nin kıyafetlerini anmak için asılırlar. Ayrıca iyi bir dikiş için güçlü kolları temsil ederler.
- Fukinagashi; flamalar ve ana dekorasyondur. Orihime’nin ipliği ve iğnesi ile yaratıcılık ve beceri arzusnu sembolize ederler.
- Tanzaku; Dileklerin yazıldığı şerit kağıtlardır. Bunları asmak aynı zamanda kişinin günahlarından arınma arzusunu da temsil eder.
- Kuzukago; kağıt ve kumaş parçalarının artıklarını toplamak için sembolize edilmiş bir çöp kutusu şeklindedir. Düzenlilik ve tasarruf hissini ifade eder.
- Toami; deniz ürünlerini sembolize eden bir kazari’dir. Deniz ürünleri, Japon mutfağında önemli bir protein kaynağı olmanın yanında, servet ve şans isteğini de temsil eder.
- Senbatsuru; kağıttan yapılmış turna kuşlardır. Uzun ömür arzusunu ifade eder.
- Kinchaku; bir çantayı simgeleyen kazari, servet arzusunu ifade eder. Finansal anlamının yanı sıra, ¨aklın zenginliği¨ isteğini de temsil eder.
Bir de kutlamalar sırasında sıkça söylenen bir şarkı var. 🙂
Sözleri şöyle;
Bambu yaprakları titreyerek hışırdar
Yıldızlar altın ve gümüş kum taneleri gibi parıldıyor
Yazdığım 5 renkli kağıt şerit.
Yıldızlar parıldar ve bizi gökten izlerler…