Son yıllarda oldukça popüler hale gelen Matcha çayının anavatanı Asya… Japonya’da da oldukça fazla tüketiliyor. Geleneksel ve dini törenlerde, günlük hayatta en çok sevilen çaylardan biri matcha.
Farklı çeşit bir çok çay olmasına rağmen Matcha’nın yeri her zaman ayrı ve sağlık açısından da oldukça faydalı…
Peki; yetiştirilme tarzı olarak siyah çay, yeşil çay ve oolong çayının aynı yaprak türü olan ‘Camellia Sinensis’ bitkisinden elde edildiğini biliyor muydunuz? Tek farkları işlenme şekilleri aslında…
Yapraklar toplandıktan sonra Türkiye’de tiryakisi olunan siyah çay yavaş yavaş kurutuluyor. Kurutulduğu esnada oksijen ile tepkimeye giriyor.
Yeşil çayda ise yapraklar toplanır toplanmaz kavrularak hızlıca kuruması sağlanıyor. Yani bir tepkimeye girmeden çay elde edilmiş oluyor.
Matcha çayının bir çok faydasından bir kaçı şöyle;
- Doğal antioksidan yönünden zengin olması ile hücreleri hasarlara karşı koruması
- Karaciğer sağlığını koruması
- Beyin fonksiyonlarını desteklemesi
- Kalp sağlığını desteklemesi
- Metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olması ve kilo vermeyi desteklemesi
Siyah çaya göre antioksidan özelliği de çok fazla olan yeşil çaydaki kafein oranı normal çaya göre az olmasıyla birlikte, vücudun rahatlamasını da sağlıyor.
Yeşil çayın bir çok farklı çeşidi var. Kavrulma sürelerinden ve süreçlerinden final ürünün yaprak büyüklüğüne göre ayrılıyor aslında. Fakat Japon ritüellerinde en önemli yere sahip matcha’yı detaylıca açıklayarak başlayabilirim sanırım. Matcha’nın da kendi içinde bir çok çeşidi bulunmasına rağmen en basit anlamda ana tipi yeşil çayın toz hali olması. Çayın toz haline getirilmesi oldukça zahmetli bir işlem… İki silindirik taş arasındaki yeşil çay yaprakları tahtadan bir çevirme kolu ile uzuuun uzun zamanlar çevrilerek elde edilir bu toz.
Peki toz halindeki yeşil çayı hazırlama işlemi nasıl oluyor? Detaylar bir sonraki yazımda… ¨Matcha Çayı Nasıl Hazırlanır? Japonların Çay Seramonileri¨