Bazı Japonların bile yemekten uzak durduğu, kokusuna dayanamayanların olduğu iddialı lezzet Natto (納豆 – Nattou). İlk denemede kokusu ve yapışkan dokusuna biraz katlanarak mutlaka yemenizi öneririm. ¨Bunu gerçekten yiyor musun!¨ tepkisini biraz içimizde tutalım.
Oldukça sağlıklı ve besleyici olan bu lezzeti biraz daha yakından tanıyalım…
Natto, Japonya’nın ¨süper yiyecekleri¨nden biri. Probiyotik anlamda da oldukça iyi…
Bacillus subtilis bakterilerinin özel bir çeşidi ile fermente edilen soya fasulyesinden elde ediliyor. Bulabileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerinden biri… Yüksek besin değerlerine sahip nattonun felçlere ve kalp enfarktlarına karşı da koruyucu olduğu söyleniyor. Bir yandan da stresi azaltıcı ve diyetlerde destekleyici özellikleri bulunuyor. Bulabileceğiniz en ucuz yiyeceklerden biri olan natto pilav ve ekleyeceğiniz bir ürün ile şahane bir lezzete dönüşebiliyor! Japonların bu kadar çok sevmesine hak vermek gerek. 🙂
Natto Nedir; Biraz Tarihçe
Bir hikaye İbaraki bölgesinde bulunan Mito şehrinde geçiyor.
1083’te komutan Minamoto no Yoshii ve ordusu, soya fasulyelerini atlar için yem olarak kullanmak üzere kaynatmışlar. Kalanları ise kolay saklamak ve taşımak için samanlara sarmışlar. Daha sonra bu samanları açtıklarında, fasulyelerin fermente olduğunu ve yapışkan & lifli bir yapıya geldiğini görmüşler. Askerler merakla, denemeye koyulmuş ve çok sevmişler. Heyecanla komutanlarına sunduklarında, onun da çok sevdiğini görmüşler.
Natto kelimesinin Japoncada bu hikayeden çıkarak; “komutanlar için fasulye” (将軍 に 納 め た 豆) ifadesinden geldiği söylenir…
Natto Çeşitleri
Japonya’da her sabah milyonlarca insan bir kase pilav üzerinde bu yiyeceğe yer veriyor. Bazen öğle ve akşam yemeklerinde de, mide koruyucu özelliği nedeniyle yerini kolaylıkla alabiliyor…
Natto, her marketten ve süpermarkette kolayca bulunabilir. Genellikle 3 ya da 4 paket bir arada satılıyor ve fiyatı sadece 100 yen!
Japonya’da en popüler natto çeşidi, benim de en sevdiğim; kotsubu natto. Bu çeşit genellikle suşi için de kullanılan ¨küçük fasulye¨. Bir de öğütülmüş olan çeşidi bulunuyor, adı; hikiwari natto.
Biraz daha hafif tada sahip olan ve antioksidan özelliklerine sahip olan kuromama natto (siyah soya fasulyesi) gibi farklı farklı çeşit, boyut ve formları bulunan büyüüük bir aileye sahip natto.
Genellikle soya sosu ve karashi (inanılmaz acı, Japon hardalı) ile yeniyor. Natto paketi içerisinde bulunuyor bu soslar genelde. Bu iki sos dışında her marka kendine özel soslar da geliştiriyor. Deniz yosunu, palamut aromaları gibi, ponzu, kara sirke gibi…
Japonlar Gerçekten Bu Kadar Çok Natto Yiyor mu?!
2016 yılında İçişleri ve İletişim Bakanlığı tarafından istatistik yayınlanmış bu konuda…
Bu istatiğe göre, bir Japon ortalama olarak her yıl 41 paket natto yiyor!
En fazla natto yiyen bölge, Tohoku Aomori; bir kişi yılda 68 paket tüketiyor!
Natto Nasıl Yenir?
Sıra, nattonun tadını çıkarmakta!
1- Paketi açın, içerisindeki sosları alın ve natto üzerindeki filmi çıkarın. Filmi natto parçalarından ayırırken hashi (yemek çubukları) kullanabilirsiniz. Yapışkan, demiştim! 🙂
2- Fasulyeleri iyice karıştırın. Bolca karıştırmaya özen gösterin. Karıştırdıkça yapışkanlığı artacak ve lezzeti de güçlenecektir.
3- Sosu ve hardalı ekleyin. Hardalın acı olduğunu unutmayın, dilerseniz hiç kullanmamak da mümkün fakat az da olsa eklemenizi öneririm. (Eğer daha fazla sos vs isterseniz elbette ekleyebilirsiniz.)
4- Yeniden iyice karıştırın ve yemeye hazır oldu bile!
5- Bir kase pilav üzerine ekleyin ve bir Japon gibi tadını çıkarın!
Not: Dilerseniz kasenize farklı garnitürler de ekleyebilirsiniz. Çiğ yumurta, yeşil soğan, nori sınırsız seçeneklerinizden sadece bir kaçı…
Natto Faydaları
Natto, nattokinase adı verilen kendine has bir enzime sahip. Bu enzim, yüksek kan basıncına karşı koyan, kalp krizi, felç riskini azaltan özelliklere sahip. Ayrıca dolaşım sistemi üzerindeki olumlu etkisi ile biliniyor.
Natto da çoğu diğer Japon yiyeceği gibi yüksek besin değerlerine sahip; hem sağlık hem de güzellik için umut vaad ediyor. 🙂
45 gr bir Natto paketi, besin değeri anlamında aşağıdakilere eşit! :
- Protein: yaklaşık 45 gram sığır eti
- B6 Vitamini: yaklaşık 80 gram ginkgo tozu
- E Vitamini: yarım domates
- Potasyum: 3/5 kutu domates suyu
- Magnezyum: 3 istiridye
- Demir: yaklaşık 40 gram sığır karaciğeri
- B2 Vitamini