Aldığım bir mesajda, Japonya’daki aromaterapi yöntemleri sorulmuştu. Bunun üzerine ben de bu konuda yazmak istedim. 🙂
Umarım meraklılarına yardımcı olabilir ve fikir verebilir…
Daha önce bahsettiğim gibi Japonya, onsen yani kaplıcalarıyla ünlü bir ülke. Her mahallede, sokak aralarında bile bolca bulunuyor bu onsenler.
Bunlardan bazıları kendi özel aromaterapi yağlarına da sahip ve masaj opsiyonları sunuyor. Özellikle Hakone şehri bu konuda oldukça popüler…
Onsenler dışında yine çokça bulunan masaj salonları da oldukça popüler. Buralarda da özel aromaterapi yağları kullanılıyor.
Japonya’da Aromaterapi Geleneği
Japonya’daki tüm arınma ritüelleri içerisinde aromaterapi yöntemi özellikle ön plana çıkıyor.
En erken aromaterapi formu tütsü olarak başlamış. 595 yılının ilkbaharında büyük bir fırtınada kıyıya vuran bir ağaç parçasını, yerlilerinin yakması ve kokusunu sevmeleri ile yayılmaya başlamış. Daha sonrasında bu gelenek yayılmış ve Kōdō sanatının da gelişmesini sağlamış…
Kō-dō sanatı
Kō-dō (香 道, “Koku Yolu”) Japon tütsüsünü takdir etme sanatıdır. Aslında aromaterapiden farklı olsa da; aromaterapiyi doğal kokuları kullanarak sağlığı iyileştirmek için yapılan terapi şeklinde tanımladığımızda Kō-dō da bir tür aromaterapi şekli sayılabilir.
Kō-dō; aletler (香 道具, kōdōgu), bahsettiğim gibi tütsü karşılaştırma oyunları kumikō (組 香) ve genjikō (源氏 香) gibi faaliyetlere kadar tütsü sürecinin tüm yönlerini içerir. Kōdō, çiçek aranjmanı (Ikebana veya Ka-do) ve çay töreni (chadō) ile birlikte üç klasik Japon arıtma sanatı arasında görülür.
Özel olarak tasarlanmış bir kaba küçük odun yongaları yerleştirilir, daha sonra alttaki odun kömürü ısıtılır. Ortaya çok ince, dumansız, zarif bir koku çıkar.
Bu tütsüler koklamak için değil, duymak ve keyfini çıkarmak için kullanılır. Böylece duyulara ilham vererek sükunet sağlar, ruhu arındırır ve beden ile zihni uyumlu hale getirmeye yardımcı olur.
Kyoto bölgesine gittiğinizde farklı aromaları ayırt etmenizin bekleneceği Kōdō oyunları ile deneyiminizi daha unutulmaz hale getirebilirsiniz. Koku, temelde 5e ayrılır- tatlı, ekşi, tuzlu, acı ve sıcak. Bu oyunda bu temelleri anımsatan bir şey düşünerek her kokuyu hatırlayabilirsiniz. Tüm duyuların birbiriyle bağlantılı olduğunu ve tümünü hissetmenizi sağlayacak bir deneyim… Bu oyunlar bazen 54 aromaya kadar çıkabiliyor!
“Kō’nun On Fazileti” (香 の 十 徳, kōnojūtoku) ile faydaları formüle edilmiştir. Bu, kaliteli tütsünün doğru kullanımından elde edilen faydaların geleneksel bir listesidir;
- 感格鬼神 : Duyuları keskinleştirir
- 清浄心身 : Bedeni ve ruhu arındırır
- 能払汚穢 : Kirleticileri yok eder
- 能覚睡眠 : Ruhu uyandırır
- 静中成友 : Yalnızlığı iyileştirir
- 塵裏愉閑 : Çalkantılı zamanlarda sakinleşir
- 多而不厭 : Çok yoğun olması, hoş olmaz
- 募而知足 : Küçük miktarlarda bile yeterlidir
- 久蔵不朽 : Çok uzun süre sonra bile bozulmaz
- 常用無障 : Yaygın kullanım zararlı değildir
Modern Japonya’da Aromaterapi
Kō-dō sanatının ötesinde, modern Japonya’da geleneksel aromaterapi kültürü sağlam tutulmuş. Tütsü yerine, esas olarak uçucu yağlar kullanarak, Batının aromaterapi tekniklerinden uyarlanan bir form olarak, Modern Japon Aromaterapisi geliştirilmiş. Her zaman olduğu gibi, modern Japon Aromaterapi yönteminde de benzersiz Japon yaklaşımı görülebilir.
Geleneksel Japon aromaterapi için teslimat formatı tütsü iken, modern Japon aromaterapi uçucu yağlar kullanır. Peki bunları “Japon” yapan nedir? Bu soru kısa bir cevaba sahip, hatta tek kelime;
Kalp – 心
Geleneksel Japon Şintoizmi her şeyin bir ruhu olduğuna inanır. Bu Japon kültürüne o kadar kökleşmiş ki, her yemek yediklerinde, hayatlarına katkıda bulunan yemeklere teşekkür edilir. (“itadakimasu, 頂 き ま す”). Bu basit hareketin Japon kültürünü şekillendirmekte iki etkisi olmuştur: ilk olarak, diğer varlıklara takdir ve saygı gösterilmesidir. İkincisi, maddi çevre dışında manevi boyutlar olduğunu ima eder. Manevi boyuta ait olduğu düşünülen alanlar için fiziksel alandaki detaylara sürekli bir dikkat ve detayla yaklaşmayı gerektirir.
Bu nedenle, uçucu yağların takdir edilmesi, doğanın bir ürünü ve uçucu yağ bilgisinin “kalp” kullanılarak uygulanması, Japonların aromaterapi yolunu tanımlar.
Japonya’da yaşlı bakım evlerinde özel eğitimlerle özellikle üzerinde durulan konulardan biri aromaterapi aynı zamanda. Bakım konusunda bu kullanımlara ve faydalarına dikkat çekiliyor.
Bunların yanı sıra, çoğu Japon’un hayat alışkanlarına, evlerine baktığınızda bulabileceğiniz, aromaterapi yağlarının kullanım şekillerine dair verilen yönlendirmeler şu şekilde;
Aromaterapi yağlarının; hava, su ve yağ yoluyla vücut tarafından emilebileceğini başta belirtirsek;
1- Hava
• Bir dokuya bırakabilirsiniz.
• Maske üzerine sıkabilirsiniz.
• Havaya püskürtebilirsiniz.
• Uçucu yağ difüzörü kullanabilirsiniz.
2- Su
• Uçucu yağı banyo küvetine, yarım küvete ya da ayak banyosuna dökebilirsiniz.
3-Yağ
• Cilde baz olarak uygulanabilir. Su ile seyreltilebilir.
Japonya’da Aromaterapi yağlarını vs nerede bulabilir, nasıl deneyimleyebilirsiniz?
- Neredeyse konbini denilen mini-marketlerde bile bazen banyo tuzları bulunabiliyor. Bu banyo tuzları yalnızca koku için kullanılmıyor. Yazları sizi serin tutacak bir tuz ya da kış mevsimi için sıcak bir tuz bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra vücudun belli bölgelerindeki ağrıları hafifletmek için de çeşitli banyo tuzları bulunuyor.
- Yine aynı şekilde bir uçucu yağ difüzörünü çoğu yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu konudaki önerim bir Muji mağazasını ziyaret etmeniz olur. Hem difüzörü hem de çeşitli yağları bulabilirsiniz. Online olarak ise Amazon üzerinde satışları bulunuyor…
Aromaterapi Yağlarına Şuradan Göz Atabilirsiniz;
Uçucu yağ difüzörlerine ise şuradan göz atabilirsiniz;
Meraklılarına Daha Fazlası için Aromatherapy Association of Japan: https://www.aromakankyo.or.jp/english/aeaj.html