Geleneksel Japon tasarımları yani Wagara, Japonya’ya özgü bir desen türü. En bilinen hali ile tek bir tasarım alınır ve sistematik olarak kumaşa yerleştirilir ve desenler oluşturulur. Çoğunlukla Kimono’ları süslerken, ambalajlara ya da çeşitli diğer eşyalara can verir. Üstelik sadece estetik ve güzel olmakla da kalmaz, arkalarında çeşitli anlamlar da barındırır. İşte bu desenlerden bir kaçı ve anlamı…
Kenevir Yaprağı – Asanoha – 麻の葉
Bu desen, kenevir yaprağına benzerliği nedeniyle bu şekilde adlandırılmış. Ayrıca kenevirin dayanıklı olması ve hızlı bir şekilde büyümesi nedeniyle büyüme ve çocuk sağlığı gibi fikirlerle bağlantılı.
Fletching – Yagasuri – 矢絣
Bu desen, ok fletching’ine dayanıyor. Fletching; bir okun dengede durması için kullanılan tüyler ya da bu amaçla kullanılan başka tür malzemeler ve bu malzemenin oka takılması.
Japonlar, bir ok atıldığında asla geri dönmeyeceğini söyleyerek düğünlerde ve diğer törenlerde şans getireceği inancı ile kullanır.
Dalga – Seigaiha – 青海波
Bu tasarım, yelpaze şekilde bir desen oluşturan okyanus dalgalarından oluşturulmuş. Sakin dalgalar gibi barışçıl yaşama devam etme arzusunu sembolize eder.
Katlanan Yelpaze – Uchiwa – うちわ
Japonların meşhur katlanan yelpazelerinden esinlenerek; açılmış bir yelpaze şeklinde gösterilen desendir. Kalkınma ve refah gibi anlamlara gelir.
Kaplumbağa Kabuğu – Kikkou – 拮抗
Kaplumbağa kabuğu şeklinden esinlenerek oluşturulmuş desenlerdir. Kaplumbağa uzun ömürlülüğün sembolü olmuştur. Bu nedenle desen, uzun ömürlülüğe dair dilekleri taşır.
Eşkenar Dörtgenler – Hishi – 菱
Hishimon’un kısaltmasıdır. Desen, yüksek verimlilik gösteren su bitkisi; su kestane yapraklarından esinlenmiştir. Refahı simgelerler.
Dikey Dalgalar – Tatewaku (立 涌)
Uğurlu olduğuna inanılan buhar yükselişine benzeyen dikey dalgaların kıvrımlı bir tasarımdır. Desen, ilkbaharda su yollarından yükselen sis olarak da düşünülebilir.
Tatewaku’nun anlamı; ¨yukarı yükselme¨ durumudur.