Daha önce Goshuin nedir ve kökenleri nereye kadar uzanıyor bunlardan bahsetmiştim kısaca. Şimdi sıra geldi, kendiniz için böyle bir koleksiyon hazırlamak istediğinizde ne yapacağınıza. Nerede bulabilirsiniz? Anlamları nelerdir? Dikkat edilmesi gereken görgü kuralları nelerdir?
Kendinize Ait Bir Goshuin Almak İçin
Bir Budist veya Şinto tapınağını ziyaret ettiğinizde öncelikle Goshuin sunduklarından emin olun.
Goshuin hazırlanan alanlar genelde sadece Japonca olarak belirtilir. Kanji okuyamasanız da; Budist tapınaklarında bu alan 朱 印 所 (goshuin jo), 朱 印 所 (Shuin jo) veya 納 経 所 (Nokyo jo) ile belirtilirler. Şinto tapınaklarında ise 与 所 (Juyo jo) veya 社 務 所 (Shamu sho) olarak belirtilirler.
Eğer bu kanji karakterlerini hatırlamakta zorlanırsanız bir görevliye sorabilirsiniz;
“Goshuin wa doko de moraemasuka?” (“Nerede Goshuin alabilirim?”).
Kalabalığa bağlı olarak, damganızı hemen alabileceğiniz gibi bazen bir süre beklemeniz de gerekebilir. Beklemeniz gereken bir durumda size bir bilet ya da numara yazılı bir etiket verilir. Eğer çok popüler bir yerdeyseniz, girer girmez Goshuin isteyin ve ziyaretinizin geri kalanı için zaman kazanın. 🙂
Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi, eskiden insanlar Goshuin karşılığında sutra teklif ederlermiş.
Japon Bir Hacının Kitabı; Goshuin Nedir?
Günümüzde ise, çoğu yerde belirli bir miktar para karşılığında hazırlanırlar (genelde 500 Yen’in üzerine, fakat nadir de olsa 1.000 Yen karşılığında da olabilir).
Bazı tapınaklarda ise herhangi bir fiyat belirtilmez ancak Hatsuhoryou adı verilen bir teklif-para bırakmak gelenekseldir. Böyle bir durumda genelde 300 Yen civarında para bırakabilirsiniz.
Bazen sadece iyi düşünce ve dileklerinizi beklediklerine dair işaret görebilirsiniz. Gerekli olmasa da bir Goshuin istersen tam parayı bırakmak gelenekseldir.
Ayrıca mümkünse, Goshuin hazırlanırken, hazırlayan kişiyi mutlaka izleyin! 🙂
Goshuin Nasıl Saklanır? – Goshuincho
Goshuin, onları yazan keşişler, kannushi ve birçok dindar insan için derin bir köklü ve ruhsal çağrışım taşırlar. Böylesine değerli Goshuin damgalarını almak için doğru bir kitabı kullanmak gerekecektir. Bu kitapların adı, Goshuincho (御朱印著).
Shuin (朱 ve 印) kelimesinin sahip olduğu kanjiler, sırasıyla “kırmızı / turuncu mürekkep” ve “damga” anlamına gelir. Bu kelimenin önündeki ¨go¨ ile birlikte ¨Goshuin¨ – ¨kutsal turuncu damga¨ olarak çevrilebilir. ¨Cho¨ ise ¨kitap-yazar¨ anlamına geliyor.
Böylece Goshuincho, bu önemli mühürleri toplamak için tasarlanmış kitaplardır. Bu kitaplar, daha önce bahsettiğim gibi, hacılar mühürleri dindarlıklarının kanıtı olanan Goshuin’lerle dolu. Goshuinchō’lerini tanrının gözünde doğru bir yaşam sürdüklerini tanrıya kanıtlamak için bu kitabı öldüklerinde yanlarında taşımak gibi bir inanışa sahipler.
Bu kitapları bulmak ise çok zor değil. Çoğu tapınak kendi Goshuincho kitaplarını sunar. Ayrıca kitapçılarda da bulunabilir. Gençlerin de bu mühürlere olan ilgileri nedeniyle birçok farklı motif ve renge sahip çeşitli kitap tasarımları bulmak mümkün. Bununla birlikte böyle bir kitap için daha sade ve zarif tasarımlar daha yaygındır.
Genelde iki türlü Goshuincho var. Biri normal bir not defterine benziyor. Sert bir kapağı ve düzenli sayfaları var. Bununla birlikte sayfaların dokusu daha kalın ve daha gözeneklidir (kullanılacak mürekkeplere uygun şekilde).
Bir diğer tür ise daha çok kullanılan ¨akordeon¨ sayfalı kitaplardır. Bu tür kitaplar, bir satırda bir kaç farklı mührü görebileceğiniz benzersiz uzunluğa sahip bir sayfa olarak açılırlar.
Farklı boyutlarda Goshuincho bulabilmek mümkünken, en yaygın ve geleneksel olanı 11cm x 16cm boyutlarındadır.
Goshuin Görgü Kuralları
Bu mühürleri toplamanın arkasındaki inanışları, onları oluşturan kültürü anlamak ve saygı duymak her zaman önemlidir. Bir Goshuincho ve içindeki mühürler, kişilerin tapınağı ziyaret ettiğinin kanıtı. Birçok kişi kitabın gerçek anlamını bilmese de birçok Japon ya da dindar insan ya da sadece Japon kültürüne hayranlık duyanlar; bu kitapları birer hediyelik eşya olarak düşünebilir fakat bu son derece saygısız bir hareket olacaktır. Bu fikirden kaçınmakta fayda olacaktır.
Bir Goshuincho kitabını doldurduğunuzda Japonya seyahatinize dair gerçekten unutulmaz ve eşsiz bir hatıraya sahip olacaksınız. Harika tasarımlar ve Japon hat sanatıyla ilgileniyorsanız mutlaka bir deneyin derim! 🙂
Hatırlamakta fayda olacak önemli bir nokta, Goshuin, genel olarak güzel tasarımlara sahip bir kitap olarak görülse de, kitabın kendisi ve sahibi arasındaki çok daha derin ilişkiyi unutmamak ve buna saygı duymak gerekir. Bir yer ve maneviyat ile mührü alan kişi arasındaki bağlantı… Din, felsefe, gelenek… Tümü bir araya geldiğinde, Goshuin’leri basit birer hatıra olmaktan çok daha öteye taşır.
İlginç bir bilgi ile son verebiliriz;
Bazı tapınaklar, hazırlanan Goshuin’lere dair ¨yeterince güzel değil¨ şeklinde şikayetler almış ve ardından Goshuin uygulamalarını durdurmuşlar. Rahipler, kannushi ve tapınakta çalışan diğer personel bile kaligrafi konusunda genelde çok yeteneklidirler. Ancak bazı durumlarda usta olmayabilirler veya sadece bazıları tarafından yeteneklerden bağımsız olarak kişisel zevke göre eleştirilebilirler.
Fakat bu mühür toplayıcılığı sadece bir hobi olmaktan ötedir. Bunu unutmadan saygı duyarak ilerlemekte her zaman fayda olacaktır.