Fotoğraf; jrailpass.com
Daha önce birçok kez Japonya’daki onsenlere ve onsen kültürüne değinmiştim. Biraz daha detaya inip, Japonya’daki onsenleri nasıl kullanmalı, onsenlerin kuralları ve etikleri neler bunlardan bahsetmek isterim.
Japonya’daki bir onsene adım attığınız andan itibaren hakkını vererek kullanmanızı sağlayacak bir kaç şey…
Japonya’yı ziyaret edecekseniz bir onseni yani kaplıcayı ziyaret etmeden ayrılmak olmaz. Seyahatiniz sırasında günün yorgunluğunu atmanızı sağlayacak olan bu onsenler, seçiminize bağlı olarak otelinizde yer alabilir. Ya da herhangi bir mahallede kolaylıkla bularak ziyaret edebilirsiniz. Modern versiyonları olmakla birlikte, mahallelerde bulunanlar genelde geleneksel…
Nasıl olursa olsun, uzun bir günün ardından biraz rahatlamak için harcanan her bir Yen’e değen bu onsenleri keşfedin!
Japonya’da Onsen Ziyaretine Dair İpuçları ve Püf Noktaları
Daha önce hiç bir Japon onsenini (kaplıca, hamam) ziyaret etmeyenlerin bilmesi gereken ve tesis içindeki düzeni korumayı amaçlayan bazı önemli kurallar var.
Bunlardan biri, bina girişinde ayakkabılarınızı çıkarmanız… Hemen hemen her onsen girişinde ayakkabılarınızı koymanız için kilitli dolaplar bulunur. Öncelikle ayakkabılarınızı buraya bırakmalısınız. Bazen içeride ahşap takunyalar ya da terlikler kullanmanız beklenebilir fakat genelde çıplak ayakla ilerlersiniz…
Neredeyse tüm onsenler kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı bölümlere sahiptir. Genelde her ikisinin de kapısında, üzerinde ¨ゆ¨ karakterinin bulunduğu mavi ve kırmızı flamalarla bu ayrım gösterilir. Maviler erkekler için, kırmızı kadınlar içindir; buradaki herhangi bir hata oldukça utanç verici olabilir, unutmayın! 🙂
Diğer bir kural ise onsen girişlerinde; havuz, sauna gibi hizmetleri kullanmadan önce kendinizi iyice temizlemektir. Bu nedenle girişlerde öncelikle gözünüze çarpacak olan duş alanları vardır. Hemen hemen tüm onsenler, belli ek ücret karşılığında şampuan, sabun, saç kremi ve havlu sağlar. Bu nedenle yanınızda getirmeniz gerekmeyebilir.
Bu ilk alanda duşunuzu alıp temizlenmeden önce, kenarda bulunan tas ve oturaklardan alarak kullanacağınız duş başlığının altına yerleştirip onsenin tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz.
Tüm onsenlerde mutlaka dikkat etmeniz gereken önemli kurallardan bir diğeri ise, havlunun havuzlarda vs suya dokunmasına asla izin vermemek. Saygısız görünmenize sebep olabilir. Havlunun suya dokunması suyu kirletebileceği için buna izin verilmez. Ayrıca bu havluları duş alanları ya da havuzların yanına da bırakmamalısınız. Bu nedenle genelde izlenen yöntem bu minik havluları başın üzerine yerleştirmek veya saçınızı sararak toplamak için kullanmak. Kulağa komik gelebilir ama kafanızın üzerindeki serin havlu, havuz suyu çok sıcak olacağı için bir ferahlık verecektir.
Japonya’da Onsen Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Tutumlar
Dediğim gibi tesisteki düzeni sağlamak için bazı kurallar var. Bunların yanı sıra etik anlamda izlenmesi gereken tutumlar da bulunuyor.
Daha önce bahsettiğim bu kural ve kısıtlamaların başında dövme konusu yer alıyor. Çoğu geleneksel onsen, dövme sahibi kişileri kabul etmeme gibi kurala sahip. Özellikle küçük yerlerde bulunanlar. Bu kısıtlamanın sebeplerinden daha önce bahsetmiştim. Bununla birlikte bazı onsenler dövmenin büyüklüğü konusunda kısıtlama ile kabul ediyor, bazıları tamamen yasaklıyor bazıları ise kabul edebiliyor… Bu nedenle ziyaretiniz öncesi bu kuralı kontrol etmenizde fayda olacaktır.Japonya’da Dövme Sahibi Olmak; Tokyo’da Dövme Dostu Onsenler
Gelelim meşhur noktaya… Bir Japon onseni hakkında en belirgin ve bilinen kural; neredeyse tüm onsenleri çıplak kullanmak zorundasınız (mayo ile kabul eden bir onsen görmedim bugüne dek fakat istisnalar bulunabiliyor). Onsenlerde, duş ve havuz alanlarına girmeden önce başka bir oda bulunur. Girişinizin ilk alanı olan bu odada, kıyafetlerinizi çıkarmanız gerekir; evet tümünü!
Çoğu onsende eşyalarınızı bırakmanız için kilitli dolaplar bulunur. Eğer gittiğiniz bir otel onseni ise, özel eşyalarınız odanızda olacağı için sepetler de olabilir. Bu sepet ya da dolaplara tüm eşyalarınızı bıraktıktan sonra duş ve havuz alanına girebilirsiniz.
Vücudunuzu göstermek konusunda biraz utangaç iseniz, onsen girişinde verilen minik havluyu önünüze tutarak örtünebilirsiniz (bedeninizi saramayacağınız kadar küçükler). Fakat dediğim gibi bu havluları havuz suyuna değdirmemeye özen gösterin.
Ayrıca örtünmeye çalışmak, hiçbir şey giymeden doğal davranan insanlar arasında daha dikkat çekici olacaktır, unutmayın. 🙂
Bazen onsenlerde sauna gibi hizmetler bulmak da mümkündür. Havuz sularının sıcaklığını düşününce -ki 40 derecelerden bahsediyoruz- sauna sıcaklığını tahmin edebilir misiniz? 🙂
Fakat kesinlikle denemenizi öneririm. Eğer sauna hizmetinden faydalanmak isterseniz genelde ödemeniz karşılığı ek bir havlu da verilecektir. Bu havlu sauna kullanımı için ödeme yaptığınız anlamına gelir, bilet gibi yani. Bu nedenle saunaya da bu havlu ile girmeyi unutmayın. Oturduğunuz yere sererek biraz olsun serinlemenize yardımcı olacaktır. Dayanamayacağınız noktaya geldiğinizi düşündüğünüzde genelde dışarıda bulunan soğuk su havuzuna kendinizi bir daldırıp çıkarınca yeniden yeniden saunaya girmekten kendinizi alamayacaksınız! 🙂
Bir Japon onseninin temel amacı müşterilerin rahatlamasına yardımcı olmaktır. Bu nedenle içeride çok gürültü yapmamaya, olabildiğince yavaş hareket etmeye, havuzlarda başkalarını rahatsız edecek şekilde gereksiz şekilde oynamamaya özen gösterin. Ayrıca bazı tesislerde onsen çıkışı keyfini çıkarabileceğiniz masaj koltukları, restoranlar, kafeler de bulunuyor. Bunları da sakin ve sessiz şekilde deneyimlemekten geri durmayın. 🙂