Daha önce bir kaç ramen dükkanından bahsetmiştim. Bu aslında dağın görünen kısmı. Neredeyse her hafta sonu ramen yiyoruz desem? Son zamanlarda artık bu konuda baygınlık geçirebileceğimi hissediyorum! 🙂 Fakat kendimi tutmam da zor… Fazlasıyla hızlı bir karın doyurma yöntemi, üstelik aşırı lezzetli!
Herhangi bir ramen dükkanı bulmak için Hiragana ya da Katana’da (らーめん veya ラーメ) ¨ramen¨ yazısını görmek yeterli. Hepsi kendi içinde bambaşka lezzetler sunuyor. Kendi özel çorbalarıyla müdavimlerini yaratmayı amaçlayan bu dükkanların sunduğu lezzet yani ramenin tarihinden başlayarak, ¨nasıl sipariş verilir¨e detaylı bakış atalım…
Japon Ramenleri
Japonya’da ramenlerin hikayesi, 19. yüzyılın sonunda Yokohama’daki Çinli göçmenlerin yaptığı ramenlerle başladığı söyleniyor. Buradan itibaren başlayan hikayede ramenin Japonlar için vazgeçilmez hale gelmesi ve Japon mutfağına girmesi zaman almış elbette.
Sebebi, Japonlar için açlığı bastırmakta pirincin ilk tercih olması. Ancak 2. Dünya Savaşı sonrası bu durum değişmiş. Savaştan sonra yoksullukla dağılmış toplum ve yerli pirinç üretiminin sekteye uğraması ve ardından rekor düzeyde düşük pirinç hasadı hem Japonlar hem de burada konuşlanmış olan Amerikan birliklerinin yemek konusunda yeni bir çözüm arayışına yönelmesine sebep olmuş. Amerikalılar, bu durum karşısında Japonya’ya çok miktarda buğday ithal etmiş. Böylece Japonya’da daha fazla ekmek ve buğday eriştesi üretilmeye başlanmış ve bu da temel değişikliklere neden olmuş. Buğdaydan elde edilen bu erişteler her ne kadar aynı gibi görünse de Japon tarzı ramenin temelini atmış.
Fakat Japon halkı bu durumdan pek de mutlu olmamış, sorunlar devam etmiş. Hükümetin gıda konusundaki tedbirleri sunması zaman aldıkça, Yakuza’nın gıda pazarında hakimiyet sağlamasına neden olmuş. Böylece Japonya’da ¨yasadışı¨ restoranlar türemiş. Bunların çoğu ise Japon tarzındaki ramen dükkanları olmuş.
Bugünlere dek gelen ramen, bu bahtsız tarihini geride bırakarak Japon mutfağının vazgeçilmezi olmayı ve herkes tarafından sevilmeyi başarmış! Sadece Tokyo’da on binden fazla ramen dükkanı var, gerisini siz düşünün… 🙂
Adım Adım Ramen – Çeşitler, İçerikler…
Daha önce Japonya’daki farklı erişte türlerinden bahsetmiştim.Japonya’daki Noodle Çeşitleri, Farkları
Tıpkı bu farklı erişte türleri gibi Japonya’da ramenin de çok farklı çeşitleri ve lezzetleri bulunuyor. Temelde, çorbanın baz malzemesine göre 4’e ayrılıyor; Shio (tuz), Shoyu (soya sosu) Miso (fermente soya fasulyesi) ve Tonkotsu (domuz ilik kemikleri). Her biri kendine has ve lezzetli…
Ayrıca, kullanılan malzemeler, eklenen lezzetler, çorbanın yoğunluğu gibi bir çok maddede kendi adını duyurmayı başarak ün kazanmış bir çok çeşit de bulunuyor.
Örneğin Kyoto Ramen, üzerine eklenen çok fazla pırasa ile biliniyor. Jiro Ramen, devasalığı ve üzerine eklenen dağ şeklinde soya fasulyesi filizleri ve bol sarımsağı ile meşhur…
Japon ramen dükkanlarında sipariş vermek için genelde, dükkan girişindeki basit bir bilet makinesi kullanılıyor. Bu yönüyle, kredi kartı kullanımı genelde mümkün olmuyor, sadece nakit…
Bu makineyi kullanarak nasıl bir ramen istediğinize karar verebiliyorsunuz. Seçenekler genelde boyut, üzerine eklenecekler, içecekler şeklinde gidiyor. Siparişleri kolaylaştırmak için çoğu ramen dükkanının yazılı olmayan bir kuralı var; makinenin sol üst düğmesi, genelde o dükkanın alametifarika rameni neyse ona ayrılmıştır.
Tercihlerinizi yaptığınızda seçimlerinize göre bir bilet alacaksınız…
Bu bileti aldıktan sonra genelde ramen’i yapan ustaya ya da yardımcısına teslim etmeniz gerekir. Bunun ardından ise size çeşitli sorular sorulabilir. Genelde en yaygın sorular şunlar oluyor ve bunlar rameninizi istediğiniz şekilde yiyebilmenize yardımcı;
– Katamen; Eriştelerin biraz daha sert olacak şekilde pişmesini isterseniz ¨katamen¨ olmasını isteyebilirsiniz. Bir çok Japon arasında popüler bir alternatif. Sıcak çorbaya batırıldıklarında yumuşadıkları için başta bu şekilde dante tercih ediyorlar
– Omori; Bu seçenek ramen dükkanlarına göre değişiklik gösterebilir. Biletinizi verirken, ücretsiz daha çok erişte isteme hakkına sahip olabilirsiniz.
– Futsu; Çok aç değilseniz, yukarıdaki seçenek sorulduğunda ¨futsu¨ diyerek normal erişte miktarını isteyebilirsiniz. Ramen tabakları genelde fazlasıyla büyük oluyor, çorbasını da içeceğinizi düşünürseniz normal miktar erişte yeterli olacaktır.
– Koime; Ramenin temeli olan et suyunu daha koyu bir kıvamda isterseniz bunu söyleyebilirsiniz. Genelde bu kıvam kendiliğinden sunulmaz, emin olmak için sorarak talep edebilirsiniz.
– Usume; Eğer ¨koime¨ yani ağır ve yoğun lezzet favoriniz değilse ¨usume¨ yani daha hafif bir lezzet tercih edebilirsiniz.
– Kaedama; Erişteler yeterli gelmezse ve ramen çorbanız bol miktarda arttıysa bir yol olarak daha fazla erişte talep edebilirsiniz. Tüm ramen mağazaları bu seçeneği sunmayabilir. Dükkanda ¨kaedama (替 え 玉)¨ yazısını arayabilirsiniz. Ek eriştelerin fiyatı 100-200 yen olabildiği gibi bazı dükkanlarda ücretsiz de olabiliyor. Mevcut kasenize ekleme yaparak karnınızı iyice doyurmanız için yardımcı olmaya hazırlar!
Japon tarzı ramen, sadece Japonya’da değil dünyanın pek çok yerinde ünlü oldu bile. Türkiye’den ayrılmadan önce İstanbul’da yeni açılmış bir yere gitmiştim hatta! yeni kombinasyon ve uyarlamalar devam ediyor ve ramen de gelişmeye devam ediyor. Dünyanın neresinde olursa olsun, yolunuz bir ramen dükkanına düşerse tadını çıkarın!
いただきます! (İtadakimasu!) 🌸