Japonya’nın en meşhur yemeklerinden birinin tarifini vereceğim şimdi; Tempura. Çoğu malzemeyi Türkiye’deki büyük marketlerde de kolaylıkla bulabilirsiniz.
Öncelikle bir kasede 1 yumurta ve yaklaşık 100ml suyu iyice çırpıyoruz.
Tempura konusunda malzemelerin ısısı çok önemli. Örneğin bu karışımı buzdolabında bir süre dinlendirmek tempuralarınızın daha çıtır olmasını sağlayacaktır.
Bir yandan karışımı buzdolabında dinlendirirken bir yandan da un ve patates nişastasını ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Ardından üzerine yumurta&su karışımını dökerek chopsticklerinizle güzelce karıştırın. Bu karışımı da buzdolabında dinlenmeye bırakırken bir yandan sebzelerinizi hazırlayamaya başlayabilirsiniz.
Ben patlıcan, kabocha (bir çeşit kabak) ve daikon(beyaz turp) kullandım. Bunlar dışında bir çok sebzenin tempurasını yapmak mümkün (karides vs de oldukça lezzetli oluyor). Elinizin altında bulunabilecek sebzelerden de örneğin brokoli, karnabahar, kabak, mantar vs kullanabilirsiniz.
Sebzelerin güzelce pişmesi için her birini uygun inceliğe getirmeye özen gösterin. Bunun için Japonların ¨kazari bouchou¨ dedikleri farklı kesim tekniklerini kullanabilirsiniz. Örneğin ben patlıcanın iyice pişmesi için farklı bir şekilde kesimi tercih ettim. Hem güzel görünüyor, hem de büyük bir parça olduğu için pişirmesi kolay.
Kesimleri tamamlanan sebzelerin yanına buzdolabındaki karışımı alın. Bir tava ya da minik tencerede yağınızı kızartın. Tempura yapımında yağ da önemli. Genelde restoranlar kendi özel karışım yağlarını yaparak farklı lezzetler ortaya çıkarıyor. Ben ayçiçek yağı ve susam yağını karıştırmıştım. 10 ölçek ayçiçek yağına 1 ölçek susam yağı gibi düşünebilirsiniz.
Yağ iyice kızdığında sebzelerinizi karışıma batırıp yağa atın. Çok fazla sebzeyi bir anda kızartmaya çalışmayın ki sebzeleriniz bıraktığınız alanda daha güzel kızarabilirsin.
Önemli not: suyu çok olmayan sebzeleri öncelikli kızartın ki böylece yağınızı en verimli şekilde kullanabilirsiniz. Ben kabocha, daikon ve patlıcan sıralamasıyla gitmiştim…
Kızaran sebzelerinizi yağlarını bırakması için kağıt havlu üzerine alın.
Soba eriştelerini paket üzerinde bulunan talimata uygun şekilde hazırlayın. piştikten sonra soğuk suda yıkarak üzerinde buzlar koyun (soğuk soba için)
Bir kapta soba sosu ve minik bir tabağa ince dilimlediğiniz pırasalarınızı alın.
Ve her şey servise hazır!
Pırasaları soba sosuna ekleyin. sobanızdan biraz alıp bu dip sosa daldırın ve afiyetler!
Not1: Kabocha’ları dilimlemeden önce 30 saniye kadar mikrodalga’da tutmanız hem kolay kesilmesini hem de kızartma işlemi sırasında tam pişmesini sağlar.
Not2: Tempuralar tuzla servis edilebilir. Tempura için çok kullanılan ve sevilen bir yeme şekli buralarda.
Not3: Soba sosunuza biraz da zencefil ekleyerek daha da lezzetli bir hale getirebilirisiniz. 🙂