Japonya’daki marketlerde, ev mağazalarında görülenlerin bir çoğuna dizi ve filmlerden aşina olabilirsiniz. Pek çoğu Japonya’ya özgü olan bu parçalar, küçüklüğü ile meşhur çoğu Japon evinde yerini alıyor. Biraz da detaylarına bakalım. 🙂
Pilav Makinesi
Japonya’da neredeyse her öğünde tüketildiği düşünülünce bir pilav makinesi oldukça normal değil mi? Bu nedenli temel bir besin için kaliteli bir pilav makinesi yani suihanki (炊 飯) olmazsa olmaz! Çeşitli büyüklüklere sahip bu makinelerle taze ve gerçekten mükemmel pişmiş pilavları hazırlamak çok kolay. Hatta bazılarında pilavınızı nasıl istediğinizi bile seçebiliyorsunuz. Çok yumuşak ya da hafif sert gibi… Bazıları çok pahalı görünse de her öğün için pilavı ocakta pişirmekten daha uygun ve kesinlikle daha mantıklı olduğu açık. 🙂
Kotatsu
Daha önce olduğu kadar yaygın olmasa da, kotatsu (炬 燵) Japon evlerinde, özellikle de daha soğuk bölgelerde oldukça popüler. Ahşap sehpalar, üzerine bir masa üstü gibi yerleştirilen ağır bir battaniye ile kaplıdır. Bu battaniyelerin altında elektrikli ısıtma cihazı bulunur ve kış aylarında bu masa altında yemekler yenir, çalışılır ve hatta uyunur…
Sıcak aylara geçildiğinde ise bu battaniye kaldırılır ve normal bir masa olarak kullanılmaya devam edilir.
Futon ve futon-tataki
Evlerde doğal olarak yatak bulunsa bile, misafirlerden kalmaya gelenler olduğunda uyumak için bir yere ihtiyaç duyulması durumları için ekstra bir futon bulunması önemli. Küçük evler göz önünde bulundurulduğunda katlanan ve dolap içinde saklanan versiyonları bulunabilir.
Futon-tataki (布 団 た た き), güneşte kurumaya bırakılan futonları çırpmak ve toz ve döküntülerden kurtulmasını sağlamak için kullanılır. Bununla birlikte, çok fazla dövüldüğünde futona zarar verebilir, bu nedenle son zamanlarda insan futon vakumlarına yöneliyor.
Mikrodalga ve Izgara Fırın
Birçok Japon evinde, Türkiye’deki gibi büyük fırınlar yok. Genelde mutfakta ankastre şekilde minik ızgaralar bulunuyor. Bunlarda balık vs ızgara etmek mümkün.
Bununla birlikte her evde mutlaka bulunan mikrodalga fırınlar hem ısıtma hem de pişirme özelliğine sahip olacak şekilde seçiliyor. Böylece minik Japon evlerinde yerden tasarruf sağlanıyor. 🙂
Terlik
Türkiye ile ortak bir nokta olarak eve ayakkabıları ile girmeyen Japonlar evde mutlaka terlik kullanılıyor ve misafirleri için de bulunduruyor.
Ayrıca banyolar için de ayrı banyo terlikleri mevcuttur. Normal terlikleri banyo kapısının dışında bırakmanız gerekir.
Lavabo ağ süzgeci
Türkiye’de bazı evlerde kullanılsa da Japonya’daki her evde mutlaka bulunan bir parça bu lavabo süzgeçleri… Bazı evlerin lavabolarında çöp imhası bulunsa da hepsi için geçerli olmadığından bu lavabo süzgeçleri veya mizukiri netto (水 切 り ネ ッ ト) mutlaka bulundurulur. Lavabonun bir köşesine konulan bu üçgen süzgeçlerin içine birer tek kullanımlık file yerleştirilir. Daha sonra kolayca atıp değiştirebileceğiniz yiyecek atıkları burada tutulur.
Mendil kutuları
Türkiye’de genelde kendi kutuları ile ya da peçeteliklerle kullanılan peçeteler için Japonya’daki evlerde mutlaka kutular kullanılır. Her odada mutlaka bir tane bulunması da oldukça görülen bir şey.
Kağıt havlular bir yana, Japonya’daki evlerde peçeteler için kullanılan bu kutular evin genel dokusu ve renklerine uygun olacak şekilde sade şekilde seçiliyor genelde.
Fakat bir peçete kutusundan ziyade oyuncak ayıcığa daha çok benzeyen sevimli versiyonlarını bulmak da çok kolay!
Böcek Öldürücüler ve Kovucular
Bir futon-tataki’ye benzer fakat daha küçük olan bir hae-tataki (ハ エ た た き) veya Türkiye’deki adıyla ¨sinek raketi¨ kullanılır…
Japonya’daki yaz aylarının sıcağında artan sinekler ve böceklerden korunmak için bir çok kovucu veya öldürücü bulmak çok olağandır.
Ayrıca, yaz aylarında birçok kişi, katori-senkō (蚊 取 り 線香) yani sivrisinek kovucu tütsü veya elektronik kovucular olarak sivrisinek bobinleri de kullanır.
Hayatı kolaylaştırmak için tasarlanan tüm bu ev eşyaları küçük Japon evlerinin olmazsa olmazlarından sadece birkaçı! 🙂