Tokyo’yu ziyaret eden herkes gibi ben de anime merkezi olarak Akihabara’yı biliyordum.
Fakat Akihabara’dan önce, asıl merkezin Suginami olduğunu öğrendim ve buraya gidip yerinde keşfetmek istedim.
Dışarıdan bakıldığında, Suginami’deki Ogibuko semti, Tokyo’nun herhangi bir yeri gibi, ayırt edici bir özelliği yok gibi görünüyor. Biraz daha derine inildiğinde ise Suginami, Japonya’nın önemli sanatsal ve kültürel yerlerinden biri.
Önemli bir de müze bulunuyor; Suginami Animasyon Müzesi. Ülkenin anime evi olarak olarak görünüyor. Animelerin yapım aşamaları ve tarihine dair birçok şey öğrenmenin mümkün olduğu yer.
Japonya’da anime kültürü
Anime, Japonya’da büyük bir sektör ve ciddi bir iş. Japonya Dış Ticaret Örgütü tarafından yayınlanan bir rapora göre, ülke çapında yayınlanan tüm animeler, TV programları ve filmlerinin %60’ını kapsıyor!
Ülke çapında 130 anime merkezli sesli oyunculuk okulu bulunuyor ve anime severler bu seslendirme oyuncularının hayranlarına dönüşüyor…
Ülkenin en ikonik kültürlerinden biri ve sadece Tokyo’da 542 anime stüdyosu bulunuyor. Bu stüdyolar, dünya çizgi filmlerinin büyük bir bölümünü yazmak, düzenlemek, çizmek ve üretmekle sorumlu…
Bu dünyalarla ilgili bilginiz olmasa da bile, hakkında bilgi edinmek için mutlaka bu müzeye zaman ayırmaya değer. Japon kültüründe; hiç suşi yemeden ülkeden ayrılmakla eşdeğer sayılabilir!
Suginami Animasyon Müzesi
Müze, Tokyo Suganami Kaikan binasının üçüncü ve dördüncü katlarında yer alıyor. Çok büyük bir boyutu olmasa da oldukça iyi bilgiler ve parçalarıyla dikkat çekici ve ziyaret etmeye değer.
Müzenin kalıcı sergisi ise sadece bir kat.
İlk girişte görebileceğiniz danışma arkasında, 1917 yılından başlayarak Japonya animasyon tarihi hakkında kronolojik bir tablo bulunuyor. Ekranlarda bu animelerden kesitler, etrafta ünlü karakterlerin figürleri…
Müzenin en ilgi çekici kısmı bence uygulamalara sahip olması. Etkileşimli parçalar oldukça fazla. Örneğin, müzenin birinci katında bir köşede bulunan ve yarı ses izolasyonuna sahip bir kabinde, bir kaç alternatif animeyi seslendirmeyi deneyebilirsiniz! Veya ses efektlerini yapmayı denemeye ne dersiniz? 🙂
Buranın hemen yanında, minik bir masa üzerinde bir ¨flip-book¨ ile nasıl animasyon hazırlandığını kendiniz deneyebilirsiniz! Dilerseniz hazır kitapçıklardan, dilerseniz kendi çizimlerinizi hayata geçirebilirsiniz.
Yine farklı bir odada, bir sütun etrafına yerleştirilmiş ayrı bilgisayarlarda basit karakterler oluşturarak video hazırlayabilirsiniz.
Ya da daha geleneksel yollardan giderek, masalardan birinin başına oturup sunulan çeşitli materyalleri kullanarak kendi karakterlerinizi çizip boyayabilirsiniz!
Bina içerisinde ayrıca, halka açık bir kütüphane, bir sinema salonu yer alıyor.
Sinema salonunda, müzede sergilenen animelere dair videolar sunuluyor. Kütüphanede ise, dünyanın her yerinden çeşitli anime ve mangaları, farklı dil seçenekleri ile bulabilmek mümkün.
Ara kat ve ikinci katta her birkaç ayda bir özel sergi oluyor. Bizim ziyaret ettiğimiz sırada bu alan FairyTail animesine ayrılmıştı. Girişte verilen kartlar üzerinde damga alanları bulunuyordu. Anime karakterlerinin bu damgalarını, oda içerisindeki farklı alanlardan bulup topladık ve karşılığında minik birer hediye verdiler. 🙂
Nasıl Gidilir?
Ogikubo İstasyonu’ndan yürüyerek 20 dakika uzaklıkta. Ayrıca istasyonun kuzey çıkışından 0 veya 1 numaralı otobüs duraklarından da buraya giden otobüsleri bulabilirsiniz. Ogikubo Keisatsusho-mae’de (Ogikubo Polis Karakolu) istasyonunda inerek kısa mesafe ardından müzeye ulaşabilirsiniz.