Japonların hayata, insana ve doğaya bakış şekline hayran olduğumu bilmem kaçıncı kez yeniden belirterek başlayayım.
Bizim için sıradan görünen çoğu şey içerisinde bir güzellik yakalama konusunda ustalık gösteriyorlar.
Bizim için herhangi bir manzaraya bakmak ¨aa ne kadar güzel günbatımı¨ demekten öteye geçmezken, Japon kültüründe hissiyat kültüre işlenmiş. Dillendirilmese dahi hissedilen duygular… Fakat yine de dillendirmek için çok güzel cümle ve deyimlere sahipler…
Soğuk rüzgar – 木 枯 ら し – Kogarashi
Soğuk kışlar rüzgârlıdır. Kışın gelişini anlamayı sağlar… Bu durumları tanımlamada kullanılan kelimedir.
Ağaçların arasından güneş ışığı süzülmesi – 木 漏 れ 日 – Komorebi
Güneş ışığı ağaç yapraklarından süzülür, kırılır ve değişir…
Soluk güzelliğin acı tatlılığı – 物 の 哀 れ – Mono no aware
物 / Mono “bir şey” anlamına gelir. Ve Yazık, üzüntü veya keder anlamına gelen kelime ile birleşmiştir. Bu, “solgun güzelliğin acı tatlılığına” atıfta bulunur – şeylerin kabul edilmiş ama üzücü geçişi. Yazın son günü ya da uzun sürmeyen kiraz çiçekleri gibi…
Evrenin farkındalığı – 幽 玄 – Yuugen
Kelime “ince zarafet” veya “gizemli derinlik” gibi anlama gelir. Bu kelimenin kullanımına bağlı olarak farklı anlamları var. Ancak çoğu zaman, evrenin doğası – her şeyin birliği – sizi duygusal olarak etkilediği noktaya dair derin bir farkındalık anlamına gelir.
Uyum – 和 – Wa
Bu kelime ¨barış¨ ya da ¨uyum¨ anlamına gelir. Wa; uyumu korumak için çatışmadan kaçınmanın önemini ima eder. Japon halkının derinlerine işlemiş ve vazgeçemedikleri, sakinlik getiren anlayış…
Sürekli iyileştirme – 改善 – Kaizen
Kelime anlamı olarak, ¨daha iyi için değişim¨ anlamına gelir.
Mor – 紫 – む ら さ き Murasaki
Kelime anlamı ¨mor¨. Evet sadece bir renk. Fakat kulağa hoş gelmesinden öte bunu özel kılan ne? 1400 yılları civarında, mor, üst sınıfın rengi olarak kabu edilirmiş. Sadece üst düzey yetkililer ve İmparatorluk ailesi bu rengi giyebilirmiş. Büyük bir anlaşmanın ötesinde oldukça güzel bir kelime, ne dersiniz?
Ormanın Yıkanması – 森林 浴 – Shinrin-yoku
森林 (shinrin) orman anlamına geliyor ve 浴 (yoku) banyo anlamına geliyor.
Ve bu kelime grubu, bir orman banyosunu ifade ediyor. Japon kültüründe, ormanda bir yürüyüş yapmanın faydaları anlatılıp duruyor. Tüm etkenlerden uzak, telefondan saate her şeyi evde bırakarak ve onları düşünmeden… Belirlenen patikalar dışında yürüyüp kendinizi dinlendirmek… Rahatlamak, stresinizi azaltmak ve sağlığınızı iyileştirmek için yapılan bir şey. Çalışmalar bunun gerçekten de tansiyonu ve kortizolü düşürdüğünü doğrulamış…
Yüzen Dünya – 浮世 – ukiyo
Bu, Japonya’nın geçmişine dayanan bir kelime. “浮 – şamandıra” ve “世 – dünya / toplum” anlamına geliyor. “geçici dünya” veya “fani dünya” gibi de yorumlanabilir. Bu kelime, normal insanların samuray devletinin baskılarından, eğlence / zevk bölgelerine (tiyatro, çay evleri vb.) kaçtığı Edo dönemindeki Japonya’da yaşam tarzını tanımlamak için kullanılırmış.