Fotoğraf; japango.life
Japonya hakkındaki en büyük klişe bilgilerden biri ¨çok çalışkanlar!¨.
Çok fazla mesaiden masa başında olan insanların haberlerini hatırlarsınız…
Japonya’da çözülmeye çalışılan konulardan biri bu. Fakat bazı geleneksel şirketler hala şirketleri ¨savaş meydanı¨ olarak görmeye devam edip, alanı asla terkmemenizi ya da olabildiğince kalmanızı bekler… Gerçekten şaşırtıcı ve zorlayıcı olabilen bir nokta…
Ben Türkiye’de de yoğun mesailerle uzun saatler çalıştığım için alışkın olsam da buradaki çalışma saatleri içerisinde, uzayacak bir mesai varsa bunu baskı ile hissettirmeleri pek de teşvik edici olmayabiliyor…
Bir yabancı olarak Japonya’daki çalışma hayatı konusunda zorlanmakta yalnız olmadığıma dair bir program gördüm geçen gün.
Japonya’da çalışan yabancılara çalışma hayatı içinde en çok ne konuda zorlandıklarını sordular… Özellikle 3 konu üzerinde cevaplar birleşti… 🙂
Her Zaman İçmek İçin Vakit ve Sebep Var
Japonya’da ¨Nomikai¨ denen ¨içme partisi-zamanı¨ anlamına gelen zamanlar çok önemli. Şirketleri bir arada tutan, Japonların hayatında günlük bir olay neredeyse… Bu içki vakitlerinde sınır yoktur. Kıdemli olanlar sundukça içmek ama bir yandan da sarhoş olduğunu göstermemek için kendini tutmalısın.
Türkiye’deyken çalıştığım reklam ajanslarında bir çok partiye katılmış, delilerce de içmişizdir. Fakat bu bile Japonya’daki bu kültürün yanına yaklaşamıyor!
Bizdeki içki içmeler genelde ¨happy hour¨ dediğimiz 2 haftada bir gerçekleşen ve ajansın tüm insanlarının katıldığı partiler olurdu. Ya da iş çıkışı hızlı birer bira içmek…
Japonya’da ise bu olay güçlü bir organizasyonla yapılıyor. Organize eden kişi, dışarıda bir mekanı, masayı ayarlar. Hangi yemeğin ne zaman servis edileceğine kadar… Yemek sonrası gidilecek ikinci mekana kadar bütün akşamı planlar… Ve bu partilere büyük gruplar halinde katılırlar.
Çoğu zaman eğlence ve partiden ziyade bir yükümlülüğe dönüşüyor.
Noel’de Çalışmak?
Hristiyanlığın yaygın olmadığı Japonya’da Noel tatili yerine Yeni Yıl tatiline odaklanılır. Bu nedenle Türkiye’ye benzese de yeni yıl tatili 1 hafta sürüyor. 🙂 Fakat Japonya’da çalışan yabancıların yakındığı ortak nokta, kendi ülkelerinde tatil olan Noel döneminde, çalışmak zorunda kalmaları. Evlerinden gelen fotoğraflar biraz üzüntü yaratsa da buranın kültürüne alışmak durumunda olduklarının da farkındalar.
Fazla Mesai Standart Olmamalıdır
Fazla mesai, çok fazla çalışan Japon halkı klişesinin başlıca sebebidir. Doğal olarak, bu çalışma yabancılar arasında da büyük bir konu…
Fazla mesainin normalleştirilmesi ve saygıyla karşılanması; depresyona girene kadar hayatı işe odaklama…
Kısa bir süre önce Japonya, hem gerçek işi hem de iş hayatındaki zihniyeti değiştirmek için önlemler almaya başladı. Fazla mesaiden kaynaklanan ölüm gerçek bir sosyal sorun olduğundan, altta yatan sorunların da ele alınması tabi ki önemli…
Yöneticiler, Çalışanların Görüşlerini Daha Fazla Dinlemeli
Bir başka ortak görüş… Eğer bir yönetici fikrini beyan ediyorsa Japon bir çalışanın bu görüşe katılmaması ve bunu ifade etmesi pek kolay değil… Güvenilir alanını terk ederek patron iradesine aykırı düşmek istemiyor hiçbiri.
Bir fikir toplanırken, sunulan fikir ne kadar garip de olsa çoğu Japon çalışanın ¨evet, çok doğru¨ şeklinde onayladığını görebilirsiniz. Grup içindeki pozisyonunu garip duruma düşürmemek için gerekirse hiç katılmadıkları bir konu hakkında olumlu yorumlarda bulunabiliyorlar…
Ve böylesi bir zor gün sona erdiğinde herkes birlikte bir nomikai’e (içki partisine) gidip rahatlıyor… 🙂