Japonya’ya geldiğinizde, insanlarla konuşurken görebileceğiniz bazı el işaretlerinin ve vücut dillerinin ne anlama geldiğinden bahsedeceğim.
Bu konuda da Japon’ların kendilerine özgü yolları var. Japonya’da çağırma, konuşma, gösterme gibi sık karşılaşılan hareketler hakkında daha fazla bilgi edinmek için buyurun…
Japonların meşhur eğilme hareketi ile başlayabiliriz. Biriyle ilk kez karşılaştığınızda yapabileceğiniz saygı göstergesi bir hareket. Düzgün bir duruş ile gövdenizi 45 derecelik açı ile eğerek yapılıyor. Bu hareket sırasında erkekler ellerini vücudunun iki yanında düzgün şekilde tutmalı. Kadınlar ise genellikle ellerini önlerini bağlıyor…
45 dereceden az eğilmeler samimi insanlar arasında yapılabilir. 45 derece; özellikle iş dünyasında ya da büyüklere saygı göstergesi olarak… 45 dereceden fazla eğilmeler ise genelde özür dileme sırasında kullanılıyor. Bu hareketi yaparken herhangi bir şey söylemek hoş karşılanmıyor. Konuşurken aynı anda eğilirseniz bu, ölüler içindir gibi bir inanış var. Örneğin karşılaştığınız birine ¨günaydın¨ diyeceksiniz. Önce ¨günaydın¨ deyip ardından kafanızı yukarı kaldırmadan hafifçe eğilmeniz gerekiyor…
Japonların sıklıkla kullandığı bir diğer işaret ise kendilerinden bahsettiklerinde görülüyor. İşaret parmağınızla yüzünüzü gösteriyorsunuz. Daha sevimli bir hali ise işaret parmağınızı neredeyse burnunuza dokunacak kadar yakına getirmek. 🙂 Diğer çoğu ülkede eli göğüs üzerine götürerek yapılan hareket Japonya’da yüzü göstererek yapılıyor.
Önemli bir diğer konu ise birini çağıracağınız zaman ortaya çıkıyor. Türkiye ve çoğu ülkede elin avuç kısmını yukarıda tutarak ya da parmakla ¨buraya gel¨ demek normalken Japonya’da bu hareket kabalık olarak kabul görüyor. Japonya’da ¨buraya gel¨ demek için; avuç içi aşağı bakacak şekilde elinizi kendinize doğru sallayarak yapılıyor ¨kocchi kocchi¨ (buraya buraya) diyerek de destekleyebilirsiniz. 🙂