Fotoğraf; hisgo.com
Japonya her alandaki disipliniyle dillere nam salmış bir ülke. Sosyal hayatta en rahat olunacak yerlerde bile temkinli olmaktan vazgeçmeyerek hep kuralları takip ediyorlar. İş hayatı desen zaten malumumuz… Peki bu nereden başlıyor? Elbette ilk olarak aile. Ardından ise okul; kişilik şekillenmesinde yıllar boyu önemli bir etken. Peki Japonya’daki okulların ne gibi kuralları var?
Saç şekilleri; bu ne demek? Elbette Kuzey Kore gibi değil 🙂 Fakat dikkat çekici olmayan ve diğer çocukların kendi saçı ile kıyaslamaya girip rahatsız olabileceği şekillerden uzak olmalı. Yani basit bir saç kesimi olmalı. Erkeklerde kat kesim olmamalı mesela. Kızlar ise saçlarını açık ya da toplu kullanabiliyor. Fakat şekillendirmeye müsade yok yine aynı sebeplerden.
Japonya’da çocukların, okulda yalnızca eğitime odaklanmaları bekleniyor doğal olarak. Bu nedenle kızlarda makyaj, oje kullanımına izin verilmez.
Yine benzer sebeplerden üniformalar zorunludur. Her okulun kendi özel forması vardır. Genelde erkeklerde takım elbise gibi kıyafet ve kızlarda ekoseli etek şeklinde.
Okullar ilişki anlamında da kısıtlı. Bir önceki maddede bahsettiğim nedenle, sınıfınızda birinden hoşlanıyorsanız işiniz zor! Asla duygularınızla hareket etmemelisiniz. Okul içerisinde herhangi bir yakınlığa müsaade edilmez. Öğretmenlere göre ise ¨Japon öğrenciler bu konuları düşünemeyecek kadar genç¨. Tabi, gerçekte bu ne kadar işliyor bilemiyoruz. ¨Neyse¨ deyip konuyu değiştireceğim! 🙂
Sabahları her öğrencinin sınıftaki öğretmeni selamlaması gerekir. Bu bizdeki sistem gibi, ayağa kalkıp selamlaşıp ardından devam etmek gibi… Bazı okullarda ise öğrenciler, güne meditasyon yaparak başlıyor.
En katı maddelerden biri. Kesinlikle geç kalmamalısınız! Çok acil bir durum olmadıkça ve bunu okula bildirmedikçe, okul kurallarını çiğnemiş olursunuz. Dil okuluna gittiğim dönemde de, öğretmen ders saatinden 5 dakika önce sınıfa gelir masa hazırlığını yapardı. Saat 9.10 olduğu anda ¨günaydın¨ diyerek yoklamaya geçerdi. Hasta vs olanların okula mail atması ya da araması gerekir.
Eğer tren nedeniyle bir gecikme yaşandıysa tren çıkışlarında bulunan ofisten ¨Chienshoumeisho¨ (遅延証明書) yani ¨gecikme belgesi¨ almanız ve sınıfa girince özrünüzle birlikte kağıdı teslim etmelisiniz. Bu kağıt üzerinde, hattın ismi, trenin gecikme süresi gibi bilgiler bulunuyor…
Okullarda yedek öğretmen sistemi yok. Yani bir öğretmenin hasta olduğu, okulda bulunmadığı bir gün yerine başka bir öğretmen atanmıyor. Bunun yerine öğrenciler yalnız ders çalışıyorlar. Sahip oldukları disiplinin bir başka örneği…