Fotoğraf; invisiblephotographer.asia
Japonya’da yalnızlığın son noktası Kodokushi. Kelime anlamı olarak ¨yalnız ölüm¨ anlamına geliyor. Şimdiye kadar Japonya’daki yalnızlık ile ilgili bahsettiğim tüm başlıkları birbirinden ayrı tutup değerlendirmek gerek. Her birinin bambaşka sebepleri, şekilleri bulunuyor çünkü…
İlk olarak 1980 yılında tanımlanmış olsa da Japonya’da uzuun yıllar boyunca süregelen bir durum yalnız ölümler…Ekonomik sorunlar ve yaşlı nüfusun giderek artması ile de büyük bir sosyal problem haline gelmiş. İlk olarak 200 yılında bir ulusal haber haline gelmiş; 69 yaşındaki bir adamın cesedi ölümünden 3 yıl sonra keşfedilmiş. Bu 3 yıl içerisinde kiraları, faturaları vs hesabından otomatik olarak çekilmiş. Fakat hesabındaki birikim sona erdiğinde cesedi bulunmuş…
Kodokushi ardında bir çok sebep yatıyor aslında. Bunlardan biri olarak sosyal mesafe gösterilebilir. Gitgide çoğu insan aileleri ile yaşamak yerine yalnızlığı tercih ediyor. Yaşlıların da aynı şekilde aileleri ya da komşuları ile temasları bulunmuyor… Bir diğer sebep ise ekonomik. Çoğu sosyal yardım alan ve az bir ekonomik kaynağı bulunan insanlar… İhtiyacı olanlar, komşularından ya da yetkililerden yardım istemekten çekiniyormuş… Bu insanlar ¨hükümet ve ailevi destek arasında çatlaklardan kaçmak¨ olarak tanımlanmışlar…
Bu vakalar karşısında Japonya’daki bazı bölgeler yalnız ölümleri önlemek için kampanyalar başlatmış. Tokyo-Shinjuku yetkililerinin planladığı sosyal etkinlikler ve yaşlı vatandaşların refahını kontrol eden sistemler gibi…