Japonya’ya gelip gezecekseniz bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri; Japan Rail Pass. Tren kartlarınızı hazırlayın! Nakit ile yükleme yaptıktan sonra demiryolu ulaşımını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, bazı havalimanı servisleri, şehirlerarası ulaşım, diğer toplu taşıma araçlarında da bu kartlardan bolca faydalanabilirsiniz. Bitti mi, hayır! Mağaza ve restoranlarda ödeme yapmanız da mümkün.
Bilet alarak ulaşım sağlamak doğru transferleri seçebilme ve fiyat anlamında can sıkıcı olabilirken kartlarda böyle bir sıkıntı da bulunmuyor.
Bölgelere göre çeşitlenip çoğalan bu kartlar ¨IC kart¨ olarak biliniyor…
2001 yılından bu yana Japonya’daki tren ve otobüs opertörleri kendi IC kartlarını çıkarmaya başlamış.Suica, Pasmo, Icoca ve Japonya’nın diğer en popüler yedi IC kartı ise 2013 yılında birbirleriyle uyumlu hale getirilmiş. Bu sayede, kartlardan sadece birini kullanarak Japonya’nın en büyük şehirlerinin çoğunda neredeyse tüm tren, metro ve otobüslerde kullanabiliyorsunuz.
Peki Bu Kartları Nasıl Alıp Kullanabilirsiniz?
IC kartlar, Tokyo’daki Narita ve Haneda gibi büyük havalimanları dahil, tren istasyonlarında vs bulunan bilet satış makinelerinden edinilebilir.
Öncelikle, ziyaret edeceğiniz şehirlerde kullanılan kartların isimlerini kontrol etmelisiniz. Ardından, bahsettiğim bilet satış makinesinde dil tercihleri kısmından ingilizceyi seçerek komutlarla ilerleyebilirsiniz. ¨Commuter Type¨ değil, ¨blank card¨ seçeneği ile ilerleyin (diğer seçenekler de bulunuyor ayrıca, kişiselleştirilmiş kart, çocuklara özel kartlar gibi…)
İlk satın almada fiyat 2.000 Yen genelde. 500 yen, kartın depozitosu ve geri kalan 1.500 Yen de karta ilk bakiye olarak yüklenecektir. Bunun yanı sıra ne kadar seyahat edeceğinize göre de değişmekle birlikte günlük 2.00 yen civarı ayırmak iyi olacaktır. Fakat ulaşım yanı sıra yiyecek, alışveriş için de kullanacaksanız daha yüksek miktar da yükleyebilirsiniz. Tek seferde yükleme yapmak için acele etmenize gerek yok. Her istasyonda bu bilet makineleri bulunuyor. 🙂
IC Kartların İsimleri ve Bölgeleri
Aşağıdaki kartların tümü birbiri ile uyumludur.
SUICA
Greater Tokyo, Niigata ve Sendai bölgelerindeki JR ve JR East’in ön ödemeli kartı. Yabancı turistler için Suica’nın bir de ¨Welcome Suica¨ isminde özel versiyonu bulunuyor. Bu versiyon gibi özel olanlar yalnızca 4 hafta geçerli ve depozito ücreti alınmıyor. Fakat geri ödeme bulunmuyor.
PASMO
JR dışındaki; Tokyo trenleri, metro ve otobüslerde kullanılabiliyor. Pasmo’nun da, yabancı turistler için özel bir versiyonu bulunuyor. İsmi ¨Pasmo Passport¨. Suica’nın özel versiyonundaki kuralları konusunda bahsettiklerim Pasmo için de geçerli.
ICOCA
Kansai bölgesi (Osaka ve Kyoto dahil), Chugoku ve Hokuriku bölgelerinde kullanılır. JR operasyonu için JR West’in bir kartı…
PITAPA
Pitapa da yine Kansai bölgesi için fakat JR dışındaki demiryolları ve metro operatörlerinin IC kartıdır. Diğer 9 karttan farklı olarak Pitapa ön ödemeli olmaktan ziyade faturalı ve yabancı turistler için zorlu bir kart.
TOICA
Toica, JR Central’ın, Greater Nagoya bölgesi ve Shizuoka’nın bazı bölgelerinde kullanılan ön ödemeli kartı.
MANACA
Nagoya’nın; JR ve Kintetsu dışındaki tren, metro ve otobüs operasyonları için kullanılan kart.
KITACA
Greater Sappora bölgesindeki JR trenleri için JR Hokkaido’nun bir ön ödemeli IC kartı. Sapporo’nun metro, otobüs ve tramvaylarında kullanılabilir.
SUGOCA
JR Kyushu tarafından çıkarılan bu ön ödemeli kart; Greater Fukuoka, Kumamoto, Kagoshima, Oita ve Nagasaki bölgelerindeki JR trenlerinde kullanılıyor.
NIMOCA
Greater Fukuoka’da tren ve otobüslerin yanısıra Kyusu & Hakodate’in bazı seçili ulaşım araçlarında için kullanılan ön ödemeli kart.
HAYAKAKEN
Fukuoka’nın metro ulaşımı için kullanılan ön ödemeli kartı.
Neler Dahil, Neler Değil?
Bahsettiğim bu en popüler 10 kartı kullanarak Japonya’nın büyük şehirlerindeki neredeyse tüm ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Fakat hatırlamakta fayda olacak bazı detaylar da var;
– Bu kart alanlarının dışında, mevcut kartı kullanarak seyahat etmek mümkün değildir. Yani hem başlangıç hem varış istasyonunuzun bu kartların kapsamında olan bölgelerden olması önemli.
– IC kartlar seçili shinkansen hatlarında kullanılabilir ancak kullanmadan önce bazı kurulumlar gerekli. Bu detaylar ile uğraşmak yerine bilet almak, seyahatinizde daha kafa rahatlığı sağlayabilir. 🙂
– Bir çok otoyol otobüsünde bu kartları kullanmanız mümkün değildir. Genelde kredi kartı ve nakit kullanılır.
Son Kullanım Tarihi?
Standart kartlardan aldıysanız 10 yıl kullanılmaması durumunda iptal olur. Bahsettiğim turist özel kartlar ise genelde 4 hafta ile sınırlı oluyor.
Mobil Uygulamalar
iPhone 8 ve daha yeni modellerde Suica kartınızı Apple Pay’e ekleyerek kullanılabilir.
Android telefonlarda da Mobile Suica ve Mobile Pasmo uygulamaları aracılığı ile telefonu IC kart olarak kullanılmaktadır.
Ancak bu uygulamalar genelde Japonya’da yaşayanları hedeflediği için ziyaretçilerin kullanımı zor ve bazen imkansız hale gelebiliyor. Sebebi ise Japonya dışında satılan çoğu telefonun Osaifu Keitai uyumunun olmaması. Bu da sadece Japonca ve Japonya’da verilen bir kredi kartı ile Japonya’da bir adres gerektirir.
Şuna da Göz Atın;Japonya'da Ulaşım; Kartıma Nasıl Bakiye Yüklerim?