Fotoğraf; commons.wikimedia.org
Tatil için turist olarak ziyarette bulunanlar ya da bir profesyonel olarak iş için göç edenler… Japonya’da bulunan yabancı uyruklu kişi sayısı bir hayli fazlayken; seyahat eden ya da yaşayan bu kişiler için Japonya’nın özel yasaları da bulunuyor elbette. Vatandaşlar ve turistler çeşitli konularda kendi haklarına sahip. Bu da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtilen insan haklarını da içeriyor.
Japonya’ya Girme ve Ayrılma Hakkı
Teknik olarak, herkes Japonya’ya girebilir. Giren kişinin tehlikeli olduğu düşünülürse ülkeye girişi reddedilebilir. Japon pasaportu olmayan uluslararası ziyaretçilerin istedikleri zaman Japonya’yı terk etmelerine izin verilir, ancak Japonya’ya girişler-çıkışlar yakından izlenir. Buna ek olarak, kişi Japonya’ya mülteci olarak gelirse, bu; ırk, din, milliyet, belirli bir sosyal gruba üyelik veya siyasi görüş nedeniyle kendi ülkesinde zulüm gördüğü anlamına gelir. Kabul edilmeden veya reddedilmeden önce statülerini ve başvurularını belirlemek için çeşitli sınavlara girmek zorundadırlar.
Devlet ve Siyaset Hakkındaki Haklar
Siyasete katılma hakkı, seçimlerde oy kullanma ve seçimlere katılma hakkını içerir. Japonya Anayasası; Japon olmayanlara bu hakları sağlamamaktadır.
Yabancı uyruklu vatandaşlar Japon vatandaşı olarak ulusal hükümet faaliyetlerine katılamaz fakat toplum yaşamıyla yakından bağlantılı belediye seçimleri gibi yerel seçimlerde oy kullanmasına izin verilebilir. Herkes devlet memuru olabilir fakat Japon olmayanların icracı olmalarına izin verilmez.
Sosyal Haklar Hakkında
Bir toplumda asgari yaşam standartlarına kavuşma haklarını içerir.
Bunlara eğitim hakkı, çalışma şansı tanınması ve sosyal güvenlik hakkı dahildir. Japonya’da, bu haklar sadece Japon vatandaşları için geçerlidir. Fakat bunların istisnaları bulunabiliyor. Oturum vizesi almışsanız ya da ¨Working Holiday Visa¨ denen vizeye sahipseniz bu hakları da kazanabiliyorsunuz. Dil okulundaki bir çok arkadaşım bu vizeyle geldikleri için yarı zamanlı bir işte de çalışıyordu aynı zamanda…
Günlük Yaşamda İnsan Hakları Sorunları
Uyruğunuzdan dolayı ayrımcılığa maruz kaldıysanız, Japon hükümetine veya yerel bir kuruluşa başvurabilirsiniz. Özel grupların yanı sıra insan hakları konusunda çalışan STK’lara da erişilebilir… Bu tabi ki aynı zamanda ırk, cinsiyet veya dine dayanan diğer ayrımcılık biçimleri için de geçerlidir…
Japonya’da Yasal Yaş
Herhangi bir sorun yaşamamak için, buradaki yasal yaşların geldiğiniz ülkeden farklı olabileceğini unutmayın. Örneğin;
Japonya’da yasal alkol içme yaşı 20. Aynı şekilde sigara içme yaşı da 20. Sürücü olma yaşı ise 18.