Japonya’da gencinden yaşlısına herkesin sevdiği, neredeyse ortak bir ¨eğlence şekli¨ – Kaitenzushi (回 転 寿司). Bant sushi olarak çevirebiliriz. Restoranda ortada dönen bant üzerinde tabaklarda sushiler gelip geçiyor ve sevdiklerinizi alıp yiyorsunuz. Özel şiparişlerinizi önünüzdeki ekrandan yolladığınızda, masanız önüne geldiğinde duran bir sistem de var. Genellikle çok uygun fiyatlıdırlar. Tabak başı 100 yen gibi bir fiyattan başlıyor. Geleneksel sushi restoranlarından daha ucuzdurlar genelde.
Ülke genelinde yaygın biçimde bulunan kaitenzushi restoranlarındaki menülerde; maguro (ton balığı), karides, somon gibi standart sushilerin yanı sıra mevsimsel malzemeler kullanılarak hazırlanan çeşitleri de bulmak mümkün. Genelde miso çorbası, kızarmış yiyecekler ve tatlılar da bulunuyor. Sushiler genelde wasabi içinde olacak şekilde hazırlanır. Fakat wasabisiz de şipariş edebilirsiniz. Ya da önünüzden geçen banttan ek paket alabilirsiniz.
Bu restoranlarda fiyatları belirlemek için farklı renk ya da desendeki tabaklar kullanılır. Bu renk-desen ve fiyat eşlemeleri masada ya da menüde bulunur. Her tabakta bir ya da iki parça sushi bulunur ve tabak başı 100-500 yen ve üstü şekilde fiyatlandırılır. Bazı restoranlarda tabak başı 100 yen gibi sabit fiyat sistemi de mevcut.
Nerden çıkmış bu Kaitenzushi?
Kaitenzushi bantları, küçük bir suşi restoranında personel problemi yaşayan ve restoranı kendi başına yönetmekte güçlük çeken Yoshiaki Shiraishi (1914-2001) tarafından icat edildi. Bir Asahi bira fabrikasındaki bantta bira şişelerini izledikten sonra bu fikri aldığı söylenir.
Bandın tasarımı ve çalışma hızı dahil olmak üzere beş yıllık gelişimin ardından Shiraishi, 1958’de Higashiosaka’da ilk kaitenzushi restoranı Mawaru Genroku Sushi’yi açtı ve sonunda tüm Japonya’da 250 restorana kadar genişledi. Ancak 2001 yılına gelindiğinde şirketinin sadece 11 restoranı kalmış.
Başlangıçta bir kaitenzushi restoranında, tüm müşteriler konveyör bandına bakacak şekilde oturmuşlardı, ancak bu sistem gruplar için popüler olmadığı için, daha sonralarda bu taşıma bandına dik açılarda masalar eklenmiş ve altı kişinin bir masada oturabilmesi sağlanmış.
Kaitenzushi Restoranına Giriş
- Restorana girdikten sonra, tezgahta mı yoksa bir masada mı (varsa) oturmak istediğinizi belirtin.
- Her bölmede; soya sosu, turşu zencefil, soya sosu için küçük tabaklar, ohashi (yemek çubuğu), küçük bir kutu yeşil çay tozu (veya çay poşetleri), çay bardakları ve çay için sıcak su çeşmesi ya da termosu bulunur. Genelde çayı kişi kendisi hazırlar. Bunu yapmak için fincana biraz yeşil çay tozu koyun ve çeşmeden (ya da termostan) sıcak su ekleyin.
- Oturduktan sonra, banttan yiyecek tabakları almaya başlayabilir veya doğrudan suşi şefinden veya masanızdaki ekrandan belirli yemekler sipariş edebilirsiniz.
- Sipariş edilen yemekler genellikle doğrudan suşi şefi veya garson tarafından verilir. Alternatif olarak, bazı modern restoranlar, müşterilere sipariş sağlayan taşıma bandına paralel çalışan otomatik trenlere sahiptir. Sipariş tabaklarınız bu trenler üzerine konur ve masanıza vardığında durur. Tabaklarınızı aldıktan sonra trenin mutfağa geri dönmesi için genelde bir düğmeye basmanız gerekir.
- Sushilerinizi yerken, masanızdaki boş tabakları bir kenarda toplayın. Yemeğin sonunda, garsona veya suşi şefine yemeğinizin bittiğini söylediğinizde, garson boş tabak sayısına (renk ya da desene göre) bakarak hesabı hazırlayacaktır.
Görgü kuralları
- Almak istemediğiniz sürece bant üzerindeki tabaklara dokunmayın.
- Boş tabaklarınızı bantlara geri koymayın.