Fotoğraf; kggear.co.jp
Japonya’da birçok tatil günü bulunuyor. Bazılarının ulusal bayram ve tatil olması bazen komik gelse de, bu kadar çok çalışan bir halk pek özel tatil talebinde bulunmayınca, bu ulusal bayramlar da bir nebze olsun insanların rahatlamasına yardımcı olması bekleniyor.
Japonya’daki bu ulusal bayramların listesi ve detayları için bir liste hazırladım! Buyursunlar…
Yılbaşı
Ganjitsu (元日, “Yeni Yıl Günü”) genellikle yılın ilk 3 günü olan Shougatsu’yu ( 正月 , “Yeni Yıl Mevsimi”) başlatır. Bu aynı zamanda Japonya’nın en önemli tatil sezonlarından biri.
Bu dönemde Japon halkı, özel bir yiyecek seti olan Osechi-Ryouri (お節料理) alarak tüm aile birlikte yer. Bu setteki yiyecekler, tatil süresince bozulmayacak ve buzdolabında saklanabilecek şekilde hazırlanır.
Çoğu Japon, yeni yıl için dua etmek üzere yeni yılın ilk günü, yeni yıla girilen geceden başlayarak tapınaklara akın etmeye başlarlar. Bir başka gelenek ise, ilk gün doğumunu görmek için erkenden uyanmak. İlk güneşin doğuşunu izlemek için gece saatlerinde dağa tırmanarak bu manzaranın gelişini bekleyenler de hayli fazladır.
Ayrıca her aile ferdi ve yakın arkadaşa elle yazılmış Yeni Yıl Günü Kartpostalları (年 賀状 , Nengajou) yazma gibi bir gelenek de mevcuttur. Onlara mutlu bir yeni yıl dileyerek, herkesin mutlu ve iyi bir geçirmesini dilerler.
Çocuklar, yılbaşı hediyesi (お 年 玉, Otoshidama) olarak genelde ailelerinden ve büyükanne, büyükbabalarından zarflara yerleştirilmiş şekilde para da alırlar.
Gelecek Yaş Günü
Seijin no Hi (成人 の 日, “Yaş Günü”), Ocak ayının ikinci Pazartesi günü. Japonya’da 20 yaşını dolduran ve yetişkinliğe adım atan gençlerin kutlandığı bir gelenektir. O yıl 20 yaşına girenler çeşitli etkinliklerde bir araya gelir ve konuşmalar yapar. Genellikle kadınlar uzun kollu Kimono’lar, erkekler ise Hakama’lar giyerler. Bu etkinlikler ardından da arkadaş grupları bir araya gelip dışarda bir gece geçirip eğlenir, gençlikten yetişkinliğe geçişi kutlarlar.
Ulusal Kuruluş Günü
11 Şubat’ta ülke Kenkoku Kinen no Hi’yi kutluyor (記念 の 日). O zamanki ay takvimine göre İmparator Jimmu’nun bu dönemde tahta çıktığı kabul ediliyor. Japon vatandaşlığı ve gururunun bir günüdür.
Vernal Ekinoks Günü
Astronomik ölçümlere dayalı şekilde 19-22 Mart tarihleri arasında Shunbun no Hi (春分 の 日) ulusal tatil haline gelmiş. Şintoist bir etkinlik olarak başlamış. Gündüz ve gece saatlerinin aynı olduğu bahar ekinoksunun kutlanmasıdır.
Shuubun no Hi’nin (Autumn の 日) ise Sonbahar’a geçiş günü olarak mevsimlerin renk değişiminin izlenmesi ve kutlanması ile ilgili bir gün olarak kültür içerisinde ulusal tatil şeklinde yerini alıyor.
Ayrıca vernal ekinoks, genelde sevdiklerinin mezarlarını ziyaret etme, atalara saygı gösterme, ev temizliği ile hayatları yenileme zamanı kabul edilir.
Shōwa Günü
29 Nisan, Shōwa no Hi (昭和の日) yani Shōwa Günü olarak resmi tatil kabul edilmiştir.
İmparator Shōwa’nın doğumgünü olarak kutlanır.
Japonya’da Tatil Haftası; Golden Week Nasıl Geçiyor? Peki Korona Virüsü?
Ayrıca, Japonya’daki en yoğun tatil dönemlerinden biri olan ¨Altın Hafta¨ – ¨Golden Week¨ (ゴ ー ル デ ン ウ イ ー ク) başlangıcıdır aynı zamanda.
Shōwa Günü ile başlayan tatil haftası içerisinde birkaç resmi tatili daha barındırarak ¨Altın Hafta¨ haline gelmiş. Birçok insan için güzel bir tatil fırsatı olması açısından gerçekten de altın olan bu haftada herhangi bir uçak bileti normalden daha pahalı, herhangi bir otel rezervasyonu için yer bulmak normalden daha zor…
Anayasa Anma Günü
Kenpou Kinenbi (憲法記念 日) 3 Mayıs’ta, II. Dünya Savaşı sonrası Japonya’nın yeni anayasasının oluşturulmasını kutluyor.
Yeşillik Günü
Midori no Hi (緑 の 日) resmi bir tatil olarak doğa ile iletişim kurma günüdür.
Savaş döneminde imparator ismini kullanmak sakıncalı olabileceği için, İmparator Shouwa’nın adını söylemeden bitkiler için hayranlığını dile getirecek şekilde isim verilmiş. Sonraları ise Altın Hafta içinde bir başka gün olarak korunmaya devam edilmiş.
Çocuk Bayramı
Kodomo no Hi (子供の日) 5 Mayıs’ta, Altın Hafta içerisindeki son resmi tatil günü.
Aileler evlerinin önlerine sazan balıklarının flamalarını asarak bugünün kutlamasına katılır.
Deniz Günü
Temmuz ayının üçüncü Pazartesi Deniz Günü (海 の 日, Umi no Hi) olarka kutlanıyor.
Okyanusun ve denizden gelen birçok nimetin de kutlanması… Bir ada ülkesi olarak Japon kültüründe önemli yeri olan okyanus için böyle bir taçlandırma şekli de bulunuyor.
Aynı zamanda Deniz Günü, yağmur sezonunun sonuna gelişiyle de, insanları, sahilde bir gün geçirip denizin tadını çıkarmaya davet ediyor.
Dağ Günü
Deniz Günü konusunda bahsettiğim gibi, Dağ Günü de (山 の 日, Yama no Hi ) dağların güzelliği ve nimetlerini anmak ve takdir etmek için bir resmi tatildir. 2016’dan beri her 11 Ağustos, dağ günü olarak kutlanagelmiş…
Yaşlılara Saygı Günü
Keirou no Hi (敬老 の 日) ¨Happy Monday System¨ nedeniyle Eylül ayının üçüncü Pazartesi günü anılıyor. Yaşlı vatandaşların onuruna, Japonların büyüklerine olan saygıya istinaden anılan bir gün.
Bu ¨Happy Monday System¨ ise, yoğun şekilde çalışanlar insanları düşününce, 3 günlük bir uzun hafta sonu tatili verebilmek için bazı resmi tatiller Pazartesi gününe taşınmış.
Sağlık ve Spor Bayramı
Her yıl, Ekim ayının ikinci Pazartesi Taiiku no Hi (体育の日) yani ¨Sağlık ve Spor Bayramı¨ olarak kutlanıyor. 1964 Tokyo Yaz Olimpiyatları döneminde, spor ve aktif yaşam tarzının önemini vurgulamak için resmi tatil haline getirilmiş.
Japon okulları bu günlerde festivaller düzenliyor ve öğrenciler atletizmden yerel bölgesel oyunlara kadar çeşitli etkinliklere katılıyor. Üniversitelere kadar oldukça popüler olan bu etkinlikleri izlemek yabancı turistler için de ayrı birer eğlence haline gelmiş. 🙂
Kültür Günü
Kültür ve akademisyenler için 3 Kasım günü Kültür Günü (文化 の 日, Bunka no Hi ) olarak anılıyor. Sanat sergileri düzenlenir, sanatçı ve akademisyenler ödüllendirilir.
Emek Şükran Günü
Kinrou Kansha no Hi (勤労感謝の日), 23 Kasım günü, sıkı çalışma ve üretkenlik konularında teşekkür etmek için bir gün… Kökleri, İmparator’un o yılki hasatı tanrılara adadığı eski bir hasat festivaline kadar dayanırmış.
İmparatorun Doğum Günü
Bir önceki imparatorun doğum günü 23 olarak 23 Aralık’ta kutlanan bugün, İmparator Akihito’nun görevinden ayrılması ve yerine oğlu İmparator Naruhito’nun doğum günü kutlanmaya başlanmıştır. Yani 23 Şubat tarihi olarak değişti.
Diğer Günler?
Gerçek resmi tatillerin yanı sıra, Japonya’da Japon dili nedeniyle gelen bir çok özel gün de bulunuyor. Genelde teleffuz benzerliğinden kaynaklanan bu özel günler çoğu zaman kelime şakalarına da sahiplik yapıyorlar. 🙂
Örneğin, her ayın 29’u, Niku no Hi (肉 の 日) yani ¨Et Günü¨ olarak anılıyor. Neden mi?
Japoncada; ¨ni¨ yani 2 ve ¨kyuu – ku¨ yani 9. Bu iki okunuş bir araya geldiğinde ¨niku¨ yani ¨et¨ oluveriyor! 🙂
Bunun gibi neredeyse sonsuuuz örnek bulunabilecek, zengin bir dil Japonca. 🙂