Normalde süpermarket ziyaretleri belirli ihtiyaçları karşılamak için direkt olarak hedefe yönelik ilerlenen ve olabildiğince kısa tutulmaya çalışılan süreçlerdir değil mi?
Japonya’daysanız değil! 🙂
Meyveler, sebzeler, dondurulmuş ürünlerle, ilk bakışta alışılmadık bir şey yokmuş gibi görünse de, aslında her girişte yeni bir lokal ürünü keşfetme özgürlüğü sunar!
Farklı ülke, farklı ürünler
Japon mutfağı (washoku) Batı mutfağından (youshoku) farklıdır, bunu hepimiz zaten çokça biliyoruz değil mi?
Bu nedenle, Japonya’daki süpermarketlerde daha önce hiç görmediğimiz veya duymadığımız çeşitli yiyecekler karşılaşılabiliyor.
Farklı türlerdeki kutu ramenlerin çeşitliliği bile içinde kaybolmaya yetebiliyor! 🙂
İlk başta şaşırtıcı görülebilecek ve deneme isteği uyandırabilecek bir çok yiyecek bulunuyor. Örneğin, konyak bitkisinden yapılmış bir çeşit jölemsi siyah-beyaz renkli yiyecek (Konniyaku-こんにゃく). Konyak bizim için alkol demekken sadece bu bile yeterince farklı bir ürün olabilir! 🙂
Meyve ve sebzeler: lüks mü?
Daha önce bahsetmiştim, Japonya’daki süpermarketlerde meyve ve sebzeler oldukça pahalı… Bu durumda meyve sebze alışverişini daha ucuza getirebilmek için 2 tüyo bulunuyor;
- Lawson 100! Ülkede yaygın olan Lawson marketlerinin iki çeşidi var. Biri Lawson Natural (ismindeki gibi doğal ürünlere odaklı), diğer Lawson 100. Lawson 100 versiyonunda, içerideki tüm ürünler sabit fiyat olarak 100 Yen’e satılıyor.
- Diğer bir yol ise mevsimleri takip etmek. Yıl boyunca neredeyse tüm ürünler marketlerde her zaman bulunsa da, bir ürünün mevsimi olmadığını fiyatına bakarak anlayabilmek çok kolay.
Hazır Yemek Bölümü
Hemen hemen her markette bulunan peek çok çeşit sunan bu bölümler, yemeği hızlıca halletmek için harika bir yol. Sushi, sashimi, ızgara balık, makarna, tavuk, salata, garnitür… Aklınıza gelebilecek ve yemeyi düşünebileceğiniz pek çok seçenek bu bölümlerde bulunuyor.
Hatta bazı marketlerde fırının yanı sıra örneğin kızarmış ürünleri taze sunabilmek için de bölümleri bulunuyor. Buralarda da patates kroketten, yakitori (Japon usulü tavuk şiş), karaage, tempura, tonkatsu gibi pek seçenek mevcut.
Nasıl tasarruf edilebilir?
Japonya’da yaşayıp düzenli olarak market alışverişi yapmak durumunda olmak çok doğal. Bir de tasarruf yöntemlerini bilirseniz, ister yaşayın ister sadece seyahat edin; ucuza kapatabileceğiniz kesin! 🙂
- Japonya’daki çoğu süpermarkette 17.00 ile 20.00 arasında indirim başlar. İhtiyaç duyulanı almak için iyi bir zaman dilimi. Gün sonunda otsutomehin (おつとめ品) adı verilen uygulama ile işteki mesaisi bitmiş ve yemek yapmak için fazlasıyla yorgun olan insanlar için mükemmel bir seçenek olarak sunuyorlar. 🙂
- Puan kartı… Japonlar puan kartlarına bayılıyor! Neredeyse her mağaza, market, bar, izakaya kendi indirim kartlarına ya da damga kartlarına sahip. Bunlardan bazıları indirim uyguluyor, bazıları aynı zaman içerisine para ekleyerek o mağazada daha sonra kullanmanıza olanak tanıyor.
- Yerel ürünler satın almak… İhraç edilen ürünler elbette doğal olarak daha pahalı. Yerel ürün olarak bolca deniz ürünü, meyve, sebze seçenekleri arasına dalmaktan ve bunları keşfetmekten kendinizi alıkoymayın! 🙂
- Özellikle yağmurlu günlerde, insanlar dışarı çıkmak istemediği için marketlerde ekstra indirim olduğunu aklınızda bulundurun.
Japonya’daki süpermarketleri defalarca ziyaret ettikten sonra bile, her zaman dikkatinizi çekecek yeni bir şey bulacağınıza şüphe yok! 🙂