Fotoğraf; rt.com
Japonya’da her şeyin tek tek, aşırı ambalajlanması, poşetlenmesi…
Titiz olunduğuna şüphe yok ama gerçekten çok fazla ve bazen gereksiz olabiliyor…
Bazı Japon perakendeciler son zamanlarda tüketicileri çevre dostu olmaya ve yeniden kullanılabilir torbalar kullanmaya yöneltici adımlar atıyor. Son olarak marketlerde poşetlerin ücretli hale getirilmesi de bu adımlardan biri…
Bunlara rağmen Japonya dünyadaki, kişi başına düşen plastik atık anlamında başı çeken ülkelerden biri…
Japonya neden plastik ve ambalajla doludur?
Bunun cevabı aslında basit; Japonya kaliteye, sunuma ve müşteri memnuniyetine değer veren çok detay odaklı bir toplum. Bunun sonuçlarından biri, ambalajlamaya çok özen gösterilmesi. Ürünü iyi bir paketle sunmak, müşteriye olan özeni gösterdiğine inanılıyor.
İyi sarılmış bir ürün güzel görünmesi dışında, korunacak ve bozulmamış durumda kalabilecektir.
Yine Japonya’daki hediye kültürünün yaygın ve değerli olması da günlük yaşamın ambalaj ve çeşitli torbalarla örülmesine neden oluyor.
Hatta bir hediye alırsanız, sizin taşıyacağınız torbanın zarar görme ihtimaline karşın, yedek bir kaç tane fazladan torba bile veriyorlar!
Tabi ki herkes hediyesi güzel görünsün ister. Fakat çevre bilincine sahip olarak ilerlediğimizde Japonya bazen çığrından çıkmış gibi görünebilir.
Japonya’ya seyahatiniz sırasında da bilinçli hareket ederken aşırı ambalaj ve poşete maruz kalmanız durumunda kullanabileceğiniz bir kaç ipicu…
- Herhangi bir mağazada ürünlerinizi teslim etmek üzere ambalajlama aşamasına geçip poşete yöneldiklerinde “Iranai desu (buna ihtiyacım yok)” diyerek durdurabilirsiniz.
- Konuşmadan daha kolay hareket etmek isterseniz “hayır” veya “İhtiyacım yok” anlamına gelen jesti kullanabilirsiniz; kollarınızla bir X yapın (veya hareketin daha yumuşak görünmesini istiyorsanız elleri açın) ve hazırsınız! 🙂
Bu iki genel durum dışında, 7-24 hizmet veren sevgili market çalışanlarının gülümseyen yüzlerini üzmeden kibarca reddetmenin yolları da var… Bu çalışanlar müdürleri tarafından sıkı denetimde tutuluyor, müdürün herhangi bir memnuniyetsizlik sezmesi durumunda müdahelede bulunması onlar için oldukça üzücü…
İşte bu sık karşılaşılan durumlar ve verilebilecek kibar cevaplardan bir kaçı;
- Marketlerde satın aldığınız ürünleri, paketleme aşamasında ayırma gibi bir eğilim vardır. Mesela; et alındıysa bu ayrı bir poşete daha konarak torbaya eklenir. Dondurmalar aynı şekilde. Hatta abartılarak bazen nümkünse bu birer kat ince ve minik poşet sonrası da ayrı büyük torbalara konulabilir… Bunun gibi durumlara karşı çalışan paketlemeye başlamadan önce; “Hitotsu no fukuro ni matomette moraemasuka (Lütfen her şeyi bir torbaya koyabilir misiniz?)¨ şeklinde sormanız faydalı olacaktır. Soru aslında bir istek olduğundan kesinlikle böyle yapılacaktır. 🙂
- Bento öğle yemeği kutusu veya makarna gibi yiyecekler satın aldığınızda, muhtemelen plastik çatal bıçak takımı veya yemek çubukları veya bazen her ikisi de verilecektir. Otel odanızda yemek yemeyi planlıyorsanız, muhtemelen çatal bıçak takımına ihtiyacınız olmayacak. Koşullarınıza bağlı olarak, çatal bıçak takımı ve&veya yemek çubuklarını isteyebilirsiniz, ancak çantayı değil – ya da sadece yemek isteyebilirsiniz. Bunun gibi seçim yapacağınız durumlarda şunları söyleyebilirsiniz;
“_____ iranai desu.”
・ Hashi = yemek çubukları
・ Fo-ku = çatal
・ Naifu = bıçak
・ Spoon = kaşık
・ Fukuro = poşet
Sadece satın aldıklarınızı istiyor ve herhangi bir çatal, bıçak, poşet gibi bir şeye ihtiyacınız yoksa; “Sono mama de kudasai (olduğu gibi, lütfen) diyebilirsiniz.”
- Ayrıca, soğuk ve sıcak yiyeceklerle birlikte içecek satın alırsanız muhtemelen bu öğelerin ayrı olarak paketlenmesini isteyip istemediğiniz sorulacaktır: “Fukuro owake shimasuka?” Eşyaların ayrı olarak paketlenmesini istemezseniz şu yanıtı verebilirsiniz: “Issho de daijoubu desu (Hepsi birlikte uygundur)¨
Bu minik ipuçlarını takip ederek gereksiz plastik kullanımının önüne geçmek için adım atabilirsiniz… 🙂