Türkiye’de de oldukça ünlenmiş olan spor dalı Aikido, aslında yalnızca bir savunma ve dönüş sanatı olmasının ötesinde. Anlamı, tarihi ve felsefesine dair detayları öğrendikçe bir deneme yapmak daha ilgi çekici hale gelebilir!
Aikido
Aikido, Morihei Ueshiba tarafından geliştiren modern bir savaş sanatı. Kelime anlamı olarak ise ¨yaşam enerjisini birleştirmenin yolu¨ anlamına gelir. Yıllar boyunca farklı dövüş sanatlarını öğrenmiş ve din yoluyla, yaşamın daha derin bir anlam arayarak öğrendiklerini birleştirip sonunda bu sanatı yaratmış. Dini inançlarla bağlantılı olan Aikido, aklı, yaşamdaki tüm kaosun ortasında toplamaya odaklanmakla açıklıyor.
Yapılan hareketlerin tümü, dairesel ve yumuşak akışlarla dengeyi temsil eder. Aikido, başlatılmayan bir sanattır. Sadece tepki verir. Bu sanatın prensibi, rakibin gücünü ona karşı kullanmak.
Bu dövüş sanatı, Ueshiba’nın, babasını politik nedenlerle döven haydutlardan intikam alma arzusuyla yaratıldığı söyleniyormuş. Dövüşmek istememiş, ama önemsediği kişiyi koruyabilmiş. Bu nedenle, Aikido’da tekmeleme, yumruk gibi hareketler bu öğretilmiyor.
Bu sanatın keskin kuralları bulunmasa da, kabul edilmiş iki temel unsur vardır. Birincisi, öğrencilerin mümkün olduğunca çatışmanın barışçıl çözümüne yönelmeleri ve bağlı olmaları. İkincisi ise, öğrencilerin kendilerini geliştirmeye kararlı olmalarıdır.
Aikido Gi, Aikido Hareketleri ve Judo ile Farkları
Aikido Gi, aikido eğitimi için kullanılan üniformalardır. Diğer dövüş sanatlarındaki ¨Gi¨ gibi, çok sağlam ve ağır, kalın bir pamuklu kumaştan (kullanıcının da tercihine bağlıdır) yapılır. Genellikle beyaz renktedir ve eğitim ve yıllarca kazanılan rütbeyi gösteren kemer ile birlikte giyilir. Eğitim ve öğrenim için harcanan zaman, kemerin rengini belirlemek için kullanılır.
Kemerin sıralaması ise Judo kemerinin sıralamasından farklıdır. Judo’da, beyaz, mavi, sarı, turuncu, yeşil, mor, kahverengi ve siyah şeklinde yükseklen kemer renkleri, Aikido’da; beyaz başlangıç ile, yeşil, mor, sarı, mavi, kahverengi ve siyah şeklinde yükselir.
Judo gibi, siyah kuşak sıralamasının da kendi içerisinde seviyeleri vardır ve bu sıralamalar ¨dan¨ olarak adlandırılır. 10. Dan’a kadar çıkılabilir.
10. Dan’dan daha yüksek bir rütbe de bulunur ve bu rütbeye tek bir kişi sahip olabilir. Bu en yüksek kademe kırmızı kuşakla temsil edilir ve bu kuşağın sahibi tüm Aikido örgütünün de başkanıdır.
Herhangi bir spor salonunda ve Dojo’da, eğitim sırasında sanata, mekana, öğretmenlere saygı işareti olarak yapılan belirli kurallar var. Bazı Dojo görgü kuralları şöyle özetlenebilir;
1- Dojo’ya girişte ve çıkışta O Sensei’nin resmi, O Sensei’nin resmi, kamiza veya Dojo’nun önünde eğilerek selamlamak gerekir. Özel zemin alana adım atarken de ve alandan çıkarken de eğilerek selam vermeli.
2- Alanlarda ayakkabı kullanılmamalı.
3- Derse zamanında gelmek gerekir. Geç kalma durumunda, eğitmen eğitime katılmanıza izin verene kadar matın kenarında sessizce oturarak beklemelisiniz.
4- Ders sırasında herhangi bir nedenle mat veya Dojo’dan ayrılmak zorunda kalırsanız, eğitmene yaklaşarak izin istemeniz gerekir.
5- Eğitimden önce, saat, yüzük ve takıları çıkarın.
6- Dojo’ya yiyecek, içecek ve sakız getirmeyin.
7- Öğrenmek için burada olduğunuzu unutmayın, egonuzu tatmin etmek için değil. Bu nedenle alçakgönüllülüğü elinizden bırakmayın.
8- Her zaman sağduyu, dürüstlük ve saygı standartlarını koruyun.
Kapak Fotoğrafı; Woman photo created by wirestock - www.freepik.com