Fotoğraf; kinarino.jp
Özellikle Asya ülkelerinde oldukça sık kullanılan ana sofra malzemesi tabi ki ohashi yani yemek çubukları…
İlk olarak Çin’de ve yaklaşık 9.000 yıl önce icat edildiği söyleniyor. Bir süre sonra, çubukların kullanımı diğer ülkelere yayılmış. Bu ülkeler Japonya, Vietnam, Laos, Malezya, Singapur, Kore, Kamboçya, Nepal, Myanmar ve Tayland gibi…
Çubuklar genellikle pürüzsüz ve hafif konik yapıya sahip. Genellikle bambu, ahşap, plastik veya paslanmaz çelikten yapılır. Ancak titanyum, gümüş, yeşim, altın, porselen ve fildişi gibi özel malzemelerden yapılmış çubuklar da olabiliyor.
Başlarda yemek yemekten ziyade yemek pişirmek için kullanıldığı düşünülüyormuş. Ming Hanedanlığı döneminde, insanlar yemek yemek için de kullanmaya başlamış.
Yemek çubuklarının tasarımı ülkeye göre değişiyor.
Japonya’da, çoğu yemek çubuğunun ucu minik bir daire yapar. Ayrıca yemeğin kaymasını önlemek için uç kısımlarda da hafif dairesel oluklar bulunması yaygındır.
Japon yemek çubukları genellikle bambu veya ahşaptan yapılır ve yaygın olarak laklanırlar.
Fukui Eyaletinde bulunan Obama şehri, Japon geleneksel yemek çubuklarının birincil üreticisi olarak biliniyor. Yaptıkları yemek çubukları, doğal bir lake kaplama ile çeşitli renklere sahip.
Japon yemek çubuklarının türü, Edo Kibashi olarak bilinir. Tokyo zanaatkârları, yaklaşık yüz yıl önce olan Taisho döneminden beri bu tür çubuklar yapıyorlar. Bu çubuklar kaliteli ahşaplar kullanılarak el ile yapılır. Abanoz, ironwood, akçaağaç, kırmızı sandal ağacı gibi malzemeler kullanılır. Ayrıca onları tutmayı kolaylaştıran beşgen, sekizgen veya altıgen gibi farklı şekillere sahiptirler. Bu çubukların da uçları yuvarlanır. Bu sayede kase ve tabağa zarar vermezler.
Ayrıca yemek pişirmek için kullanılan çubuklara da Ryoribashi denir.
Yemekleri servis tabağına veya kaseye aktarmak için kullanılan çubuklar ise, saibashi olarak bilinir.
Japon Yemek Çubukları Nasıl Doğru Kullanılır?
İlk kez ohashi kullanacaksanız muhtemelen zor görünüyordur. Fakat Japonya ziyaretinizde gideceğiniz her restoranda çatal kaşık bulamayabilirsiniz. Bu nedenle öğrenmekte fayda olacaktır.
Ohashi kullanırken en önemli şey daha fazla pratik yapmanız olacaktır.
Öncelikle elinizde doğru tutuşu ayarlayıp gerisini akışa bırakın 🙂 Baş parmağınızla tuttuğunuz kısmın sabit kalması ve diğer parmaklarla tutulan çubuğun hareket ettirilerek yemek yenmesi doğru olur.
Çubuklar ile tutulması daha kolay olduğu için ilk pratiklerinizi et veya sebzeler ile yapabilirsiniz.
İlerlediğinizi düşündüğünüzde, Japonya’daki ilk okullarda yapılan yarışmaları evde düzenleyebilirsiniz; bir avuç pirinci ohashiler ile bir yerden başka bir yere aktarmak! 🙂
Ohashi Kullanırken Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Ohashileri düzgün bir şekilde tutmayı ve kullanmayı öğrenmenin yanında, ohashi görgü kurallarını da öğrenmekte fayda olacaktır.
- Japonya’da yemek çubuklarını kullanırken en önemli derslerden biri, yemek çubuklarını asla bir kaseye dikey olarak saplamamaktır. Bu eylem genellikle cenazede ölenlere yiyecek sunulurken yapılır. Yemek sırasında bunu yapmak da kötü şans getirir.
- Bir ohashi’den diğerine yemek transfer etmek de yapılmaması gereken bir davranıştır. Bunun yerine vereceğiniz yemeği direkt olarak kaseye bırakabilirsiniz ya da en iyi seçenek olarak ikram edeceğiniz yiyeceğin olduğu tabağı uzatarak kendisinin almasına izin verin.
- Ohashi kullanmayacaksanız, bunları kase üzerine yerleştirmeye gerek yoktur. Bunun yerine destek üzerine yerleştirebilir ya da bu destek bulunmuyorsa direkt olarak önünüze paralel olarak bırakın. Ohashilerin çapraz yerleştirilmesi kabalık olarak kabul edilir.
- Çubukları tutmak için kullandığınız eli aynı zamanda kaseyi tutmak için kullanmamalısınız. Ya eldeki ohashi bırakılmalı ya da diğer el kullanılmalıdır.
Japonya’dan ayrılırken kendinize anı olarak mutlaka birer set alın derim. 🙂 100 Yen mağazalarından, Asakusa sokaklarına kadar bir çok farklı yerde oldukça farklı çeşitlere denk gelmeniz çok kolay. 🙂