Japonya’da bir çok farklı geleneksel kıyafet bulunuyor. Kimono, yukata, hakama gibi… Japonya’ya dair gördüğümüz fotoğraflarda kadınların üzerindeki geleneksel kıyafetler hep ilgimi çekmişti. Genelde bu kıyafetlerin tümü ¨kimono¨ olarak anılsa da aslında bazıları yukata olabiliyor. Bu ikisi en çok karıştırılan…
Peki kimono nedir, yukata nedir? Farkları nelerdir?
Kimono
Kimono, daha eski ve daha geleneksel ve tabi ki daha pahalı bir giysi.
Genelde ipek veya brokardan yapılıyorlar. Bir iç katman ve bir dış katman var. Ayrıca en az iki yaka ile giyiliyor.
Hem erkekler, hem de kadınlar kimonoyu yıl boyu giyebiliyor. Farklı mevsimlere göre farklı tarzlara sahip olabiliyor. Yaz aylarında astarsız, sonbahar ve ilkbaharda astarlı, kışın ise ayrı bir katmanlı. Ayrıca duruma ve kullanıcının sosyal statüsüne bağlı olarak farklı kimono çeşitleri de bulunuyor…
Yukata
Yukata, daha rahat ve ucuz bir giysi. Genellikle pamuktan yapılıyor ve yaz aylarında giyiliyor.
Yukata, genelde kadınlar tarafından giyiliyor. Ancak genç erkeklerin yaz aylarında giymesi de popüler hale geliyormuş.
Yukata daha az resmi olduğu için, genelde renkler, desenler ve aksesuarlarla oynamalara açık. Onsen denilen kaplıca yerlerinde sıkça giyiliyor.
Kimono ve Yukata Arasındaki Farklar
Basit bir açıklaması olmamakla birlikte genelde yukatayı bir kimonodan ayırmak için bir kaç noktadan faydalanabilirsiniz;
Sezon
Yaz değilse, muhtemelen giyilen de bir yukata değildir. Yukata yaz aylarında ya da kaplıca gibi yerlerde giyilen çok rahat bir kıyafet.
Malzeme
Pamuktan yapılmışsa muhtemelen bir yukatadır.
Yaka
Genelde kimonolar en az iki yakaya sahiptir. Biri boyuna yakın oturur, diğeri ön tarafta biraz daha düşüktür, böylece ilk yaka net bir şekilde görülebilir.
Temelde bakılan şey kimono yakasının altında gösterilen juban yakası. Yukata içine ise bir juban giyilmez. Bu yüzden tek bir yaka bulunur (bazı insanlar eğlence için yukata yakalarına dekoratif fırfırlar takabilir, ancak kimonoda bir juban yakasının görünüşünden çok farklıdır)
Ayakkabı
Yukata giyildiğinde asla kimono çorabı ile kullanılmaz. Gördüğünüz kıyafeti taşıyan kişi eğer bir çorap giymiyorsa büyük ihtimalle bir yukata giymiştir. Diğer yandan bazı insanlar eğlenceli desenli çoraplar kullanarak istisnalar yapabilir, bu yüzden bu şekilde ayırt etmek her zaman doğru sonuca ulaştırmayabilir.
Bu farklı kullanım ve görünüşlere rağmen hem kimono hem de yukatanın önemli bir kuralı vardır; iki yanda bulunan kanatlardan sol tarafın üstte olması gerektiği. Bu yakaları yanlış tutmak oldukça kabalık olarak kabul edilen bir davranış…
Japon geleneksel kıyafetleri arasında sizin favoriniz hangisi? 🙂