Japon müziği denildiğinde, idol gruplarının dünyaya yayılmasıyla J-Pop aklınıza gelecektir. Ancak, Japon müziğinin arkasında zengin ve çeşitli bir tarih var. Geleneksel Japon müziğinin dinlendirici ezgilerini sunan iki enstrüman ön plana çıkıyor; Shamisen (三味線) ve Taiko (太鼓).
Öncelikle, Taiko’nun mitolojiden tiyatroya ve savaşa kadar heyecan verici tarihi…
Aslında ¨Taiko¨ların yani davulların, Kofun döneminde, 6. yüzyılda Kore ve Çin’den Japonya’ya getirildiği düşünülüyordu. Zaman içinde Japon kültürüne iyice yerleştiler ve savaş tiyatrosunun önemli bir parçası oldular. Yürüyen birlikler, davulların ritmi ile adım tuttu… Özellikle Savaşan Devletler Dönemi’nde askerlere emir iletmek için bu özel davulların çağrılarının kullanıldığı düşünülüyor.
Matsuri yani festivallerde, tiyatrolarda sık sık rastlanan bu davullar, hem Kabuki hem de Noh’larda (geleneksel Japon tiyatroları) dramatik gerilim ve ritm oluşturmak için kullanılırlar.
Bu ünlü davullar, Japon mitolojisinde de yerini edinmiş. Güneş Tanrıçası, Amaterasu’nun kendini öfke dolu bir mağarada kapadığı ve dünya ışığını inkar ettiği söylenir. Şafak Tanrışası ise, Sake varilleri üzerinde bu davulların ritmi ile dans ederek onu olduğu yerden çıkardığına inanılır.
Bugün ise, herhangi bir oyun salonunda bulunan modern versiyon ¨Taiko no Tatsujin¨ ile hünerlerinizi konuşturmanın sırası! 🙂
Taiko Türleri
Taiko zaman içerisinde, tüm Japon davullarının genel adı haline gelmiş ve Japonya’da farklı boyut, şekil ve malzemelerde davullar geliştirilmiş. Özellikle önemli olan Wadaiko (和太鼓) ve Tsuzumi (鼓)…
Wadaiko
En ünlü Taiko türlerinden biri. Farklı şekli ve her iki ucunda bulunan deri kaplamaları ile ayırt edilebilir. 30cm’den 180cm’e kadar çeşitli boyutlara sahip olabilirler…
Ağır ahşaptan yapılan bagetler, modern bagetlere göre daha geniş ve daha uzundurlar; bachi (撥) olarak bilinirler.
En çok Matsuri’lerde ve yerel festivallerde görülür.
Tsuzumi
Bir kum saati şekline sahip bu davullar, wadaiko’dan oldukça farklıdır. Daha çok, Kabuki ve Noh tiyatrolarında kullanılır. Aynı şekilde bu davulların da farklı boyutları bulunur. Fakat genellikle küçük boyutları ile daha kolay taşınabilirdirler. Davullar, hareket etmeye izin veren kayışlarla vücuda bağlanabilir.
Ayrıca davul iki yüze sahiptir. Bunlar gerginliği ayarlamak için sıkılabilen veya gevşetilebilen kordonlarla bağlantılıdır.
Dünyadaki Taiko Davulları
Japon davulları, Japon tarihinin ve kültürünün önemli bir parçası olmasının yanı sıra ülke dışında da ünlü hale gelmeye başlamış. 1950’lerden bu yana, dünya çapında çok daha iyi bilinir olmuşlar.
Japon kültürü, dünya çapında ünlendikçe kumidaiko (組み太鼓) yani davul setleri de yayılmaya başlamış.
Kodō gibi geleneksel gruplar dünya çapında ün kazanarak, dünya çapında gittikleri turnelerde bu kültürü de beraberlerinde götürmüşler.
Ayrıca Cirque du Soleil de bazı şovlarında taiko performansı sergiliyor.
Herhangi bir Taiko gösterisi her zaman ilginç ve mümkün olduğunda izlemeye değer! Youtube ve Google’da mini bir araştırma ile daha fazlasını görmeye ne dersiniz? 🙂
Kapak Fotoğrafı – by Kim Nakashima