Japonya’daki yemekler kadar kahvaltılar da bir hayli farklı. Türkiye’deki kahvaltılar malum, çeşit çeşit kocaman sofralar, rengarenk cümbüş! 🙂 Bazen böylesi özlenmiyor değil.
Japonya’daki Türk kahvaltısından çok farklı olmasının yanında kesinlikle çok besleyici! Günün geri kalanı için kesinlikle iyi enerji alacağınıza emin olabilirsiniz.
Geleneksel Japon kahvaltısı
Pirinç
Geleneksel Japon kahvaltısının ana parçası diğer çoğu öğünde olduğu gibi buharda pişirilmiş pirinç. Bu pilavı, Türkiye’deki ekmek gibi düşünebilirsiniz…
Hem beyaz pirinç (hakumai – 白米) hem de esmer pirinç (genmai – 玄 米). İkisi de oldukça lezzetli!
Miso çorbası
Miso çorbası, tıpkı pirinç gibi, kahvaltının bir parçası; miso ve dashi’den yapılıyor. Çorbaya genelde tofu, lahana ve wakame parçaları da eklenir.
Izgara balık
Izgara balık (yakizakana – 焼 き 魚), sabahları ekstra protein için elde Japonya’da kahvaltı için popüler bir diğer yemek. Fırında ızgara yapılır veya biraz yağ ve tuzla tavada kızartılır. Her tür balık kullanılabilir ancak somon ve uskumru en popüler olanları…
Natto
Natto (納豆), soya fasulyesinin fermente edilmesiyle üretilir. Genellikle pilav ile birlikte servis edilen protein açısından zengin bir yiyecektir. Natto, Japonya’da çok popüler, ancak kokusu ve görünümü açısından sevmeyeni de bol bir lezzet. Denemeye değer!
Tsukemono
Tsukemono (漬 物) sadece kahvaltı için değil, tüm günün yemekleri için servis edilen ve pilav ile birlikte yenen turşumsu yiyecekler. Tsukemono, böyle turşu gibi yiyeceklerin genel adı, meyve ve sebzeler kullanılarak yapılıyor. En yaygın tsukemono, umeboshi (梅干 し) yani, ekşi bir çeşit Japon eriğinin turşusudur.
Nori
Nori (海苔) genellikle büyük yapraklarda, neredeyse bir kağıt yaprağı gibi satılan, kurutulmuş ve aromalı bir deniz yosunu türüdür. Nori genellikle pirinçle birlikte yeniyor. Olduğu şekli ile ya da biraz soya sosuna bandırılarak yeniliyor.
Kobachi
Kobachi (小 鉢,) sebzelerin küçük dilimleri halinde yapılıyor. Hem turşu (tsukemono), hem de taze yeşillikler kullanılabilir. Pişmiş sebzeler kahvaltıda oldukça iyi seçenek!
Tamagoyaki (卵 焼 き)
Genellikle dikdörtgen şeklinde bir tavada, birkaç kat pişmiş yumurta yuvarlanarak yapılan bir Japon omlet türü. Tüm Japon ailelerinin tamagoyaki için kendilerine has tarifleri var. Ama yumurtaları pişirmek için kullanılan en yaygın malzemeler; şeker, soya sosu, mirin ve sake…
Yeşil çay
Günün herhangi bir yemeğinde ya da herhangi bir saatte tek başına olduğu gibi, kahvaltıyı da bir fincan yeşil çay ile bitirmek mükemmel…
Bir geleneksel Japon kahvaltısını sabah hazırlamak hem zor hem de oldukça zaman alan bir şey. Bu yüzden bazı kestirmelere başvurmak minik bir hile. 🙂 Mesela, miso çorbası için minik hazır paketler kullanmak ya da natto satın almak gibi… Minik turşu ve pişirilen parçaları önceden hazırlamak veya omleti akşam hazırlayarak sıcak kalması için pilav pişirme makinesi içinde tutmak gibi… 🙂 Böylece sabah yalnızca bu minik parçaları tabaklara yerleştirmek kalıyor.
Bu kadar çok şey saydıktan sonra akıllarda ¨ne kadar çok yeniliyor!¨ algısı oluşabilir. Fakat aslında tüm porsiyonlar minik ve yağsız hazırlanıyor.
Böyle bir geleneksel kahvaltı şeklinin evlerde hazırlanması da her sabah görülen bir şey değil elbette. Batı usulü bir kahvaltı hazırlığı Japonya’daki evlerde de oldukça yaygın. 🙂
Japon Tarzı Bir Batı Kahvaltısı
Japon tarzında bir avrupai kahvaltı hazırlamak için en yaygın temel parça shokupan (食 パ ン) yani ekmek. Bildiğimiz normal beyaz tost ekmeğinden çok farklı değil fakat kıyasla daha yumuşak. Tercihen ince ya da kalın dilim bulunabiliyor. Shokupan’lar tüm marketlerde kolayca bulunabiliyor. Birlikte tüketilmesi popüler olan çeşitli reçel, marmelat, fıstık ezmeleri vs ile birlikte yan yana bulunuyor genelde. 🙂
Diğer parçalardan bazıları, pankek, sosis, çırpılmış yumurta gibi uzayıp gidiyor… Bunların yanında minik bir yeşil salata ya da meyve salatası da harika bir seçenek.
Tabi bir de dünyanın neresinde olursanız olun vazgeçilmez olan bir içecek var. Kahve! 🙂
Her ne kadar tipik bir Japon içeceği olmasa da her yerde bolca bulunabilen ve bir çok çeşidi bulunan, herkesin sevgilisi…
Ayrıca bir başka yol da bu iki yolu da izlemeden daha basit bir kahvaltı… Kahvaltılık gevrekler, yoğurtlar, yulaf ezmeleri, peynir… Sabahları ne yemeyi tercih ederseniz edin, Japonya’da kolaylıkla bulabilirsiniz. Ya da biraz daha rahatlamak için bir restoran ya da cafe’de günü açmak da şahane bir seçenek! 🙂