Sukiyaki (鋤 焼 – す き 焼 き) ¨nabemono¨ yani Japon güveci tarzında hazırlanan leziz bir yemek.
Sebzelerin ve diğer malzemelerin yanında, soya sosu, şeker ve mirin karışımında sığ bir demir tencerede yavaşça pişirilen etten (genellikle ince dilimlenmiş sığır eti) oluşur. Malzemeler genellikle tencerede pişirildikten sonra, çırpılmış çiğ yumurtanın bulunduğu küçük bir kaseye daldırılarak yenir. Son adım, Japonya’da oldukça yaygın olan bir yeme biçimi. Pişmiş malzemeleri bu çiğ yumurtaya batırmak yiyeceklerin tadına biraz tatlılık katarak dengeler. Bazıları bu konuda iğrenebilir fakat çiğ yumurta yemek Japonya’da oldukça güvenilirdir. Özellikle et yemekleri ile mutlaka denenmesini öneririm! 🙂
Etler, genelde Japon marketlerinde yemeğin ismi ile etiketlenmiş olarak satılır. Japonlar, Sukiyaki ya da Shabu Shabu için gerçekten kaliteli et kullanmayı severler. Bu etler genelde ince dilimlenmiş olur…
Bölgesel Farklılıklar
Sukiyaki yapımına dair bölgeler arasında farklılık bulunabiliyor. Kansai (Osaka) bölgesinde, et; şeker, soya sosu ve sake ile karıştırılır ve daha sonra, malzemelerin geri kalanı tencereye eklenmeden önce etin bir kısmı pişirilerek yenir.
Ancak Kanto (Tokyo) bölgesinde önce Sukiyaki Sosu (Warishita, 割 り 下) yapılır ve tüm malzemeler sukiyaki sosunda aynı anda pişer ve isteğe göre alınarak yenir.
Tarihi
Sukiyaki hakkında çeşitli söylentiler vardır.
İsmin kökeni hakkında bir teori, kürek anlamına gelen suki (鋤) ve ızgara için fiil olan yaki (焼 き) kelimesidir. Edo döneminde (1603-1868), çiftçiler balık ve tofu gibi şeyler pişirmek için suki kullanırlarmış. Bununla birlikte, sukiyaki, Meiji döneminde (1868-1912) geleneksel bir Japon yemeği haline gelmiş. Başka bir teori, ismin “ince dilimlenmiş et” anlamına gelen sukimi (剥 き 身) kelimesinden geldiği yönündeymiş.
Aile ve arkadaşlarla bir araya gelmek için eğlenceli bir akşam yemeği söz konusu olduğunda yalnızca malzemeleri dilimlemek gibi kolay bir hazırlıkla tadını çıkarmak mümkün! 🙂