Fotoğraf; acelebrationofwomen.com
Japonya, en çok konuşulan haliyle en uzun yaşam süresine sahip ülkelerden biri. Son yıllarda, bu yaşam süresinin yanı sıra ¨sağlıklı uzun yaşam süresi¨ beklentisi ile bu konudaki ilgi de artmaya başladı.
2019 yılı verilerine göre, 49 yıldan bu yana düzenli olarak artan 100 yaş üstü yaşlı nüfus 71.238 kişiye çıktı. Böylece Japonya’daki yaşlı nüfus da rekor seviyeye ulaştı!
Yine bu verilere göre ortalama yaşam süresi erkeklerde 81.2, kadınlarda ise 87.32.
Ortalama yaşam süresi bakımından kadınlar daha yüksek orana sahip… Ülkedeki en yaşlı kadın ise Guiness Dünya Rekorlar kitabında da yerini alan Kane Tanaka. Fukuoka’da yaşayan Tanaka, 116 yaşında!
En yaşlı erkek ise Niigata’da yaşayan, Chietsu Watanabe, 112 yaşında…
Şehirler bazında ise 100 yaş üstü nüfusun en fazla oldu şehir, Tokyo (6.059). Ardından 3.933 kişi ile Kanagawa ve 3.648 kişi ile Osaka geliyor…
Japonya’da dediğim gibi sağlıklı yaşam trendi, sadece bir trend olarak kalmanın çok ötesinde. Bir yaşam şekli. Ne kadar zarif, maksimum 35 yaşında dediğiniz kadın birden 60’larında çıkabiliyor! Yollarda makyajını yapıp süslenip alışverişe çıkan nineleri görmek mümkün. 🙂 Çoğu zaman yürüteçle olsa da hareket etmekten vazgeçmiyorlar… Bisiklet kullanan 60+ yaşındakileri görmek de oldukça olağan…
Büyük beklentileri kovalamayı bırakarak hayatın tadını çıkaran ve yürüyüşle olsun, bahçe ile uğraşarak olsun her an aktif kalıyorlar…
Bazı parklarda sabahları günlük yoga hareketleri yapan yaşlı grupları görmek mümkün.
Çocukluktan beri ailede ve okulda farklı sporlarla başladıkları hayatlarında kaliteli bir hayat yaşamaktan hiç bir zaman vazgeçemiyorlar.
Tabi ki beslenme alışkanlıkları da bu konuda büyük bir önem taşıyor. Bolca balık tüketiliyor, yağ kullanmak yerine ızgara yapılıyor. Çok yağlı olan etler bazen kaynatıldıktan sonra ızgaraya alınıyor ya da yağlar iyice süzülüyor…
Miso, wakame (yosun) gibi vücut için çok sağlıklı yiyecekler tüketiyorlar.
Abur cubur, fast food çok yoğun tüketilen yiyecekler değil…
Yemekler, küçük tabaklarda, küçük parçalar halinde taze ve mevsimsel yiyeceklerden hazırlanıyor. Mevsimsellik Japonya’nın yemek kültüründe çok önemli…
Ve en önemli, sağlık getiren iki noktadan biri; ekmek yenmiyor. Buharda pişirilmiş pilav, ekmeğin yerini alıyor. Ekmek, bambaşka çeşitleriyle genellikle bazen kahvaltılar için kullanılıyor yalnızca…
Diğer bir nokta ise; şekerin çok az tüketilmesi. Tatlıları bile çok şekerli değil. Un yerine pirinç kullanılarak hazırlanan mochi gibi tatlıları bulunuyor yine ayrıca…
Daha sayfalarca anlatılabilecek yemek alışkanlıkları mevcut. Yemek ve hareket; uzun yaşam sırlarının temellerinde şüphesiz…