Son yıllarda uzakdoğu dizi ve filmlerinin globalde olduğu gibi Türkiye’de de yaygınlaşmasıyla en çok dikkat çeken yemeklerden biri Omurice (オムライス) oldu muhtemelen.
Japon usulü omurice, özellikle aile restoranlarında da oldukça popüler. İçerisinde kızarmış pilav, baharatlar, soslar bulunan ve bazen et ya da sebze de içeren harç hazırlanıyor…
Japon ya da Kore dizilerinde kaşık kaşık yiyenleri görüp iştah açılması yaşayanlar burada mı?
O zaman tam zamanı, hadi kalkın ve kendinize kolayca güzeel bir Omurice yapın! 🙂
Malzemeler;
İstediğiniz şekilde hazırlayabileceğiniz kızarmış pilav harcının en basit haline göre (vejetaryan versiyon);
– 1 su bardağı pişmiş pirinç,
– Doğranmış çeyrek soğan
– Doğranmış yarım havuç
– Doğranmış 4 mantar
– 2-3 çorba kaşığı bezelye
– 2-3 yemek kaşığı ketçap
Dış kaplama için;
– 1 büyük yumurta
– 1 çorba kaşığı süt
– biraz yağ (hem pilav kızartması hem de omlet için ayrı ayrı)
– Tuz
– Karabiber
Yapımı
Öncelikle pirincinizi pişirin. Daha önce Japon usülü bir pilav pişirmemişseniz ve makineniz yoksa şuradan minik bir yardım alabilirsiniz;
Japonya’da Pirinç; Tarihi, Çeşitleri, Nasıl Pişirilir, Nasıl Yenir?
Bir yandan tüm malzemeleri doğrayarak hazır edin. Önce soğanları ve ardından bezelye ve mantarları ekleyerek biraz yağda malzemeleri soteleyin. Tuz ve karabiber ekleyin.
Ardından pişmiş pirinci ekleyin. Sebzelerle karıştırmak için güzelce parçalayın. Karışımı ketçapla güzelce karıştırıp birleştirin. Pilavda herhangi bir su kalmayana kadar kavurmanız gerekiyor. Olabildiğince yapışkan kıvamından kurtulmalı ve tanelenmeli.
Ardından bu karışımı bekletip omlet için bir yumurtayı güzelce çırpın ve süt ekleyin. Tuz ekleyin. Çok az bir miktar yağı tavada ısıtın. Ardından çırpılmış yumurtayı düşük-orta arası ateşte pişirin. Renginin kahverengi olmasına izin vermeden hızlıca pişirin ve tamamlayın.
Son olarak birleştirme aşamasına geçebilirsiniz. Omleti bir tabağa alıp omletin orta kısmına yatay şekilde pilav karışımını ekleyin. Ardından pilavı omlet ile sarıp başka bir tabağa çevirin. Üzerine ketçap ekleyin. Veee afiyet olsun! 🙂
Kapak Fotoğrafı; Karsten Moran for The New York Times