Mochi, ünü Japonya’dan taşıp dünyaya yayılan yumuş yumuş bir Japon tatlısı. Tatlı dediysem, şekere bulanmış değil elbette. Yine de hafif ve inanılmaz lezzetli bu nazik tatlıyı keşfedin!
Az bilinen bir özelliği olarak mochi, aslında aynı zamanda vejetaryen bir atıştırmalık. Bununla birlikte çiğnenebilir yumuşaklıkta, biraz lokumu andırsa da, daha yapışkan bir kıvama sahip. Genelde tatlı olarak bahsetmiş olsam da bunun yanı sıra aslında çeşitli tuzlu yemeklerde de yer alabiliyor. Özellikle çorbalarda.
Mochi Nedir?
Mochi, temel olarak mochigome adı verilen kısa taneli, yapışkan pirinç türünden elde edilen bir pirinç keki diyebiliriz.
Japonya’da Pirinç; Tarihi, Çeşitleri, Nasıl Pişirilir, Nasıl Yenir?
Mochigome, bir macun kıvamı elde edilebilmek için tekrar tekrar hafif su eklenerek güzelce dövülür. Ardından belirli şekillerde kalıplanır ve en sonunda mochi’nin kendine has karışımı elde edilir. Bu, geleneksel mochi yapma yöntemine ¨mochitsuki¨ adı verilir. Yapımı oldukça meşhur görüntülere sahip. Ustalar bunu inanılmaz bir hızda yaparken ¨a! eline vuracak¨ heyecanıyla izleyebilirsiniz. 🙂
Mochi’nin kökeni net olarak bilinmemekle birlikte, ilk mochitsuki’nin, pirinç ekiminin geliştirildiği Yayoi Dönemi’nde ortaya çıktığı düşünülüyor. O zamanlar aslında kırmızı pirinç kullanılarak yapılan mochi, servetle ilişkilendirilmiş ve sadece yüksek tabaka ile İmparator tarafından yenilirmiş. Heian Dönemi’nde ise mochi, tanrılar için yiyecek olarak görülerek törenlerde ve ritüellerde sunaklara verilmeye başlanmış.
Mochi ayrıca mutlu ve başarılı evlilikler için de uğurlu kabul edilmiş.
Yeni yıl kutlamaları zamanlarında da, aynı dönem içerisinde, mochi yer bulmaya başlamış. Mochi’nin refah ve uzun bir yaşamı temsil ettiği inancı, o zamanlardan süregelmiş.
Bugün hala bu inanışlar devam ediyor. Yeni yıl döneminde tapınaklarda, marketlerde bolca tüketiliyor olsa da sene içinde istediğiniz zaman kolayca bulmak hatta hazır karışımlarla evde yapmak oldukça kolay!
Japonya’da İlk Yeni Yıl Kutlamam
Mochi Çeşitleri ve Tatları
Birçok çeşidi bulunan mochi’nin en popüler türlerinden bazıları ise şöyle;
Daifuku
Daifuku, genelde kırmızı fasulye ezmesi ile doldurulmuş, yumuşak ve yuvarlak bir mochi çeşidi. Genelde avuç içi büyüklüğündedir ama daha küçük tek atımlık boyutta da gelebilir. Yüzeylere, kutulara yapışmasını önlemek için genelde patates nişastası, pudra şekeri ile kaplanabilir.
Kusamochi
Kusamochi, ¨çim pirinç keki¨ olarak çevrilebilir. Adından anlaşılabileceği gibi; mochi, ferahlatıcı bir tat ve yeşil renk veren Japon yabani bir bitki olan yomogi kullanılarak tadlandırılır. Hatta yomogi yapraklarının minik parçalarını görebilmek mümkündür.
Kinako Mochi
Yeni yıl döneminde sık sık yenen başka bir mochi türü. Kinako adı verilen kavrulmuş soya unu ve şekerle kaplanmış minik mochi parçaları. Bazen kızartılmış da olabilir. Her ikisi de çok lezzetli! 🙂
Warabi Mochi
Warabi Mochi, aslında pirinç içermeyen bir mochi türü. Fakat kıvamı nedeniyle mochi çeşidi olarak kabul edilir. Eğrelti Otu nişastası kullanılarak yapılan bu jölemsi tatlı genelde kinako ile servis ediliyor.
Hishimochi
Hina Matsuri yani Kızlar Günü’nde (3 Mart), yenen popüler bir çeşit. 21 yaşından küçük kızlara sağlık ve başarı dilemek için adanmış bir gün. Baklava şeklindeki bu tatlı genelde yeşil, beyaz ve pembe şeklinde 3 farklı renkli mochi katmanından oluşuyor.
Sakuramochi
İsminden de anlaşılacağı gibi yapımında tat ve renk vermesi için sakuralardan yani kiraz çiçeklerinden yararlanılır. Genelde kırmızı fasulye ezmesi ile dolguya sahiptir ve etrafına bir turşumsu hale getirilmiş kiraz yaprağı sarılır. İki temel çeşidi bulunur; Osaka ve Tokyo tarzı. Osaka tarzı Sakuramochi, kaba pirinç unu kullanılarak yapılır ve pirinç pudingine benzer ağır bir kıvama sahiptir. Tokyo tarzı Sakuramochi ise, daha ince bir un kullanılarak daha pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Sakuramochi, özellikle Şubat-Mayıs arası oldukça popüler.
Hanabira Mochi
Çiçek yaprağı mochi anlamına gelir. Genelde yeni yıl zamanı yakınlarında yenir. Yarı saydam beyaz bir mochidir. Japon erik çiçeği benzeri bir taç yaprağı şekline sahiptir ve genelde tatlı kırmızı fasulye ezmesi ile doldurulur.
Sadece Tatlı Değil, Çorbalarda da Mochi!
Bahsettiğim gibi, mochi tatlı olmanın ötesinde, Japon tuzlu çorbalarında da yer alabiliyor.
Örneğin Chikara Udon… ¨güç udonu¨ anlamına geliyor. Udon erişteleri ve çorbasına üzerlerinde bulunan mochi’ler eşlik ediyor. Sıcak ve doyurucu olması kış aylarında bolca yenmesini de sağlıyor.
Bir başka çorba örneği de Zoni olabilir. Mochi ve sebzelerden oluşan bu çorba, başlarda sadece Samuray’ların yiyebileceği bir yemekmiş. Zamanla halk arasında da popüler hale gelmiş. Bugün, genelde Yılbaşı yemeği masalarında bulunur. İçeriğindeki her parçanın özel bir anlamı olan bu çorba en uğurlu Japon yemekleri arasında görülüyor.
Kapak Fotoğrafı; Food photo created by freepik - www.freepik.com